Tegen alle verwachtingen in: twee natuurlijke zwangerschappen

Tegen alle verwachtingen in: twee natuurlijke zwangerschappen

In 2018 ging ik op reis naar Thailand, helemaal alleen. Als ik terug kom van mijn reis besef ik dat ik al vijf maanden geen menstruatie heb gehad. Mijn ouders sturen mij langs de huisarts en die mij doorstuurt naar de gynaecoloog. Ik weet nog heel goed dat hij meteen vroeg of ik een kinderwens heb. Vanaf dat moment denk ik al dat er iets niet okƩ is. Na het onderzoek legt de gynaecoloog uit dat mijn eierstokken vol zitten met vochtblaasje en dat ik PCOS heb. Als ik ooit een kinderwens heb, dan moet ik terugkomen om een traject te starten.

Geschreven door Manon

In 2022 leer ik mijn vriend Ryan kennen en hij vertelt meteen over zijn kinderwens. Nog niet eerder heb ik openlijk gesproken met iemand over mijn PCOS, maar ik moet het nu wel vertellen. Ik zeg hem dat hij dan maar iemand anders moet zoeken, want met mij gaat dat namelijk niet heel gemakkelijk lukken. En anders dan ik had verwacht, maakt hij er geen probleem van. Hij zegt dat hij ondanks alles van mij houdt. Hij ziet zijn leven met mij, of dat nou met of zonder kinderen is.

Een positieve zwangerschap?

Na 4 maanden voel ik mij op een dag anders dan normaal en die nacht heb ik ook raar gedroomd. Ik haal in de middag een zwangerschapstest en doe meteen een test. En ja hoor, de test geeft gelijk een dikke vette tweede streep aan! Wow. Ryan is meteen heel enthousiast, ik heb even meer tijd nodig om het te verwerken. Niet omdat ik het kind niet wil, maar omdat er tegen mij gezegd is dat het nooit natuurlijk zou lukken en ik alleen via een een traject zwanger zou kunnen worden.

‘Een tweede gaat niet lukken’

Op 2 augustus 2022 worden we ouders van ons zoontje Nowi. De bevalling duurt in totaal 26 uur omdat de ontsluiting maar niet opgang komt. Uiteindelijk is het een heel mooie bevalling en roep ik meteen “Ik wil nog een tweede!”. De artsen kijken mij aan met het idee: zegt ze dat nou echt?! De verloskundige en de gynaecoloog vertellen mij vlak na de bevalling dat het een wonder is dat ik via de natuurlijke weg zwanger ben geraakt en dat een tweede kind waarschijnlijk niet natuurlijk gaat lukken. Ik begin direct te lachen en zeg “Ja, dat werd de eerste keer ook gezegd.”

Een tweede is meer dan welkom

Mijn wens voor een tweede is heel erg aanwezig, ik kan eigenlijk niet wachten tot ik weer zwanger ben. Maar Ryan is van mening dat je zoiets niet kan plannen en dat we wel zien hoe het loopt.

Nowi is net 9 maanden als ik mij ’s ochtend weer anders voel. De week ervoor ben ik nog met pijn in mijn liezen bij de huisarts geweest, waar ik op aanraden van de arts een zwangerschapstest heb gedaan. Die test was negatief. Een week later heb ik zelf nog een test gedaan en op die test verschijnt vaag een tweede streepje. En een streepje, hoe licht ook, betekent natuurlijk zwanger! Mijn gevoel bevestigt het gelijk, ik ben weer zwanger.

gezin-manon

Twee verschillende zwangerschappen

Het is een totaal andere zwangerschap dan bij Nowi. Bij Nowi heb ik 9 maanden gespuugd omdat ik HG heb. Bij deze tweede zwangerschap spuug ik 16 weken, maar daarna is het klaar. Toch ervaar ik deze zwangerschap wel pittiger, omdat Nowi net 17 maanden is en heel actief is. Ik kom bijna niet aan rusten toe met zo een energiek mannetje. Op moment van schrijven ben ik inmiddels 38,5 week zwanger van onze tweede, weer een zoontje. Ik ben zo benieuwd hoe Nowi straks gaat reageren op zijn broertje, ze schelen dan net anderhalf jaar.

Onze wens is een groter gezin, maar wij zijn straks gezegend met twee geweldige jongens en daar mag ik mijn handen al mee dichtknijpen gezien mijn PCOS. Ik had dit een aantal jaar terug al nooit verwacht: ik ben straks moeder van twee! En dat grotere gezin? We zien wel hoe het allemaal loopt.

nowi
Ook je verhaal delen?

Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mamaā€™s (to be) delen? Deel je verhaal (500-800 woorden en eventueel 2 Ć” 3 foto’s) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: eigen beeld