Wat kost een babyuitzet?

Wat kost een baby uitzet gezin en planning

Als je je eerste kind krijgt, zul je de meeste spullen waarschijnlijk tijdens de zwangerschap zelf aanschaffen. Of misschien krijg je iets van een zus of vriendin met iets oudere kinderen. Voor een tweede of derde kind kun je de babyuitzet van je eerste kind gebruiken.

Kleding

Hoeveel geld ben je kwijt aan babykleertjes? Dat hangt grotendeels van je zelf af. Koop je veel of weinig? Heb je een zwak voor dure merkkleding, of vind je merken onzin? Ga je naar een babyspeciaalzaak of een warenhuis? Waar je ook voor kiest, het belangrijkste is dat je een basisgarderobe aanschaft voor je baby. Een basispakket kost ongeveer € 100.

Verzorging

Het is handig om verschillende producten en gebruiksvoorwerpen in huis te hebben voordat de baby wordt geboren. Een basispakket dat je minimaal nodig hebt om je baby te kunnen verzorgen bevat onder andere een badje, luiers, een luieremmer, washandjes, kruiken en andere verzorgingsartikelen. Ook hier geldt natuurlijk dat je dit basispakket naar je eigen inzichten en portemonnee zoveel kunt uitbreiden als je wilt.

Wees voorzichtig met het aanschaffen van te veel lekkere ruikende lotions en zalfjes. Vaak blijkt dat je ze later toch niet gebruikt, of dat je kind er allergisch voor is. Het basispakket voor de verzorging van je baby kost ruim € 100.

Voeding

Mogelijk maak je meer kosten voor voeding tijdens je zwangerschap, gemiddeld is dat € 0,20 per dag. Als je borstvoeding geeft, kun je uitgaan van extra kosten voor voeding voor jezelf van € 0,65 per dag. Daarnaast heb je nog hulpmiddelen nodig bij het voeden. Minimaal gebruik je twee flesjes, twee spenen en een flessenwarmer. Deze hulpmiddelen kosten samen ongeveer € 36. Bijkomende kosten kunnen nog komen door een borstkolf, voedingsbeha's of flesvoeding.

Babykamer

Wat je in ieder geval nodig hebt, is een babykamer met een geschikt bedje of wiegje. Misschien ga je het kamertje eerst nog opknappen en ga je in de weer met behang en vloerbedekking. Voor de inrichting van de babykamer kom je met het basispakket al een heel eind. Hoeveel geld je uiteindelijk kwijt bent, hangt af van de extra's die je aanschaft. Het basispakket bestaat onder andere uit een wieg, matrasje, dekentjes en beddengoed. Zo’n pakket voor in de babykamer kost ruim € 300.

Deze pagina is (mede) tot stand gekomen door samenwerking met het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

Reacties (5)

afbeelding van step-1484085
16 september 2019
Wij hebben bijna alles nieuw en echt uitgezocht wat we mooi vonden, dan kom je toch wel op zo’n 5000 euro in totaal. Even voor de beeldvorming, want niet iedereen wil/hoeft er een sport van maken om alles zo goedkoop mogelijk te hebben. De gemiddelde babykamer kost zo’n 1100 euro. Een kinderwagen ook. Autostoeltje, eetstoeltje, babyfoon, wipstoel, badje etc zijn toch wel dingen die ontbreken in het artikel.
afbeelding van lind-1474119
24 augustus 2019
Mooie kinderkamer gekocht voor 125€. Verder veel dingen gekregen van vrienden of voor klein prijsje overgenomen. Je hoeft echt geen nieuwe kinderkamer aan te schaffen! Daar slaapt je kleine niet beter in. Wij zijn bijna klaar met de uitzet en nog geen 400 euro kwijt.
afbeelding van nubb
12 juli 2019
De held die voor €300 euro een (nieuwe) kinderkamer kan kopen die mag mij ook even les komen geven. Ik heb nog geen (mooie) babykamer gespot voor onder de €1.000.-.

En zeg nou zelf... je hebt toch echt wel meer nodig dan alleen een wieg.. ik ben zeker fan van marktplaats mits het er nog goed uit ziet maar een beetje mooi/kwalitatief goed spul kost echt geld.
afbeelding van Nini80
25 november 2014
Bij onze eerste hebben wij in totaal (kinderwagen, kamer, kleding etc) minder dan €500 uitgegeven! Dat is inclusief de volledige renovatie van haar kamer. (was rommelhok) - lang leve marktplaats, Ikea, de ijhallen en kennissen/ vrienden en familie! Pas nu ze 6 maanden is ben ik weer op jacht gegaan naar nieuwe kleding.
afbeelding van Arian8
20 november 2013
Dit kan zeker goedkoper! Lang leve lieve vrienden&familie en natuurlijk Marktplaats! Ledikant, wieg en commode voor kochten wij voor minder dan 95,-.
Dus voor de kleine beurs; met een beetje creativiteit en wat lijntjes met papa's&mama's die spullen kwijt willen of uit willen lenen kom je een heel eind!