Verzakking na bevalling

Lynn: "Afgelopen jaar  ben ik bevallen van mijn eerste kindje. Helemaal leuk en alles goed. Kraamweek was goed. Maar na de kraamweek kreeg ik een verzakking, die blijvend bleek. Ik heb in de kraamweek niet extreem veel gedaan. Ik voelde me goed, dus heb ook niet veel op bed gelegen, maar ook geen extra dingen gedaan. Wel had ik flinke obstipatie. De kraamverzorgster heeft elke dag gevraagd of ik ontlasting had gehad, en ondanks dat dit telkens niet het geval was, hier verder niets mee gedaan.

Laxeerpillen

Uiteindelijk heb ik zelf laxeerpillen geslikt, maar waarschijnlijk is door die 'tweede bevalling' mijn verzakking ontstaan. Ik had hier nog nooit van gehoord. Geen idee dat ik hier een kans op maakte. Ik heb zwangerschapgym van de GGD, bekkentherapie voor mijn bekkeninstabiliteit, kraamhulp en verloskundige hulp gehad. En geen één professional heeft het hier over gehad. Inmiddels ben ik erachter dat ik lang de enige niet ben. Het zou fijn zijn als je van te voren weet wat iets is, en hoe je iets kunt voorkomen. Helemaal als er vrouwen met bekkeninstabiliteit komen en dus nog een bevalling te gaan hebben. Ik weet van meerdere vrouwen die hetzelfde hebben, dat ook zij dit niet wisten van tevoren." 

Bekkentherapeut Miranda Lindenhoff: Wat vervelend te horen dat dit je is overkomen en dat hier niets over is gezegd! Dit juist omdat je bekkenbodem na de bevalling niet gelijk op orde is en kracht zetten bij ontlasting een grote no go is, zowel in je zwangerschap als in de eerste periode erna.

Bekkenbodem gebruiken

Ik zal dit zeker nog een keer extra meenemen in de overleggen die we hebben en naar de professionals in mijn omgeving. Bedankt hiervoor! Mag ik je vragen wat er precies bij jou is verzakt? Is dat je baarmoeder, je blaas of je darmen? En hoe groot is de verzakking? Komt er iets naar buiten of is dit gelukkig nog niet het geval? Word je op dit moment wel (goed) geholpen om de klachten onder controle te krijgen. Leer je wat je nu wel en niet mag doen, hoe je je bekkenbodem moet gebruiken en op welke wijze je je buikspieren wel of niet mag gebruiken gedurende je dagelijks leven? Wanneer je (het idee hebt dat je) hierin dingen mist, zou je het mij dan willen laten weten? Ook op afstand kan ik je namelijk van adviezen en oefeningen voorzien als dat nodig is. Veel succes met je herstel, waarvan ik hoop dat deze voorspoedig gaat!

 

Stel jouw persoonlijke vraag aan Bekkentherapeut Miranda Lindenhoff van het WIJ Deskundigenpanel