Maak van je zwangerschap geen onnodige lijdensweg, zoals Anne

Maak van je zwangerschap geen onnodige lijdensweg, zoals Anne

Zwangerschapskwaaltjes. Ze horen erbij, je neemt ze voor lief, maar leuk is anders. En wat dacht je van ziek worden tijdens je zwangerschap? Ook absoluut geen pretje. Ik kreeg een fikse griep te verduren en had wekenlang veel last van hooikoorts. Wat ik toen alleen niet wist, is dat ik bepaalde geneesmiddelen had mogen gebruiken. En zelfs verstandiger was geweest bij koorts of griep. Ik was er namelijk 100% van overtuigd dat de middelen die ik wilde gebruiken niet veilig waren voor mijn zwangere lijf en kind. Maar zat ik er even naast zeg!

Veel zon, een blauwe hemel en nauwelijks regen. Zo zagen de eerste maanden van mijn zwangerschap eruit. Heerlijk zou je denken, alleen als je last hebt van hooikoorts niet. Ik besloot geen hooikoortsmiddel te slikken, omdat ik dacht dat dit niet goed voor de ontwikkeling of groei van mijn baby zou zijn. Ook de medewerker van de drogist adviseerde mij om vooral niks te gebruiken. Just to be safe. Dus dat deed ik dan maar braaf. Zo ging ik dus wekenlang niezend en met jeukende ogen door het leven. Achteraf had dit dus helemaal niet gehoeven. Ik weet inmiddels dat ik cetirizine had mogen slikken, een hooikoortsmiddel dat in mijn geval altijd goed helpt. Hoe suf!

Verkeerde keuzes door onjuiste aannames

Ook kreeg ik tijdens mijn zwangerschap last van obstipatie (verstopping). Je snapt, een vervelende kwaal. Ik was ervan overtuigd dat ik geen laxeermiddel mocht gebruiken. Ook een vriendin beaamde dit. En dus ik ging met huis-tuin-en-keuken-middeltjes in de weer. Een hoop gedoe! Of die ene keer dat ik griep had en dacht dat ik in verband met mijn zwangerschap geen paracetamol mocht slikken. Allemaal verkeerde aannames. Laxeermiddelen zoals psylliumzaad, lactulose en macrogol kun je gebruiken. En een keer paracetamol slikken kan geen kwaad (mits je terughoudend bent natuurlijk), het is zelfs belangrijk om koorts te onderdrukken als je zwanger bent. Waarom had ik mijn verloskundige of huisarts niet even gebeld? Waarom had ik dit niet gecheckt en ging ik zelf dokteren? Zucht!

Met de juiste informatie had ik achteraf mijn klachten veel beter kunnen aanpakken. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat je in sommige gevallen echt niet onnodige hoeft te ‘lijden’ als je zwanger bent. Dus wees niet te streng voor jezelf. Bel je huisarts of je verloskundige. Ga niet alleen af op aannames of verhalen die je via via gehoord hebt. Raadpleeg een officieel kanaal.

Help mee de informatievoorziening voor zwangeren te verbeteren

Om de informatievoorziening voor (toekomstige) zwangeren te verbeteren, breng ik daarom graag Moeders van Morgen onder je aandacht. Zij onderzoeken welke geneesmiddelen je veilig kunt gebruiken tijdens je zwangerschap en welke beter niet. Je kunt daarbij op ieder moment van je zwangerschap jouw ervaringen delen door mee te doen aan hun onderzoek. Ik heb mij hiervoor aangemeld en uiteindelijk 5x een online vragenlijst ingevuld. Kleine moeite.

Lees ook: Zwanger en ziek: wat te doen bij koorts, griep of allergie?

Waarom ik dit deel? De uitkomsten van het onderzoek leveren Moeders van Morgen veel nieuwe inzichten op. Hun doel is om zwangere vrouwen én zorgverleners betere informatie te geven op het gebied van gezondheid, leefstijl en het gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Ook jij kunt helpen. Alle ervaringen zijn welkom, ook als je niet of nauwelijks geneesmiddelen slikt. Niks moet natuurlijk, maar weet dat het bestaat en jij anderen kunt helpen. Fijne zwangerschap!

Geschreven door Anne

Beeld: iStock.com