Verloskundige Marlies: ‘Samar heeft polyhydramnion - te veel vruchtwater’
Ruim 36 weken zwanger is Samar als ze moeizaam lopend mijn spreekkamer binnenkomt. Aan haar ene hand heeft ze haar zoontje van twee, haar andere hand drukt ondersteunend in haar rug. Er klinkt een diepe zucht als ze gaat zitten. Ze begint te vertellen voor ik kan vragen hoe het met haar gaat. “Het is zo zwaar. Slapen gaat slecht, mijn buik is groot. Ik vind deze zwangerschap heel moeilijk.” Haar gezicht is bleek en haar ogen staan vermoeid. Na een echo bleek dat ze niet zomaar zwanger is: ze heeft polyhydramnion, oftewel te veel vruchtwater.
Samar heeft teveel vruchtwater
Er is bij 35 weken een echo gedaan om te bekijken of haar baby met het hoofd naar beneden ligt en of hij goed groeit. Samars baby groeit prima, maar er is iets anders gezien. ‘Polyhydramnion’, schrijft de echoscopist als conclusie in de brief. Ik leg Samar uit wat dit is. “Poly betekent veel”, zeg ik, “en hydramnion is vruchtwater. Soms ontstaat dit doordat de mama zwangerschapssuikerziekte heeft, soms omdat er een aangeboren afwijking bij de baby is, maar bij 50-70% is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak.”
Vruchtwater wordt tussen 12 en 32 weken zwangerschap geleidelijk meer. Vanaf 32 tot 39 weken blijft de hoeveelheid ongeveer hetzelfde, om daarna weer een beetje af te nemen. Teveel vruchtwater kan voor problemen zorgen: zoals het te vroeg breken van de vliezen (voor 37 weken), een vroeggeboorte, een afwijkende ligging van de baby of meer dan 1 liter bloedverlies na de bevalling.
Geen zwangerschapsdiabetes
Samar doet een suikertest, maar gelukkig is de uitslag goed. Ze heeft geen zwangerschapsdiabetes. In overleg met haar verwijzen we haar voor een consult naar het ziekenhuis. De hoeveelheid vruchtwater wordt daar opnieuw bekeken met een echo. Het is royaal aanwezig, maar de baby wordt niet te groot geschat en ook zijn er geen afwijkingen te zien. In zeldzame gevallen met extreem veel vruchtwater komen vrouwen onder zorg in een academisch ziekenhuis. Samar hoeft dat niet, ze kan afwachten. Maar ze gaat nu wel elke twee weken voor controle naar de gynaecoloog.
Een zwembad toen de vliezen braken
Een weken later belt de klinisch verloskundige door dat Samar bevallen is van een gezonde zoon. Er was inderdaad sprake van een behoorlijk ‘zwembad’ toen de vliezen braken, maar gelukkig zijn er geen andere complicaties ontstaan.
Deze column heeft in magazine WIJ gestaan en is geschreven door verloskundige Marlies Koers. Marlies is ook WIJ Deskundige.