Vrouwen kiezen ruggenprik om gratis bevalling

Steeds meer vrouwen kiezen voor een ruggenprik tijdens de bevalling in het ziekenhuis, omdat deze dan gratis is. Dat zegt de beroepsvereniging voor verloskundigen in het Algemeen Dagblad. Voor bevallen in het ziekenhuis geldt normaal gesproken een eigen bijdrage van 317 euro. Maar als er een ruggenprik wordt gegeven, is er sprake van een medische indicatie, en dan is de bevalling gratis. De ruggenprik maakt onderdeel uit van de pijnbestrijding tijdens het bevallen.

De beroepsvereniging voor verloskundigen, de KNOV, vindt dit een verkeerde ontwikkeling. Volgens de KNOV is een ruggenprik zeer ingrijpend en kan het tot ernstige complicaties leiden. "Door zo'n ruggenprik kan een bevalling veel langer duren," vertelt KNOV-directeur in het AD. "Ook kan de baby wat van het medicijn meekrijgen en suf zijn na de geboorte. Daarnaast beleven de vrouwen hun bevalling heel anders."

De KNOV vindt dat alle bevallingen voortaan gratis moeten worden. Daarmee wordt de financiële prikkel om voor een ruggenprik te kiezen, weggenomen. Het aantal vrouwen dat momenteel voor een ruggenprik kiest tijdens de bevalling is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen. Hoeveel vrouwen dat hebben gedaan om geld te besparen, is niet bekend.

(Bron: rtl.nl)

Reacties (18)

afbeelding van drinkalotje1980
21 mei 2014
mijn reactie op dit alles is tweeledig:
Mijns inziens moet je zelf kunnen bepalen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Deze keuze zou onafhankelijk moeten zijn van de eventuele kosten. Immers moet jezelf kunnen kiezen en niet je portemonee.
Aan de andere kant is het nu eenmaal zo geregeld en daar zullen we het (tot er wellicht iets anders bepaald wordt) mee moeten doen. Een en ander weet je voor je zwanger bent ook. (of je zou het kunnen weten als je je erin verdiept) Het argument dat iemand het niet kan betalen vind ik daarom ook een zwak excuus. Je weet dat het krijgen van kinderen een hoop kosten met zich mee brengt. Als je portemonee het niet toelaat moet je wellicht eens te raden gaan of het wel verstandig is om zwanger te raken. Een condoom of de pil is namelijk nog altijd goedkoper dan een kind. (uiteraard geldt dit niet voor mensen die er niet om gevraagd hebben om zwanger te raken. Maar in die gevallen lijkt het me ook verstandig om na te gaan of je zonder financiele middelen wel een kind op de wereld moet zetten.)
afbeelding van SandraAnouk
21 mei 2014
Ik vind ook dat een ziekenhuis bevalling gratis moet zijn. En waarom zo'n hoge eigen bijdrage.
Kan toch ook minder of beter helemaal niet. Moet je is kijken hoeveel eigen bijdrage je al moet betalen voor kraamzorg. Ze weten wel wat ze moeten vragen. Pfffff. Hoop toch dat het een keer op de schop gaat en dat je er geen eigen bijdrage meer voor hoeft te betalen. Je betaalt al genoeg voor je zorgverzekering.
afbeelding van mecz1506
17 mei 2014
hier in de regio hebben we geen keus meer. Het is verplicht in het ziekenhuis bevallen. Er zij ngewoon simpelweg geen verloskundigen en huisartsen die thuisbevallingen doen hier. Ik vind oo kdat bevallen kosteloos moet zijn
afbeelding van casandra
17 mei 2014
Ik vind het erg dubbel... Ja ik heb het ook gedacht: nou dan neem ik toch een ruggeprik? scheelt weer een paar honderd euro! (en ik denk dat veel aanstaande moeders dat gedacht hebben).
Toch leek mij een ziekenhuisbevalling ook niet alles. Denk maar eens aan de "hygiëne" en alle ziektes die er in het ziekenhuis rondzweven.
Ik vindt dat ziekenhuisbevallingen ook zonder med. indicatie vergoed moeten worden. Daar moet je zelf voor mogen kiezen. Er zijn zat aanstaande moeders die graag thuis willen bevallen...
afbeelding van bren-948274
17 mei 2014
Ik vind toch wel dat dit een discussie is die opnieuw aangekaart mag worden. Maar waar? Ik heb juist het probleem dat ik me echt niet prettig voel bij een thuisbevalling. Al mijn 7 buren zullen het kunnen horen, omdat het een ietwat gehorige jongerenwoning is en in het ergste geval zullen zij nog zelf herrie maken ook, waardoor ik geen rust zou krijgen. Daarnaast woon ik twee hoog. Een jongerenwoning staat over het algemeen bekend dat het van zulke slechte kwaliteit is, dat volwassenen daar niet willen/kunnen of mogen wonen... Dat geld is veel geld, ik zou het niet zomaar kunnen inleggen. En o ja, ik zeg niet dat ik een ruggenprik zou nemen als financiële meevaller, want dat is ook totaal niet mijn plan.
afbeelding van Nini80
17 mei 2014
Er zijn natuurlijk omstandigheden waarbij een zh bevalling absoluut noodzakelijk is. Ik zal volgende week in het zh bevallen vanwege zwangerschapsdiabetes bijvoorbeeld. Maar thuisbevallingen zijn volgens mij prettiger en schijnen net zo veilig te zijn. Ik vind dat het een vrije keus moet zijn, maar net als bij een luxe product, wil je meer, dan betaal je meer - het is toch ook zo dat je meer betaalt als je uit eten gaat dan wanneer je thuis eet? Zoals in de reacties al staat is het mogelijk om je hiervoor te verzekeren, dan kun je gewoon kiezen. Wat ik in sommige reacties lees vind ik merkwaardig - in het zh bevallen omdat je bang bent dat je buren je horen? Dat is in een gewone woning ook hoor, niet alleen in een jongerenwoning. Ik ben wel voor om de situatie per persoon in te schatten - ik woonde lang op 4 hoog zonder lift, dan is thuis bevallen (in ieder geval in mijn stad) niet toegestaan vanwege eventuele risico's als het toch mis gaat. Ik had hierdoor een hogere verzekering waarbij ik zonder bijkomende kosten ook bij een niet medische reden in het zh mocht bevallen, lijkt me dat je daar zelf ook rekening mee kunt houden. Waarom zou je in godsnaam op voorhand kiezen voor pijnstilling terwijl je gewoon gezond bent? Ik snap een gynaecoloog die daar aan meewerkt overigens ook niet echt.
afbeelding van bienbien
13 mei 2014
Ik weet nog dat ik stiekem een beetje opgelucht was dat ik naar het ziekenhuis moest tijdens de bevalling van mijn dochter, dan hoefde ik het in ieder geval niet zelf te betalen. In het ziekenhuis werd ik weer overgedragen aan de vk, maar had inmiddels al volledige ontsluiting. Ik heb me toen serieus afgevraagd of ik alsnog moest gaan betalen, aangezien ik niet meer medisch was. Dat is toch idioot, je moet toch altijd een echte vrije keuze hebben als het gaat om je bevalling. Ik heb dat deel eigen risico echt nooit gesnapt. Eigenlijk dwing je mensen om thuis te bevallen, terwijl ze zich daar misschien helemaal niet prettig bij voelen.

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

afbeelding van bren-948274
13 mei 2014
Het is voor mij gewoon niet haalbaar om de overige 500 euro die je zelf moet betalen te betalen als 20-jarige studente. Daar heb ik mijn hele babyinboedel voor, of dat is waar ik 5 maanden van eet... Daarom vind ik dit een beetje krom.
afbeelding van rosanna-soons
13 mei 2014
Ik was zwz van plan om in het ziekenhuis te bevallen mocht er wat zijn zit je meteen goed . En die ruggenprik zou ik niet voor financiële pijnstiller gebruiken alleen voor mij zelf
afbeelding van bren-948274
11 mei 2014
Het is ondertussen nog steeds niet veranderd :(. Ik kan thuis echt niet bevallen. In een bekropte jongerenwoning is dat echt niet de ideale situatie. Mijn ouders wonen in Frankrijk en daar wordt je altijd doorgestuurd naar het ziekenhuis. Als er complicaties optreden ben je in ieder geval in een veilige omgeving. Helaas kan ik een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie echt niet betalen.
afbeelding van juma
4 juli 2012
helaas had ik bij mijn eerste bevallingal teveel ontsluiting en kreeg ik geen ruggenprik, ik heb toen een pethidine injectie gekregen. ons zoontje was hier na de geboorte nog ruim 28 uur suf van en helaas heb ik de helft van de bevalling niet meer meegemaakt. ik was zo stoint als wat, het enige voordeel was dat ik nog even kon slapen tussen de weeen door maar verder ook helemaal niks!!
dus als het even kan wil ik nooit geen bevallingen meer met injecties!!
gelukkig zijn mijn 2 dochtertjes zonder hulp geboren!!
afbeelding van gianluca
3 juli 2012
Als de ruggenprik zo slecht is, waarom word deze dan standaard gegeven in landen zoals Italie en SPanje?

Ikzelf heb ook een ruggeprik gekregen na ruim 7 uurconstante weeen en nog maar 3 cm ontsluiting en ik had al een week lang 2 cm, dus dan weet je het wel. Ik had gewoon geen moment rust, waardoor ikook niet kon ontspannen!! nadat ik de ruggenprik had gekregen, kon ik eindelijk ontspannen en zelfs even slapen met als resultaat in een korte tijd ineens 4 cm erbij!!! ik heb ook alles meegekregen van de bevalling en was ook in staat om zelf te bevallen door de rust die ik had gehad! r is me ook verteld in het ziekenhuis, dat wanneer ik niet die ruggenprik had gehad, ik zo uitgeput zou zijn en dan d bevalling niet meer zelf had kunnen doen!! Dus mijn ervaring is dat je juist geniet van de bevalling en van het moment dat de baby eris!!
Wat betreft de kosten van een ziekenhuis(poliklnische) bevalling, ik ben verzekerd bij CZ en heb er vooraf na geinformeerd en ik had geen eigen bijdrage!!!!!!!dus dames gewoon van te voren informeren bij je vezekeraar!!
afbeelding van ja ja
2 juli 2012
Sinds wanneer is een bevalling een operatie?
afbeelding van berb-109338
2 juli 2012
De verloskundigen in Nederland blijven zich nog altijd verzetten tegen de ruggenprik, het gaat ook om hun broodwinning natuurlijk...
Vanuit het ziekenhuis heb ik veel voordelen gehoord over de ruggenprik; zo gaat de bevalling aanzienlijk sneller doordat een groot deel van de pijn wordt weggenomen en vrouwen meer ontspannen zijn.
Misschien kunnen we vergoedingen voor verdovingen bij bepaalde 'mannelijke operaties' ook ter discussie stellen om zo de ongelijkheid duidelijk te maken?
afbeelding van Bee
2 juli 2012
Mijn laatste bevalling was medisch en gelukkig kreeg ik een rufgenprik ivm spoedkeizersnede en rugweeen enz.
Maar medisch of niet, had er nooit over nagedacht dat je anders poliklinisch wel kosten kreeg..
Bizar toch, in sommige gevallen kunnen vrouwen niet thuis bevallen omdat ze te hoog wonn,
en dan krijg je zo'n rekening op de mat. Bevallen moet op de meest prettige manier, en zonder kosten.

Bren, Trotse Mama van Onze Lynn, Tyler, Jevi & Miley!

afbeelding van ja ja
30 juni 2012
tsja dat is nederland.... zo snel mogelijk over de overheid zeuren wanneer er geld wordt gevraagd voor iets wat je zelf graag wilt.
afbeelding van jola-683725
30 juni 2012
Tsja, dat is Nederland. Zo ontzettend vrij en welvarend, maar er word zo veel geld gejat door de overheid, dat bij de laagste inkomens niet eens voldoende geld overblijft voor een normale bevalling... :S Belachelijk!

everyone is a genius. But if you judge a fish on his abilitys to climb a tree he will live his whole life beliving he's stupid.

afbeelding van Ljochtsje
27 juni 2012
Het was niet eens in me opgekomen dit te doen! Nou ja, de ruggeprik wel. ;) Maar niet uit financieel gewin. Ik vind ook dat bevallen gratis moet worden. Ik vind het namelijk ook te zot voor woorden dat er mensen zijn die thuis bevallen terwijl ze liever in het ziekenhuis bevallen, maar dit puur doen om ook geen eigen bijdrage te hoeven betalen vanwege hun financiële situatie.

Lilypie Third Birthday tickers