Verloskundige Marlies: 'Wel of niet kiezen voor de NIPT vinden veel ouders een lastige keuze'

Verloskundige Marlies: 'Wel of niet kiezen voor de NIPT vinden veel ouders een lastige keuze'

Tijdens je zwangerschap kun je laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat je ongeboren baby een chromosoomafwijking heeft. Door een bloedtest te doen, wordt in het lab bekeken of er een aanwijzing is op down- edwards- of patausyndroom. Bijzonder toch dat er in het bloed van de moeder al na een paar weken DNA van de baby circuleert en dat dit onderzocht kan worden! Deze betrouwbare test heet de Niet Invasieve Prenatale Test, de NIPT, en is zonder risicoā€™s voor jou of de baby. Ongeveer 50% van alle zwangeren in Nederland neemt deel aan de NIPT.

Geschreven door Marlies Koers

Veranderingen NIPT per 1 april

Wist je al dat er per 1 april 2023 van alles verandert rond de NIPT? Voorheen was het zo dat je als zwangere alleen mee kon doen als je toestemming geeft dat je meedoet aan wetenschappelijk onderzoek naar de test Ć©n je betaalde ā‚¬ 175. Voor de nieuwe NIPT hoeft dat straks niet meer. De bloedtest wordt gratis voor alle zwangeren en je kan meedoen aan de NIPT vanaf 10 weken zwangerschap (dat was 11 weken).

Moeilijke keuze

Op mijn spreekuur heb ik regelmatig gesprekken met ouders over dit onderwerp. Hoeveel willen zij weten over hun kind voordat het wordt geboren? Er zijn verschillende redenen om de test wel, of juist niet te doen. Voor sommige ouders is het belangrijk om al tijdens de zwangerschap de testuitslag te kennen omdat zij al weten dat ze de zwangerschap zullen beƫindigen, terwijl andere stellen het testen niet nodig vinden. Heel vaak geven ouders aan dat het een moeilijke keuze is: wel of niet screenen.

We praten over gevoelens en bespreken dat het heel normaal is als je hier anders over denkt dan je partner of familie en vrienden. Samen wegen we alles af. Je kan voor moeilijke keuzes komen te staan als de testuitslag aangeeft dat jullie kind misschien een aandoening heeft. Welk gevoel kan die uitslag jou geven? En meestal is er vervolgonderzoek nodig om het zeker te weten of je kind down-,edwards-, of patau heeft, wil je dat dan ook? Wist je dat er een kleine kans op een miskraam is bij dat vervolgonderzoek? Hoe kijk je aan tegen een leven met een kind met een aandoening? Zou je je zwangerschap afbreken als je kind een van de drie syndromen heeft?

Jij bepaalt

Vergeet niet dat jĆ­j bepaalt of je de screening wilt laten uitvoeren. En heb je behoefte aan ondersteuning bij je keuze? Dan kun je altijd terecht bij je verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Deze column is eerder verschenen in magazine WIJ. Lees ook de vorige column Met de helm op geboren van Marlies.

Beeld: iStock.com