Verloskundige Marlies: het geboortegewicht van je kind heeft weinig invloed op de bevalling
āZe zeggen dat ik een grote baby krijg.ā Dit is een zin die ik de afgelopen tijd meerdere keren voorbij hoorde komen op het spreekuur. En dit houdt me al een tijdje bezig. Ik hoor namelijk ook nog iets anders: spanning en onzekerheid. Dat gevoel kan ik me best voorstellen, want als je denkt aan een grote baby ā¦ dan denk je vast ook aan het feit dat die baby er nog uit moet.
Ik denk dat veel zwangeren onnodig bang gemaakt worden met deze uitspraak. Officieel is een āgrote babyā zwaarder dan 4500 gram, ongeacht je zwangerschapsduur. Dit is een hoog gewicht in vergelijking met andere geboortegewichten. Wist je dat dit maar in 1,9% van de gevallen voorkomt? Bij zwangerschapsdiabetes bijvoorbeeld, of als je al eerder een kind hebt gekregen met dit gewicht.
Het samenspel van de drie Pās
In de ruim 98% van de andere gevallen is je kind niet te groot en krijg je wat je aankan. De natuur past zich aan. Je krijgt een baby die past bij je lengte, je bouw en de vorm van je bekken. Grote babyās hebben een slechte reputatie, omdat ze gelinkt worden aan complicaties bij je bevalling.
Toch heeft het geboortegewicht van je kind weinig invloed op hoe de bevalling gaat. Of het lukt om vaginaal te bevallen, is afhankelijk van meerdere dingen. Ik noem dit het samenspel van de drie Pās. De power (je weeĆ«n), de passenger (je babyās gewicht, ligging en de stand van het hoofdje) en de passage (doorgang van je bekken).
Wisselen van houding
In plaats van ons blind te staren op de geschatte groei van je kind, zou ik liever zien dat we meer focussen op wat je kan doen bij een bevalling om de samenwerking van de Pās te begrijpen. Hoe? Door veel te wisselen van houding tijdens je weeĆ«n creĆ«er je ruimte in je bekken.
Zitten, staan, squatten en op handen en knieĆ«n zitten zorgt voor bijna 30% meer ruimte in je bekken! Daarnaast geregeld even gaan plassen, want bij een lege blaas kan het hoofdje goed indalen en worden je weeĆ«n effectiever. Tenslotte een fijn geboorteteam naast je bed die jij vertrouwt, je helpt ontspannen en zal aanmoedigen. Then youāre good to go!
Variatie is normaal, zeker in al die geboortegewichten. Het is vooral jouw voorbereiding die je helpt. Heb vertrouwen in het proces en geloof in jezelf dat jij je kind op de wereld kan zetten. Of hij nou 2500 gram, 3500 gram of 4500 gram is. Dat maakt een wereld van verschil.
Deze column heeft in magazine WIJ gestaan en is geschreven door verloskundige Marlies Koers. Marlies is ook WIJ Deskundige.