Waarom de 20 wekenecho zo mega spannend is als je zwanger bent

Waarom de 20 wekenecho zo mega spannend is als je zwanger bent

Waar zit iedere zwangere vrouw op te wachten? Juist, de 20 wekenecho. Dé belangrijkste echo van de hele zwangerschap op medisch gebied. Alles van je kind wordt nagekeken, zijn of haar organen, de ontwikkeling. Ook wordt er gekeken naar het geslacht. Kortom, ik kan niet wachten en ben ZO benieuwd!

Geschreven door Anna

Zo zit dus ook ik in spanning af te wachten. Tijdens deze echo komen wij erachter of het een jongetje of meisje wordt. Kunnen we eindelijk gaan shoppen! Nu ik dit zeg voel ik mij ergens een beetje schuldig, het draait uiteraard om de gezondheid van je kind. Maar zeg zelf, hoe leuk is het als je je baby af en toe bij zijn naam kan noemen en leuke minikleertjes kan kopen? Ja toch!

De voicemail

Dan is het bijna zover! Dag X komt in zicht. Het is een mooie dag, we wandelen buiten met ons hondje. Eenmaal thuis zie ik een gemiste oproep. Een voicemail. Ik denk nog: vast wéér reclame en besluit mijn voicemail niet gelijk te beluisteren.

Een dag later hoor ik de vrolijke stem van de assistente uit de luidspreker van mijn telefoon komen: ‘Mevrouw, ik heb goed en slecht nieuws. Slecht nieuws is dat uw echoscopische ziek is, goed nieuws is dat wij een plekje voor dinsdag hebben gereserveerd!’

Wát? Dinsdag? Maar dat is pas over drie dagen! Drie. Hele. Dagen. Zodat je allerlei doemscenario’s bij elkaar kunt googelen …

Hallo doemscenario’s

Dat googelen is precies wat ik de dagen erna doe. Ik lees over ouders die er achter komen dat hun kind niet levensvatbaar is. Of een ernstige aandoening hebben. Vreselijk. Ik heb zo hard zitten huilen. Hoe kan je zoiets verwerken? Je wereld stort in elkaar op dat moment.

‘Schatje, rustig maar. Het komt echt goed!’, roept mijn man. Hoe weet ‘ie dat toch altijd? Ik erger me er aan. Altijd maar zó positief!

D-day met Dr. O

En toen was het dus eindelijk zover. Het was dinsdag. Dr. O. zat al op ons te wachten. Vrolijke, enthousiaste man. Stiekem vond ik dr. O. nog leuker dan madame R., die eigenlijk onze echoscopiste is. Heel enthousiast vertelt hij over ons zoontje. ‘Hij doet het volgens het boekje!’ en ‘Hij is helemaal gezond!’. Met iedere uitspraak raak ik weer een stukje stress kwijt. Ons aapje stuitert vrolijk rond op het scherm. ‘Kijk mevrouw, ziet u dit? Dit is zijn piemeltje!’

Piemel? Piemel? Wij krijgen een zoon!

In de auto naar huis voel ik het. Ik zit op die langverwachte roze (of eigenlijk, blauwe) wolk. Het is een prachtige dag, de zon schijnt volop. De tranen rollen over mijn wangen. Wij krijgen een zoon. Een gezonde zoon.

Lees ook: 5x zo maak je je relatie babyproof

Beeld: iStock.com