Wat kost een babyuitzet?

Wat kost een baby uitzet gezin en planning

Je bent zwanger en het shoppen kan beginnen, maar wat heb je allemaal nodig? Tip: check deze handig lijst voor de aanschaf van je babyuitzet. De uitzet van je baby kun je zo duur en uitgebreid maken als je zelf wilt. Misschien krijg je iets van een vriendin of zus? Of als je een tweede of derde kind krijgt, heb je veel spullen al in huis. Dat scheelt! Benieuwd wat een babyuitzet kost? We hebben alles voor je op een rijtje gezet.

De gemiddelde kosten van een babyuitzet

Er zijn een aantal basisproducten waar je niet omheen kunt, zoals de babykamer, de eerste babykleertjes en verzorgingsproducten. Gemiddeld kom je voor deze (eenmalige) uitgaven uit op € 632,20.

Zie hieronder een overzicht per categorie met daarbij de gemiddelde kosten.

Kleding: € 107,50

Hoeveel geld ben je kwijt aan babykleertjes? Dat hangt grotendeels van je zelf af. Koop je veel of weinig? Ga je voor duurdere merkkleding, of vind je merken onzin? Ga je naar een babyspeciaalzaak of een warenhuis? Waar je ook voor kiest, het belangrijkste is dat je een basisgarderobe aanschaft voor je baby. Een basispakket kost gemiddeld € 107,50.

Verzorging: € 154,70

Het is handig om verschillende producten en gebruiksvoorwerpen in huis te hebben voordat de baby wordt geboren. Een basispakket dat je minimaal nodig hebt om je baby te kunnen verzorgen bevat onder andere een badje, luiers, een luieremmer, washandjes, kruiken en andere verzorgingsartikelen. Ook hier geldt natuurlijk dat je dit basispakket naar je eigen inzichten en portemonnee zoveel kunt uitbreiden als je wilt.

Wees voorzichtig met het aanschaffen van te veel lekkere ruikende lotions en zalfjes. Vaak blijkt dat je ze later toch niet gebruikt, of dat je kind er allergisch voor is. Het basispakket voor de verzorging van je baby kost gemiddeld € 154,70.

 

Babykamer: € 370

Een babykamer inrichten is hartstikke leuk en dit is geheel afhankelijk van je budget. Je kunt besluiten het wiegje, commode en kast nieuw te kopen, maar je kunt ook gaan voor tweedehands spullen of bijvoorbeeld spullen van familie en vrienden overnemen en hergebruiken. Een basis babykamer heb je gemiddeld voor € 370.

TIP! Vraag advies aan andere ouders in je omgeving over welke producten (merken) zij tevreden zijn. Misschien hebben zij of andere mensen in je omgeving ook iets wel iets liggen dat jij mag overnemen? Vergeet daarnaast ook niet dat je naast het aanschaffen van mooie babyspullen ook andere kosten maakt, zoals bijvoorbeeld het bestellen en versturen van het geboortekaartje.

Gemiddelde extra kosten babyspullen

Naast de eenmalige kosten wil je wellicht meer producten aanschaffen voor je kind, zoals een kinderwagen, autostoeltje of box. Wat kosten deze items eigenlijk? Hieronder vind je een handig overzicht met daarbij de gemiddelde kosten per babyproduct.

Babyproduct

Bedrag in euro’s

Box met matras

  80

Boxkleed

  25

Buggywagen

  80

Kinderstoel

  60

Autostoeltje

100

Kinderwagen

300

Matrasbeschermer

  10

Fles en speen

    6

Flesverwarmer

  30

Flessenreiniger

    2

Melkpoedercontainer

    2

Buikdrager

  55

Babyfoon

  60

Weekendbedje 

  35

Traphekje

  40

Wipstoeltje

  30

Luiertas

  30

Luiers

  24 (gem. per maand)

 

Bij het samenstellen van dit overzicht zijn de adviezen van kraamcentra aan aanstaande ouders als richtlijn gebruikt. De kosten geven je een inschatting van het bedrag dat een kind je ongeveer zal kosten. Het bedrag dat je daadwerkelijk uitgeeft, hangt af van je wensen en je persoonlijke situatie. Koop je alles nieuw, of sommige dingen bijvoorbeeld tweedehands? Voor een tweede baby zul je waarschijnlijk minder uitgeven, omdat je dan geen nieuw wiegje of bijvoorbeeld een autostoeltje meer zal kopen.

Deze pagina is (mede) tot stand gekomen door samenwerking met het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

Reacties (5)

afbeelding van step-1484085
16 september 2019
Wij hebben bijna alles nieuw en echt uitgezocht wat we mooi vonden, dan kom je toch wel op zo’n 5000 euro in totaal. Even voor de beeldvorming, want niet iedereen wil/hoeft er een sport van maken om alles zo goedkoop mogelijk te hebben. De gemiddelde babykamer kost zo’n 1100 euro. Een kinderwagen ook. Autostoeltje, eetstoeltje, babyfoon, wipstoel, badje etc zijn toch wel dingen die ontbreken in het artikel.
afbeelding van lind-1474119
24 augustus 2019
Mooie kinderkamer gekocht voor 125€. Verder veel dingen gekregen van vrienden of voor klein prijsje overgenomen. Je hoeft echt geen nieuwe kinderkamer aan te schaffen! Daar slaapt je kleine niet beter in. Wij zijn bijna klaar met de uitzet en nog geen 400 euro kwijt.
afbeelding van nubb
12 juli 2019
De held die voor €300 euro een (nieuwe) kinderkamer kan kopen die mag mij ook even les komen geven. Ik heb nog geen (mooie) babykamer gespot voor onder de €1.000.-.

En zeg nou zelf... je hebt toch echt wel meer nodig dan alleen een wieg.. ik ben zeker fan van marktplaats mits het er nog goed uit ziet maar een beetje mooi/kwalitatief goed spul kost echt geld.
afbeelding van Nini80
25 november 2014
Bij onze eerste hebben wij in totaal (kinderwagen, kamer, kleding etc) minder dan €500 uitgegeven! Dat is inclusief de volledige renovatie van haar kamer. (was rommelhok) - lang leve marktplaats, Ikea, de ijhallen en kennissen/ vrienden en familie! Pas nu ze 6 maanden is ben ik weer op jacht gegaan naar nieuwe kleding.
afbeelding van Arian8
20 november 2013
Dit kan zeker goedkoper! Lang leve lieve vrienden&familie en natuurlijk Marktplaats! Ledikant, wieg en commode voor kochten wij voor minder dan 95,-.
Dus voor de kleine beurs; met een beetje creativiteit en wat lijntjes met papa's&mama's die spullen kwijt willen of uit willen lenen kom je een heel eind!