Huidcontact te vroeg geboren baby goed effect

De Kangaroe methode, waarbij een moeder haar te vroeg geboren baby borstvoeding geeft en de rest van de tijd tegen haar huid aanhoudt in plaats van dat het kindje in een couveuse gelegd wordt, heeft een blijvend positief effect op de ontwikkeling van de hersenen van het kind.

Dit is de conclusie van een onderzoek van de Canadese universiteit Université Laval, dat ik oktober wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Acta Paediatrica. Kinderen de veel te vroeg geboren waren hadden, als deze techniek was toegepast, in hun tienertijd beter functionerende hersenen dan kinderen die in een couveuse waren geplaatst. De hersenen van de Kangaroe kinderen werkten zelfs even goed als de hersenen van kinderen die gewoon rond de uitrekendatum geboren waren.

Vroeggeboorte en hersenontwikkeling
Eerder onderzoek toonde aan dat kinderen die voor de 33ste week geboren worden meer cognitieve problemen en gedragsproblemen hebben gedurende hun kindertijd en puberteit. De Canadese onderzoekers wilden onderzoeken of het Kangaroe methode deze problemen kon voorkomen. Hiervoor vergeleken ze 18 vroeggeboren kinderen die in een couveuse waren gelegd met 21 vroeggeboren kinderen die gemiddeld 29 dagen volgens de Kangaroe methode contact met hun moeder hadden gehad, en 9 kinderen die niet te vroeg waren geboren.

De onderzoekers deden bij deze kinderen op 15-jarige leeftijd een hersentest die door middel van lichte elektrische stroomschokjes de hersenactiviteit in verschillende delen van de hersenen kan meten. Bij de couveusekinderen was een duidelijk verschil te meten vergeleken met de andere twee groepen.

Reden succes Kangaroe methode
Volgens de onderzoekers konden de hersenen baby’s zich beter ontwikkelen als ze bij hun moeder waren omdat ze gestimuleerd werden door prikkels. Door de Kangaroe methode werd het zenuwstelsel van de kindjes gestimuleerd - door het geluid van het hart van de moeder en de warmte van haar lichaam – tijdens een periode die kritisch is voor de ontwikkeling van zenuwconnecties tussen de hersenhelften. Dit bevorderde rechtstreekse en toekomstige hersenontwikkeling” aldus onderzoekster Cyril Schneider.

Onderzoeker Réjean Tessier voegt hieraan toe: kinderen couveuses krijgen ook prikkels, maar vaak zijn deze prikkels te heftig en stressvol voor een prematuur kindje. De kangaroe methode bootst de situatie in de baarmoeder na, waar het kindje zich verder had ontwikkeld als het niet prematuur was geweest. Het goede effect hiervan is zichtbaar tot in de puberteit en misschien zelfs wel daarna.”