Een wonder: moeder knuffelt baby tot leven!

De Australische Kate Ogg bevalt veel te vroeg van een zoon en dochter. De artsen geven het zoontje op, maar de jonge moeder volgt haar intuïtie. Een prachtig, ontroerend wonder volgt...

Kate Ogg bevalt bij 27 weken van haar tweeling Jamie en Emily. Met Emily gaat het goed, maar Jamie is levenloos. Na twintig minuten verwoed proberen Jamie te laten ademen, geven de artsen hem op.

Moederinstinct
Kate geeft niet op: zij haalt haar zoontje uit de laken waarin hij is gewikkeld en houdt hem stevig tegen haar huid. Ze wil hem niet loslaten. Na twee uur knuffelen, aanraken en praten gebeurt het onmogelijke: de kleine jongen vertoont tekenen van leven. "Ik dacht: wat gebeurt er nu?" zegt Kate. "Maar niet veel later opende Jamie zijn ogen en pakte hij mijn vinger. De artsen stonden versteld, dit hadden ze nooit eerder gezien." 

Kates man voegt toe: "Gelukkig heb ik een hele sterke, slimme vrouw. Ze volgde haar intuïtie en liet zich door niemand weerhouden. Als zij dat niet had gedaan, had Jamie het waarschijnlijk niet gered."

Bekijk dit CNN-filmpje waarin Kate voor het eerst haar verhaal vertelt en het belang van huid op huid contact na de (vroeg)geboorte benadrukt.

Kangoeroeën
Aan direct huid op huid contact (ook wel: buidelen of kangoeroeën genoemd) na een (vroeg)geboorte wordt veel belang gehecht. Positieve effecten op zowel korte als lange termijn zijn met name:

  • een stabiele hartslag
  • een stabiel ademhalingsritme
  • een goede thermoregulatie
  • toegenomen oxygenatie
  • minder periodes van apnoe's
  • een verbeterde gewichtstoename
Bij het kangoeroeën wordt het kind (uit de couveuse) gehaald en bloot op de blote borst gelegd van vader of moeder. Het wordt dan toegedekt met een molton deken. 
Het kind ligt met het hoofd omhoog tegen de borst, en wordt van onderen wat gesteund. (bron: academisch ziekenhuis Maastricht)

Jouw ervaring
Ben jij bekend met kangoeroeën? Heb jij deze techniek ook toegepast? Heb je misschien tips voor ouders die hetzelfde meemaken? Deel jouw ervaring hier!

 

Reacties (5)

afbeelding van Puppet
13 september 2013
10 dagen na de geboorte van werd ons pre en dysmatuur geboren dochterje heel erg ziek. De verpleging stimuleerde ons om met haar te buidelen, het was geweldig om op de hartmonitor te zien hoe rustig ze hier van werd. Ik ben zo blij dat de verpleging dit gestimuleerd heeft, hulde voor de Neonatolgie van het Spaarne in Hoofddorp. Ik weet zeker dat dit bij gedragen heeft aan het herstel van ons meisje.
afbeelding van oetel
27 juli 2013
Sterker nog, ik Google even en dit is een verhaal uit 2010!!! Volgens mij gaat het om hetzelfde verhaal, wat van tijd tot tijd van de planken wordt gehaald in de komkommertijd...
afbeelding van oetel
27 juli 2013
Sorry, maar dit artikel is wat mij betreft van telegraaf-niveau, een soortgelijk verhaal heb ik twee jaar geleden ook gelezen, was een paar weken na ons overleden dochtertje, die tijdens bevalling was overleden. Het deed me toen erg veel pijn om te lezen, net alsof ik geen goede moeder was. Ik heb mijn dochter wel vier of vijf uur in mijn armen gehad en geknuffeld... Maar dood is dood! Er is nooit een oorzaak gevonden, ze was 100% gezond het enige dat ze weten is dat ze vlak voor de geboorte is overleden.
Bij het artikel van twee jaar geleden bleek het verhaal uiteindelijk ook iets anders in elkaar te zitten dan wat in de media is gebracht en daar lijkt dit verhaal ook op. Ik vind het een sensatieverhaal en had niet verwacht dit hier te zullen lezen. Ik ben het overigens wel eens met het effec van kangaroeen, dat hebben we bij ons oudste kindje ook gedaan, toen ze te vroeg was geboren... Maar daar staat dat tot leven knuffelen helemaal los van.
afbeelding van JvLZ
10 juli 2013
Heerlijk om zoiets te lezen! Wij hebben ook een maand lang gekangaroed met onze kleine. Dat was heerlijk, zowel voor papa/mama als de kleine een moment om helemaal tot rust te komen. Ik ben fan van deze techniek! Ook voor ouders van baby's die niet in een couveuse liggen is het een aanrader!
afbeelding van MamaK77
10 juli 2013
Wat een geweldig verhaal! Zelf ook een tweeling met 24 weken op de wereld gezet. Zoon ook levenloos geboren. Gelukkig kregen de artsen hem weer op gang. Maar wat hebben we veel gebuideld! Uren en uren. Vooral s'avonds laat. Dan was het lekker rustig op de nicu. Heerlijk vonden we het contact. Alle vier! Met als resultaat 2 gezonde vrolijke peuters van inmiddels 3 jaar. Huid op huid contact is zo vreselijk belangrijk!!