Martine van Wil & Tien: Gewoon aandurven en vertrouwen hebben, zo belangrijk!

Martine van Wil & Tien: Gewoon aandurven en vertrouwen hebben, zo belangrijk!

Babynieuws! Vlogger Martine Heemskerk (bekend van Wil & Tien) is pas bevallen van kleine Zoey. Ze zit nog midden in haar kraamweek en heeft naar eigen zeggen een waanzinnig mooie thuisbevalling achter de rug. Samen met zoontje Maik (2) en man Jorrik beleeft ze na een moeizame eerste bevalling eindelijk die roze wolk. WIJ mocht haar interviewen en wat is deze vrouw stoer, open en kwetsbaar tegelijk!

Wauw, je bent (op dit moment) nog maar vijf dagen geleden bevallen. Hoe voel je je?

“Heel erg goed! Ik heb een fijne bevalling achter de rug, een mooie kraamweek en ik heb goede kraamzorg. Met Zoey gaat het ook heel goed. Ik zit echt op een roze wolk! Alles verloopt zo heerlijk makkelijk en relaxed. Dat is echt een verschil met de eerste; wat zat ik me toen druk te maken. Dan vind je het ook zo belangrijk wat je omgeving zegt. Wel of niet in eigen bedje slapen, wakker maken voor de voeding of laten slapen, je houdt je veel meer aan de regeltjes. Nu kan ik dat beter loslaten en vertrouwen hebben. Ik heb het allemaal al een keer meegemaakt. Er is wel weer een nieuwe uitdaging bijgekomen: hoe ga je je aandacht verdelen tussen een peuter en een baby? Maik moet nog wennen aan Zoey, vooral ’s avonds en ’s nachts verloopt rommelig. Maar dat komt vanzelf goed, we komen er wel doorheen.”

In je vlog met Willemijn heb je het over een waanzinnig mooie thuisbevalling, vooral ten opzichte van je bevalling van Maik. Wat maakt het zo’n mooie bevalling?

“Ik denk dat het vooral heel erg heeft geholpen dat ik niet teveel verwachtingen had. Na Maiks bevalling heb ik geleerd dat je toch nooit weet hoe het gaat. Zo kreeg ik bij Maik enorme rugweeën, ik wist niet wat me overkwam. Dat was zo’n intense sensatie. Bij Zoey begon de bevalling ook met rugweeën, maar ik kon ze veel beter opvangen omdat ik meer vertrouwen had dat het goed zou komen. Om 2.00 uur ’s nachts begon het en de weeën gingen gestaag door tot een uur of 6.00. Ondertussen heb ik met Willemijn geappt, zij heeft me er echt doorheen geloosd met ademhalingstechnieken. Zo fijn! ’s Ochtends heb ik zelfs Maik nog de trap af getild, haha. Daarna heb ik nog twee uurtjes geslapen. Tegen 15.00 uur ’s middags heb ik de verloskundige gebeld. En toen wist ik, we gaan dit gewoon thuis doen. We hebben samen met de verloskundige beneden gezeten, aan de keukentafel. Jorrik was aan het geinen dat hij wel spareribs wilde eten. Ik riep nog: “Maar ik kan helemaal nergens meer heen!”

Even later trok de verloskundige haar handschoentjes aan. Ik zat er zo naar te kijken en dacht: waarom trek je nou je handschoenen aan? Veel tijd om er over na te denken had ik niet, want er kwam zo’n intense perswee dat mijn vruchtwater brak en het hoofdje gelijk stond. Eén perswee later was Zoey er, staand aan de keukentafel. Ik ging op een stoel zitten en zei tegen haar: “Mama houdt nu al van je”, waarop ze voor het eerst begon te huilen. Het was echt magisch, totaal anders dan de eerste bevalling. Het is gewoon zo’n onwerkelijk moment. Wauw, we hebben het gewoon weer gedaan! En ook: wat heb ik mezelf een lijdensweg aangedaan de vorige keer. Gewoon aandurven en vertrouwen hebben, zo belangrijk.”

Wat een mooi, ontroerend bevallingsverhaal! Hoe reageerde Maik op de komst van zijn zusje?

“De eerste nacht waren we met z’n drieën, Maik was logeren. Bij thuiskomst kwam hij naar boven en begon als een echte peuter gelijk te springen op bed. Op een gegeven moment zag hij Zoey en vroeg ‘Wat is dat nou?’ Zo lief. Een dag later wilde hij zelf Zoey vasthouden. Ik heb bewust gewacht tot hij daar zelf mee kwam. Dat was zo vertederend. Hij vindt haar schattig en wil graag meehelpen. Als ik zeg dat Zoey nog even melk moet drinken springt hij op en rent hij naar de koelkast voor een pak melk, haha. We moesten nog even uitleggen dat de melk niet daar vandaan komt. Het moet nog wel een beetje doordringen dat we nu een gezin van vier zijn met een nieuwe gezinsdynamiek. Mijn band met Maik zal toch iets veranderen, soms is hij jaloers omdat hij niet meer alle aandacht krijgt. Dat geeft mij dan weer een schuldgevoel, ik hoop dat ik hem niet tekort doe. Dat stuk is wel wennen en moet nog even landen.”

Zoey is geboren op 2 januari. Je vertelde in je vlog dat je eigenlijk hoopte dat ze niet op 2 januari geboren zou worden, omdat er jaren geleden iemand in jullie leven kwam die de boel nogal overhoop heeft gegooid. Hoe kijk je nu tegen deze datum aan?

“Ik vind het wel heel bijzonder dat Zoey deze datum gekozen heeft. Ik geloof ook echt dat ze daar zelf voor gezorgd heeft. De gebeurtenis van 2 januari is jaren geleden, maar had een enorme impact op ons gezin en niet op een goede manier. Het is bizar, maar ook heel mooi zuiverend dat Zoey juist op 2 januari geboren is. Het voelt alsof alle cirkeltjes rond zijn. Deze datum was ooit een enorme schaduw in mijn leven, nu een prachtig lichtpuntje. Ik mediteer regelmatig en steeds kwamen de worden ‘feestje’ en ‘rust’ door. Zoey heeft alle feestdagen achter zich gelaten en op de eerste rustige dag in januari komt ze. Ze voelt echt als een lichtje, als een afsluiting van iets naars. Daardoor voel ik ook een hele sterke connectie met haar.”

Deze datum staat straks ook luid en duidelijk op jullie geboortekaartje. Kan je daar nu ook met trots naar kijken?

“Als ik nu die datum zie word ik heel blij. Voor mij ook een teken dat ik veel dingen heb verwerkt. Alsof het laatste kleine restje is opgeschoond. Het is een magische datum!”

Wat betekent het uitzoeken en versturen van het geboortekaartje voor jou?

“Ik vind het hele creatieve proces ontzettend leuk, je kan uit zoveel kiezen tegenwoordig. Ik heb mijn eigen geboortekaartje ook nog, zo mooi dat mijn ouders dat bewaard hebben. Het is leuk om tijd en aandacht aan je geboortekaartje te besteden. We hebben met de komst van Zoey nu natuurlijk een koningspaar. Daarom heb ik gekozen voor een ivory-gold kleur met een hele mooie gloed. Ook hebben beide kinderen een illustratie met een silhouet. Maiks kaartje was wat stoerder, met structuur, natuurtinten en had een zwart silhouet. Die van Zoey is een silhouet met een meisje die een paardenbloem uitblaast, gecombineerd met wat zoetere kleuren. Ik vond het leuk om in beide kaartjes een silhouet en een klein gedichtje te verwerken. Op een later moment wil ik beide kaartjes ook nog af laten drukken als poster voor op hun slaapkamers. Het geboortekaartje van Zoey had ik trouwens binnen een kwartier gevonden. Dat was zo snel dat ik mezelf afvroeg: is dit het al? Ja, dit is ‘m!”

Wist je dat je bij WIJ ook geboortekaartjes kunt vinden of zelf maken? Ga voor inspiratie, de nieuwste collectie en tips&tricks naar WIJgeboortekaartjes.nl.

Ik wil je heel erg bedanken voor je openhartige verhaal. Wat dapper, zo vijf dagen na je bevalling!

“Graag gedaan. Ik ben zo blij dat ik met mijn werk veel vrouwen kan bereiken. Ik gun iedereen een droombevalling, maar weet als geen ander dat het ook anders kan lopen. Als ik met mijn verhalen maar één iemand verder kan helpen, dan is mijn doel al bereikt. Daaruit blijkt maar weer: jezelf open en kwetsbaar opstellen is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.”