Na 6 miskramen is Joy nu voor de 7e keer zwanger

Na 6 miskramen is Joy nu voor de 7e keer zwanger

In april 2018 besluiten mijn vriend en ik dat het tijd is om voor ons eerste kind te gaan. Ik laat mijn spiraal verwijderen. Moeder worden is altijd mijn grote wens geweest. Ik had alleen nooit verwacht dat de weg daar naartoe zo lastig kon zijn.

Geschreven door Joy

Na een jaar proberen lukte het niet om zwanger te worden en zijn we naar de huisarts gegaan. Die heeft ons doorverwezen naar een kleine kliniek speciaal voor vrouwen met een kinderwens. Hier werd ik niet bepaald vriendelijk ontvangen en de arts die mij zag, plakte meteen het label PCOS op mij. Na dit te hebben besproken met de huisarts zijn we overgegaan naar een vruchtbaarheidskliniek in het ziekenhuis.

Letrozol om eitjes te rijpen

Hier kreeg ik een fijne gynaecoloog die zei dat hij weinig kenmerken voor PCOS zag. Wel zag hij dat mijn eitjes langzaam rijpen, dus ik mocht beginnen met Letrozol, een hormoonbehandeling Het is een medicijn dat eigenlijk bedoeld is voor andere doeleinden, maar ‘off label’ wordt gegeven tijdens een kinderwens omdat het de eitjes laat rijpen. De eerste dosis hoeveelheid was niet voldoende, dus het werd opgehoogd en daarna werd ik snel zwanger. Helaas eindigde dit in een vroege miskraam.

Mislukte zwangerschappen

Hierop volgde veel mislukte zwangerschappen. Mijn vijfde was een van de heftigste, dit gebeurde vlak voor onze bruiloft in 2020. Ik was zo’n 7 weken onderweg toen ik veel pijnlijke krampen kreeg. We mochten naar de spoedpost en op een echo was een duidelijk knipperend lichtje te zien. Het hartje; wat een geweldig gevoel! Het was de eerste keer dat we überhaupt een kloppend hartje in de zwangerschap hebben gezien.

Miskraam opwekken met pillen

Na wat onderzoeken konden de artsen de oorzaak van de pijn niet vinden en dachten zij dat dit mijn verstopte darmen waren. Drie dagen hierna was mijn fertiliteitsecho. Door corona mocht mijn man niet mee. Hier werd mij verteld dat het hartje niet meer klopte. We waren kapot van verdriet en hadden dit totaal niet aan zien komen. Ik moest ‘de bevalling’ opwekken met pillen. Dit was heel heftig en ging gepaard met super veel pijn.

HCG-levels hoog na miskraam

De zesde zwangerschap volgde het jaar daarna in 2021. Ik kwam erachter dat ik zwanger was, maar nog geen twee weken later had ik een miskraam. Zo’n twee weken later waren mijn HCG-levels gek genoeg nog hoog en werd er veel onderzoek gedaan, maar we werden steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Binnen zeer korte tijd zijn we overgegaan naar een ander ziekenhuis. Daar hadden ze snel een plan klaarliggen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Vermoedelijk was er een tweede vruchtje, alleen was deze lastig te vinden. Achteraf bleek hij op een gekke plek in mijn baarmoeder te zitten en werd er medisch gesproken over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit is verwijderd met curettage. Ik heb mij hierna een tijdje afgesloten. Ik kon niet goed bij mijn gevoel komen, wat ook niet goed deed aan de relatie tussen mijn man en mij.

Mentale problemen na miskraam

Achteraf gezien deed ik dit al vanaf de vijfde zwangerschap. We zijn toen in gesprek gegaan met een therapeut die gespecialiseerd is op het gebied van stellen die een kinderwens hebben en waarbij dit lastig gaat. Het is onze redding geweest.

IUI-traject

In het ziekenhuis hebben we nog genetische testen laten doen, maar hier kwam gelukkig niets uit. We hadden gewoon pech. We waren voor de zesde zwangerschap al gestopt met Letrozol en kregen het aanbod te starten met IUI (Intra Uteriene Inseminatie). Dit vonden we nog te heftig en we besloten even een pauze te nemen. In begin mei van dit jaar voelde ik mij wat raar. Ik zat op de bank en besloot om toch maar een zwangerschapstest te doen. Deze was meteen positief, mijn man was toen gelukkig thuis.

Zevenmaal is scheepsrecht

Ik ben nu bijna 19 weken zwanger van een klein, druk meisje. Ik voelde haar al vroeg bewegen. Het gaat goed, maar dat vind ik moeilijk te geloven. Constant vind ik weer iets anders om mij zorgen over te maken. Iedere kramp is eng en bij iedere echo zoek ik direct naar een kloppend hartje. Binnenkort is mijn 20 wekenecho. Dit vind ik uiteraard enorm spannend, maar mijn houvast is mijn man. Hij heeft de hele zwangerschap een goed gevoel hierover gehad en dat geeft mij ook rust. Nummer 7 was altijd mijn geluksgetal en nu door deze zwangerschap des temeer.

Lees ook: Miskraam vertellen aan je omgeving? Deze ouders deden het

Beeld: iStock.com