Lieve werkgevers, dit is het ideale kraamcadeau voor werkende moeders (hint)

Lieve werkgevers, dit is het ideale kraamcadeau voor werkende moeders (hint)

Hoe ervaar jij het leven met een baby? Het is haast niet in woorden uit te drukken hè? Laten we het oneindig noemen. Het maakt je oneindig moe, blij, verliefd en kwetsbaar. En als je dan aan het einde van je verlof net weer een beetje in balans raakt, dient de volgende uitdaging zich aan. Je gaat weer aan het werk. Ik had het geluk dat mijn werkgever (WIJ dus) een online cursus onder mijn neus schoof. Het zou mij helpen om weer sterk aan het werk te gaan als nieuwbakken moeder. Ik moet toegeven: het heeft mij enorm geholpen.

Geschreven door Dionne

Ik hoor je denken: hoezo tijdens je verlof een cursus volgen om weer aan het werk te gaan? Je regelt oppas, gaat aan het werk en pakt de draad weer op. Toch? Nou. Ehm. Niet. Helemaal. Ik begrijp je, maar wacht met oordelen en lees even verder.

Van moeder naar werkende moeder

Tijdens je zwangerschap probeer je jezelf zo goed mogelijk klaar te stomen voor de komst van je kleine. Maar eerlijk is eerlijk, je kunt je niet voorbereiden op hoe het écht voelt. Hoe het echt is om moeder te worden. Hoe het is om in een trein te stappen die vanaf de bevalling nooit meer stopt. Hoe het écht is om voor een kind te zorgen waar je permanent verantwoordelijk voor bent.

En dan hebben we het nog niet gehad over wat slaaptekort met je doet, hoe kwetsbaar en onzeker je je kunt voelen, omdat iemand iets opmerkt over jouw kind, jouw alles, jouw mensje. Dat haal je niet uit een boekje. Je moet het ervaren. Dat doe je met opgeheven hoofd. Soms met tranen in je ogen en zweet op je rug. En als je die intense levensverandering dan net te boven bent gekomen, doemen daar de laatste weken van je zwangerschapsverlof op. De ene moeder kijkt er opgelucht naar uit, de ander ziet er als een muur tegenop. Allemaal heel begrijpelijk, maar één ding is zeker: je bent niet meer dezelfde persoon. En die persoon (jij dus) gaat terug naar een oude rol in een nieuw leven. Je bent niet alleen moeder, je bent vanaf dan een werkende moeder.

Bewust je nieuwe leven tegemoet

Dus even terug naar die cursus waar ik het over had, die heet Zachte Landing en is van Mom Inc.. En die naam snap ik nu pas echt. Want van dagelijks zweven in je babybubbel naar een werkend bestaan zonder je baby, is een verandering die je weer met beide benen op de grond zet. De dames van Mom Inc. mistten ooit zelf de handvatten om weer op een fijne manier terug aan het werk te gaan. Zo ontstond het idee voor Zachte Landing. De cursus is erop gericht dat moeders veel bewuster hun nieuwe leven tegemoet gaan. In zes korte online lessen ga je nadenken en stilstaan bij wat jij belangrijk vindt. Door vragen te beantwoorden toon je aan waar je focus nu ligt en waar je graag heen wilt. Via o.a. video’s, visuals en een geleide meditatie (audio), word je daarbij voorzien van interessante inzichten.

Ik weet nog goed hoe ik drie weken voor mijn eerste werkdag mijn laptop opende. Mijn zoontje Tim in de wipper naast me op de grond. Terwijl ik met √©√©n been de wipper heen en weer bewoog om hem rustig te krijgen, probeerde ik de eerste les te openen. ‘Zorg dat je alleen bent als je deze les gaat volgen, bijvoorbeeld als je baby even slaapt’, las ik. Ik viel meteen regelrecht in de eerste valkuil. Ik dacht dat ik even tijd nam voor mezelf, maar eigenlijk was dat helemaal niet zo. Ik maakte mezelf niet belangrijk, terwijl dit juist nu zo belangrijk was. Het ging nu om mij. Waarom maakte ik het zo lastig voor mezelf? Het eerste inzicht was een feit.

Korte online lessen

Tijd is een uitdaging als je net moeder bent. Maar daar hebben de dames van Mom Inc. over nagedacht. De lessen zijn online te volgen, in je eigen tempo en kosten per les maximaal een half uur van je tijd. Prima te doen dus tijdens een slaapje van je kleine. Wat ik daarbij fijn vond zijn de reminders die je in je mail krijgt, zodat je niets mist. Het leven met een pasgeboren baby is tenslotte nogal onvoorspelbaar. Ook heeft Mom Inc. een module opgenomen, waarbij de vader (partner) gevraagd wordt om kort wat vragen in te vullen. Ik heb hierna echt een heel waardevol gesprek gehad met mijn vriend. We begrepen elkaar beter, spraken onze verwachtingen over elkaar uit en maakten nieuwe afspraken over hoe we elkaar beter konden helpen in onze nieuwe rollen als vader en moeder. Dit gesprek is tot op de dag van vandaag echt goud waard!

Het ideale kraamcadeau voor werknemers?

Kortom, aan het werk gaan als kersverse moeder, gaat veel verder dan de draad weer oppakken. Eigenlijk zou iedere werkgever deze cursus standaard moeten aanbieden aan personeel dat terugkeert van verlof. Wist je dat 30% van de moeders die weer na het verlof aan het werk gaat, uitvalt in de eerste drie maanden? Veel hè!? Zorg dat jij niet bij die 30% gaat horen. Durf te vragen en wees lief voor jezelf. Dus mocht jouw werkgever vragen wat je graag zou willen hebben als kraamcadeau? Ik zou het wel weten … *hint*

Beeld: iStock.com