24% van de oma's is bij de geboorte van hun kleinkind

Uit een poll op WIJ.nl blijkt dat 1 op de 4 zwangeren hun eigen moeder vraagt bij de bevalling te zijn. In een vervolgenquête van ons nieuwe tijdschrift TROTS, speciaal bestemd voor oma’s en opa’s, gaven vrouwen aan haar vooral gevraagd te hebben om de ervaring te kunnen delen (66%). Daarnaast werd haar steun als een belangrijke reden genoemd (46%).

In sommige gevallen verwachtte de vrouw zelfs meer steun van haar moeder dan van haar partner (15%). Opvallend is wel dat slechts 10 procent van de vrouwen aangeeft dat bij een eventuele volgende bevalling oma er zeker weer bij zal zijn.

Geboorteplan
Volgens Ingeborg Zwolsman van Cicli, een adviesbureau dat zwangere vrouwen informeert en adviseert rondom de bevalling, is de aanwezigheid van oma bij de geboorte een kwestie van traditie: "De ervaren grootmoeder helpt de jonge onervaren moeder de klus te klaren. Soms zit er ook een bepaalde druk achter. Zwangeren kunnen het gevoel hebben dat ze hun moeder en/of schoonmoeder te kort zouden doen als ze haar er niet bij zouden vragen. Onder andere om de verwachtingen tussen (schoon)moeder en dochter goed te managen, pleit ik voor het maken van een Geboorteplan. Oma kan dit goed bewaken en ook rekening houden met de wensen van haar (schoon)dochter."

Dit zeggen de dochters
Vera: “Mijn lieve mama heeft me ontzettend goed gesteund tijdens de bevalling. Ik vond het erg fijn om haar erbij te hebben en mijn man ook. De band met mijn moeder is sindsdien alleen maar hechter geworden.”

Ciska: “Ik ben bewust alleenstaande moeder. Mijn vader is overleden toen ik nog klein was. Mijn moeder was dus mijn enige steun bij de bevalling. Ook heeft zij de navelstreng doorgeknipt. Ik ben dus papa en mama in één, maar mijn moeder moet de rol van twee opa’s en twee oma’s vervullen. En dat doet ze geweldig!”

Silke Hofman-Verschragen: “Een bevalling is een mooi intiem moment om met z’n tweetjes te beleven. De eerste minuten/uurtjes met je pasgeboren baby zijn zo bijzonder, dat je deze deelt met je ‘nieuwe’ gezin. Ik moet er persoonlijk niet aan denken dat mijn (schoon)moeder bij de bevalling was en gelukkig dacht mijn man daar ook zo over.”

En jij?
Ben jij zwanger en wil je je (schoon)moeder bij de geboorte van je kind? Of was jouw moeder bij de bevalling? Deel je ervaringen hieronder!

Cover TROTS magazineTROTS magazine
Meer weten over TROTS, het nieuwe tijdschrift voor oma’s (en opa’s) die genieten van het opgroeien van de kleinkinderen? Geef een abonnement cadeau!

 

 

Reacties (6)

afbeelding van xmichellex
24 november 2013
Ja hoor bij mijn eerste bevalling was mijn moeder erbij en bij mijn tweede ook weer. En mijn zus ook. En ik heb er heel erg veel steun aan gehad dat ze erbij waren. En wij vonden dit heel mooi om te delen!
afbeelding van meltj
24 november 2013
Ik vind een bevalling ook iets voor een man en vrouw samen. Maar.... Aangezien mijn andere bevallingen heel snel gingen en mijn man altijd ongeveer een uur van huis werkzaam is, heb ik dit keer toch mijn moeder als back-up gevraagd...
afbeelding van annie84
23 november 2013
ook bij mij GEEN (schoon) moeder bij de bevalling. Dat prachtige moment wil je toch als man en vrouw samen beleven.
afbeelding van ramoontje81
19 november 2013
ben nu 13 weken zwanger en toevallig hebben wij het er van de week over gehad of mijn moeder wederom bij de bevalling aanwezig zal zijn. Ze is er gelukkig bij geweest tijdens de geboorte van onze zoon 4 jaar geleden, en gaf daarbij extra steun.
afbeelding van mrsvb-dj
14 november 2013
Ik vind het eigenlijk wel apart om te lezen dat het nog 24 procent is. Ik had dit in 'deze tijd' niet echt verwacht eerlijk gezegd. De tijd waarin iedereen graag op zijn/haar eigen been staat. Ik heb er bij mijn eerste bevalling samen met mijn partner niet eens over gesproken of onze moeders er bij aanwezig zouden zijn. Wij hebben het zelfs niet verteld toen de bevalling begon.
Deze keer is het wel anders, omdat onze dochter waarschijnlijk opgehaald moet worden als ik moet bevallen, maar ook dan is mijn moeder/schoonmoeder er niet bij aanwezig. Ik heb mijn moeder gevraagd of zij op mijn dochter wil passen zodra de bevalling begint, maar ik weet ook dat wanneer ik bevallen ben ik eerst tijd met z'n vieren wil en dat mijn moeder dat zal begrijpen. Mijn dochter is de eerste die straks haar broertje/zusje zal zien na ons! Daarna mag de rest ook komen, maar voor zo'n klein meisje is het ook belangrijk om eerst eens te kijken wat die baby waar het al maanden over gaat nu eigenlijk is.
afbeelding van IN81
13 november 2013
Ik ben op dit moment 26 weken zwanger van de vijfde. Bij eerdere bevallingen zijn mijn moeder / schoonmoeder er niet bij geweest en ook bij nummer vijf kiezen we ervoor om dit met zijn 2en te doen. Ik heb eigenlijk nooit gevraagd of ze er wel / niet bij zouden willen zijn, maar heb ook niet het idee dat ik ze er te kort mee heb gedaan. Ze respecteren onze keuze daarin denk ik.