Verloskundige Marlies: Een zwanger lichaam is net een colablikje

Verloskundige Marlies: Een zwanger lichaam is net een colablikje

Als ik Nadieh tijdens het spreekuur binnenroep voor haar zwangerschapscontrole valt het me op dat ze komt binnenstrompelen en dat het haar moeite kost om te gaan zitten. Ze oogt vermoeid als ze langzaam over haar buik aait, ze is 28 weken zwanger. Als ik vraag hoe het met haar gaat, hoeft ze niet lang na te denken.

Geschreven door Marlies Koers

70% van de zwangeren ervaart rugpijn

Ze heeft ontzettend veel last van haar onderrug en haar bekken. Rugpijn is een veelgehoorde klacht in de zwangerschap. Bijna 70% van de vrouwen heeft er last van, omdat het evenwicht verstoord wordt door de groeiende buik en door hormonen worden spieren en banden soepeler. Om een beter beeld te krijgen waar de klachten bij Nadieh vandaan komen, onderzoek ik haar buik.

De groei van de baby verloopt normaal en het hartje klinkt goed. “Kom nog maar even staan, ik wil nog even naar het SI-gewricht kijken. De kuiltjes in je rug,” zeg ik. Met een schuin oog kijk ik hoe Nadieh van de onderzoeksbank afkomt. Ze komt overeind door haar hoofd en schouders op te tillen, waardoor er een tuut ontstaat bij haar buik.

Een zwanger lichaam is net een colablikje

Ik leg uit dat ze de volgende keer bij het opstaan beter eerst naar haar zij kan draaien, in plaats van een sit-up te doen vanuit rugligging. Tijdens de zwangerschap gaan de rechte buikspieren opzij, om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder. Dit proces van diastase (gleufje) hoort erbij en daarom is dit niet erg.

Maar als je ruimte hebt tussen de twee rechte buikspieren én je hebt klachten - zoals lage rug- en bekkenklachten, ongewild urineverlies, pijn rond de navel of bekkenbodemklachten - dan is het verstandig om actie te ondernemen en hulp in te schakelen. Ik vergelijk een zwanger lichaam weleens met een colablikje.

De gevolgen van een deuk

Als het blikje mooi rond is, zonder deuken en butsen, dan is hij stevig én in balans. Maar zodra het blikje is ingedeukt bijvoorbeeld door een val, dan wordt de druk groter op de rest van het blikje om ‘m in balans te houden. Dit is bij Nadiehs lichaam ook zo. De rugspieren voelen aan dat er een disbalans is (een deuk in het blikje) en gaan daardoor hard aan het werk om te compenseren. Je gaat als zwangere van houding wisselen, omdat je rug niet zo lekker aan voelt.

Uiteindelijk heb je pijn in je hele lijf en dat kost veel energie. Er zijn verschillende oplossingen, waaronder een bezoekje aan een bekkenfysiotherapeut. Het belangrijkste is het herstel van de totale functie van je core. Werken aan een stabiel en deukvrij colablikje, met spierversterkende oefeningen. En de hoge hakken tijdelijk verruilen voor plattere schoenen.

Advies voor jouw colablikje

Met een paar simpele adviezen en oefeningen van de bekkenfysiotherapeut behaalde Nadieh veel winst. Tegenwoordig hebben professionals in de geboortezorg meer oog voor het grotere plaatje en slaan ze samen de handen ineen om met elkaar de best mogelijke zorg te leveren tijdens de zwangerschap, dat is fijn. Ik hoop dat alle zwangeren voelen dat zij bij de verloskundige mogen aankloppen als ze klachten ervaren. Dan krijg je het advies wat het beste bij jouw colablikje past.

Deze column heeft in magazine WIJ gestaan en is geschreven door verloskundige Marlies Koers. Marlies is ook WIJ Deskundige.

Beeld: iStock.com