emdr tijdens de zwangerschap

Ik ben 18 weken zwanger op dit moment. Via mijn verloskundige ben ik doorverwezen naar de POP-poli in het ziekenhuis, ivm een psychische kwetsbaarheid in het algemeen en daarnaast (deels) onverwerkte gebeurtenissen en trauma's in het verleden. De zwangerschap roept in deze ook wel weer het een en ander op. Tijdens het intake gesprek hadden ze het over EMDR therapie (trauma behandeling). Ik vraag mij af of het wel zo verstandig is om deze vorm van therapie te volgen nu ik zwanger ben. Ik ken een aantal mensen die het zelfs zonder zwangerschap heel erg intensief en zwaar vinden. Het lijkt mij dat stress niet goed is voor mijn kindje. Wat zijn jouw gedachten hierover?
Antwoord van de Expert: 

Beste,

EMDR is een hele goede therapie voor het verwerken van trauma's. Het is absouluut heftig maar ook zeer effectief. Er zijn geen bewijzen dat het slecht is voor het ongeboren kind. Een onverwerkt trauma kan meer stress teweeg brengen. Juist in deze periode is het belangrijk dat deze trauma's beter verwerkt zijn. Dit zal stress vermindering geven in de zwangerschap maar vooral daarna. Het zou heel fijn zijn voor jezelf en voor de baby als je je psychisch sterker kan voelen!

Vertel jouw twijfels aan jouw behandelend psycholoog. Dit is erg belangrijk. Laat jouw ook door hem/haar verder hierover informeren. 

Heel veel sterkte/succes en een hele goede zwangerschap toegewenst! 

Vriendelijke groet,

Sanne Bokkers