Kraamtips

Je baby verzorgen, eten koken, het huishouden … help! Gelukkig is er de kraamverzorgende. Zij neemt je werk uit handen en staat je bij met praktische adviezen. Hieronder handige tips van ervaren kraamverzorgenden.

De kraamweek

 • Plan niet te veel tijdens je kraamweek, maar zorg dat je voldoende rust. Als je van alles wilt en gaat doen, kom je jezelf aan het einde van de week tegen.
 • Ook voor je partner is het goed om tijdens de kraamweek thuis te zijn. Sommige mannen kiezen ervoor om tijdens de kraamweek te gaan werken en pas later vrij te nemen, omdat de kraamverzorgende er die eerste tijd toch is. Maar het is ook fijn als hij kan zien wat de kraamverzorgende doet.
 • Laat het bezoek tijdens de kraamweek komen of regel naderhand een kraamborrel waarbij iedereen op één middag komt. Dan is je partner erbij om te helpen. Of vraag een vriendin of buurvrouw om te helpen met de koffie en dergelijke.
 • Vraag of de kraamverzorgende dubbele porties kookt en de helft invriest, zodat je na de kraamweek even niet hoeft te koken.
 • Vraag de kraamverzorgende om te zorgen dat het eten is voorbereid, zodat het ’s avonds alleen nog maar opgewarmd of gekookt hoeft te worden.
 • Verwen jezelf na de kraamweek, je hebt het verdiend. Ga naar de kapper of koop iets leuks voor jezelf, als is het maar een lipstick of bodylotion, en laat het inpakken. Een cadeautje voor jezelf, iets waardoor je je weer vrouw voelt en niet alleen moeder.

Borstvoeding

 • De derde of vierde dag na je bevalling krijg je last van stuwing. Warme kompressen, vóór de voeding of het kolven, zorgen voor een betere doorstroming van de moedermelk. Koude kompressen, na de voeding of het kolven, verzachten de pijn en verminderen de ontstekingsreactie.
 • Laat je baby bij je op de kamer slapen zolang je borstvoeding geeft, zeker als je op verzoek voedt. Je merkt dan het snelste wanneer je baby honger heeft, doordat hij smakgeluidjes of hapbewegingen maakt. Of - in een later stadium - als hij gaat huilen. Rooming-in, noemen we dat. Natuurlijk moet je er wel tegen kunnen, anders moet je het niet doen.
 • Wees niet bang dat je baby te weinig borstvoeding krijgt, als je hem niet hoort ‘klokken’. Het duurt een paar dagen voordat de melkproductie echt op gang komt. De eerste dagen na de bevalling bestaat de voeding vooral uit colostrum. Dit is een stuk dikker dan de gewone melk.
 • Voel je niet schuldig als je geen borstvoeding kunt geven. De kraamverzorgende zal borstvoeding altijd aanbevelen, maar de uiteindelijke keuze ligt bij jou als moeder. Als je doet wat voor jezelf het beste is, is dit ook het beste voor je kind.
 • Wanneer het nodig is om je kind bij te voeden, kun je een kaakspuitje gebruiken. Je koopt deze gewoon bij de apotheek. Terwijl je je baby op je vinger laat zuigen, spuit je de voeding met het spuitje in de mond. Dit gaat een stuk gemakkelijker dan met bijvoorbeeld een theelepeltje.

Verzorging

 • Kruiken heb je wel nodig, maar vaak alleen de eerste week. Bezuinig hier niet op, maar kijk of je ze van iemand kunt lenen als je budget het niet toelaat om ze te kopen. Dat geldt ook voor meer dingen die je maar tijdelijk nodig hebt.
 • Heb je geen badje, dan kun je je baby ook gewoon goed wassen op het aankleedkussen. Of gebruik een schoonmaakemmer. Je kunt ook samen met je baby douchen. Dit is het gemakkelijkste als je het samen doet met je partner. Was je kind eerst en neem hem daarna mee onder de douche om af te spoelen. Zorg er wel voor dat je altijd eerst je kind afdroogt en aankleedt en dan pas jezelf. Baby’s koelen snel af.
 • Baby’s zijn gebaat bij een vast ritme: eerst eten, dan lekker knuffelen en daarna slapen. Doe niet vaker dan één keer per dag iets dat veel prikkels geeft, zoals winkelen of visite, en laat je baby de rest van de dag gewoon thuis in zijn bed slapen.
 • Een badje met zemelen kan helpen als je baby een heel droog huidje heeft. De zemelen doe je in een washandje en daaromheen bind je een elastiekje. Het washandje leg je in het badje. De huid ziet er meteen een stuk beter uit!
 • Als je baby het in het badje niet leuk vindt, leg hem dan met zijn voetjes tegen de kant aan. Op die manier maak je het badje ‘kleiner’ voor je kind; het geeft hem een veilig gevoel. Je hand op zijn borst zorgt ook voor geborgenheid.
 • Laat je baby niet in de box slapen. De box is een speelplek, geen slaapplaats. Als je je baby niet in zijn wiegje wil leggen omdat je bijvoorbeeld visite krijgt, laat hem dan in bijvoorbeeld de wandelwagen liggen.
 • Doe je baby ’s avonds in bad. Gezellig samen met je partner en minder belastend voor jezelf. Bovendien slaapt je baby daarna als een roos.

En dan nog dit:

 • De kraamverzorgende, de consultatiebureauarts, de verloskundige; iedereen geeft adviezen. Daar kun je soms erg onzeker door worden. Vertrouw op je gevoel en gebruik je gezonde verstand. Jij bent de moeder en weet wat goed is voor je kind.