Waarom steeds hetzelfde liedje zingen tijdens je zwangerschap een goed idee is

Waarom steeds hetzelfde liedje zingen tijdens je zwangerschap een goed idee is

Goede tips moet je delen, laat staan gouden tips. Ik ving tijdens mijn zwangerschap deze op: zing een liedje voor je kind tijdens je zwangerschap. Kies één liedje dat je altijd zingt. Als je kind straks geboren is en zich een keer verdrietig voelt, dan zing je dat liedje. Daar wordt hij heel rustig van.

Geschreven door Marjet

Ik dacht meteen: wat interessant! Wie niet waagt, wie niet wint. Ik ga dit proberen. Je moet daarbij weten dat ik geen held ben als het om huilende kinderen gaat. Ook niet als het mijn eigen kind betreft. Dat huilen gaat bij mij door merg en been. Een verdrietig kind, zo zielig vind ik dat. Troosten via een liedje klonk mij daarom letterlijk als muziek in de oren.

Het liedje kiezen

Maar welk liedje kies je? Ik ben geen groot zangtalent, sterker nog, ik heb nul ritmegevoel en de zangkwaliteiten van een schreeuwende papegaai die doodsangsten uitstaat. Daarbij komt dat ik moeilijk liedjes kan onthouden en ik niet zoveel kinderliedjes ken. De keuze voor een liedje was daarom niet bepaald reuze. ‘Altijd is Kortjakje ziek’ óf ‘Ik zag twee beren’. Zingen over Kortjakje die altijd ziek is vond ik niet geheel geruststellend klinken en dus koos ik voor ‘Ik zag twee beren’.

Ieder stil moment tijdens mijn zwangerschap, waarbij ik even alleen was in de auto of op de bank, zong ik zachtjes ‘Ik zag twee beren’. Het voelde in begin een beetje raar om daar in mijn eentje dat kinderliedje te zingen. Wie doet dat nou, dacht ik dan. Toch ik hield stug vol.

De eerste keer troosten met het liedje

Ik weet nog goed hoe ik de eerste keer de techniek van het troosten via een liedje ging toepassen. Daar zat ik dan met mijn verdrietige en voor het oog ontroostbare kind. Gespannen greep ik mijn kans. Ik aaide over de rug van mijn baby en zette zachtjes ‘Ik zag twee beren’ in. Wat denk je? Al vrij snel werd mijn meisje rustig. De truc werkte! Ik was zo trots als een pauw en vond mezelf een verschrikkelijk goede moeder. Ook de keren erna werkte het. Wat een briljante tip!

Ik deelde de tip met een vriendin die toevallig een paar dagen later bevallen was van een dochter. Zij was zo lief (en geniaal) om nog twee andere versies van de beren te geven. De beren werden per direct vergezeld door slangen en geiten.

Lees ook: Tips om je baby te troosten

De blijvende magie van het liedje

Jarenlang heeft mijn truc gewerkt. Inmiddels hebben mijn kinderen de tienerleeftijd bereikt. Laatst was mijn dochter intens verdrietig. Even leek het alsof ze weer 2,5 jaar oud was en iemand haar favoriete pop had afgepakt. Helemaal opgekruld lag ze naast me op de bank en ik zette weer in: “Ik zag twee beren broodjes smeren, O het was een wonder … ” Ze keek op en door haar tranen heen zei ze: “Dat zong je vroeger altijd en dan ook over geiten en slangen. Dat was altijd zo fijn mam.” Je snapt wel, ik heb gelijk alle versies gezongen voor mijn tienerdochter.

Marjet is intiatiefnemer van Stichting Voor Werkende Ouders

Beeld: iStock.com