Zes weken na je bevalling: op nacontrole

Zes weken na de geboorte van je kind kom je bij de verloskundige voor de nacontrole. Samen kijk je terug op de zwangerschap, de bevalling en je kraamtijd. De verloskundige kijkt ook hoe het nu gaat met jou en je baby.

Tijdens dit laatste bezoek word je nog één keer onderzocht. De mate van bloedverlies komt ter sprake en of je last hebt van urineverlies. Eventueel wordt bekeken of je ijzergehalte en bloeddruk in orde zijn. Verder controleert de verloskundige indien nodig je perineum.

Daarnaast wordt gesproken over jullie nieuwe leven als gezin. Hoe gaat het met de verzorging van je baby? De voedingen? Zijn er problemen? Vaak is dit ook het moment waarop de verloskundige je vertelt over het (opnieuw) gebruiken  van anticonceptie als je niet meteen weer zwanger wilt worden. Deze laatste controle bied je ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Als je in het ziekenhuis bent bevallen

Als je poliklinisch bevallen bent, kun je eveneens voor de nacontrole bij je verloskundige terecht. Bij een ziekenhuisbevalling op medische indicatie kan het zijn dat de gynaecoloog de nacontrole verzorgt. Dit krijg je te horen als je na de bevalling het ziekenhuis verlaat.