De laatste loodjes van je zwangerschap doorkomen? Deze 9 tips helpen je

De laatste loodjes van je zwangerschap doorkomen? Deze 9 tips helpen je

Een aantal weken geleden liep ik op straat en vroeg de buurman: “Ben je al aan het aftellen?” Wat een onzin vind ik dat toch altijd. Je bent negen maanden zwanger, het duurt sowieso allemaal lang. Waarom zou je op het laatst ineens gaan aftellen zonder ook maar enig idee te hebben wanneer de kleine komt? Dan tel ik tien dagen af en kan ik er misschien nog wel weer tien bij optellen. Nee, aftellen daar doe ik niet aan. Althans …

Geschreven door Maartje van Harlingen

Inmiddels zijn we twee weken verder en ja, ik ben aan het aftellen! Ik heb nog net geen streepjes boven mijn bed staan. Alle clichés waar ik me zo aan ergerde zit (helaas) een kern van waarheid in. Ja, het wordt zwaarder aan het einde. Jup, meer klachtjes. Jup, ik voel me een zeekoe. Jup, ik begin het zat te raken. Nope, ik slaap niet meer zo best en JA, laat het maar komen!

Controle? No way!

Tijdens mijn hele zwangerschap vloog de tijd om. Dit leverde een paar weken geleden zelfs nog stress op, omdat de tijd zo snel ging. Alles regelen, poetsen, nesteldrang, maar vanaf week 37 begon het trager te gaan. Wij zijn er klaar voor, ons huis is er klaar voor (spik en span, babykamer klaar, bedjes opgemaakt, kerstversiering klaar, ladingen boodschappen in huis) maar het kan nog wel eventjes duren …

Ik dacht dat ik mijn lesjes inmiddels wel geleerd had deze zwangerschap: plannen gaat je echt niet lukken girl. Controle? No way! Invloed kunnen uitoefenen op de situatie? Haha! Toch krijg ik alweer de neiging tot het opvolgen van allerlei vreemde tips. Het eten van aan ananashart, het drinken van Sprite en frambozenbladthee, tepelstimulatie, seks.

Ga niet zitten wachten!

Dat laatste hé, even serieus? Omdraaien in bed is al een hele klus! Dan nog de vormen die iets meer bij mij passen, zoals: de fitnessbal, visualisatie oefeningen, affirmaties, meditaties, contact maken met de kleine, voetreflex, acupunctuur, massages enzovoorts.

Natuurlijk kunnen al deze dingen bijdrage aan het proces, maar uiteindelijk gaat het maar om één ding: ontspannen om letterlijk en figuurlijk te kunnen loslaten. Word ik ontspannen van het forceren van al deze grappen of zijn er betere opties? Mijn tip: ga niet zitten wachten! Ik heb het geprobeerd en ik werd binnen no time gek. Dus nu doe ik het anders…

1. Theedrinken

Oké, ik drink elke dag een paar koppen frambozenbladthee. Niet om een bepaald doel te bereiken (het schijnt je spieren sterker te maken, zodat de weeën beter verlopen en dus je bevalling soepeler gaat), maar omdat ik het eigenlijk prima te drinken vindt. Een lekker warm bakkie thee met een goed boek of een leuke film erbij.

2. Lekker ontspannen

Ik heb een zwangerschapsmassage geboekt met een voetreflexbehandeling erbij, nog even ultimate mama time! Doe dingen waar jij jezelf nog even lekker mee kunt verwennen. Laat je nagels doen, ga naar de schoonheidsspecialist of kapper, boek een ontspannen behandeling …

3. Plunder de koelkast

Doé niet alleen waar je zin in hebt: een warm bad, Netflix uitspelen, afspreken met vriendinnen, maar éét ook waar je zin in hebt. Dik ben je toch al! Ik eet op moment alles en het kan me niets schelen. En … uitgebreid koken, nu kan het nog.

4. Keep moving

Wanneer het kan, blijf dan bewegen. En nee, niet alleen omdat je alles eet waar je trek in hebt, maar dit is goed om je baby letterlijk te laten zakken. Bij mij zijn het kleine stukjes wandelen en mijn geliefde fitnessbal is mijn beste vriend geworden deze zwangerschap.

5. Date night!

Voor het ouderschap begint …

6. Ga op pad

Geniet nog even van het feit dat je gewoon de deur uit kunt lopen zonder ergens over na te hoeven denken. Of nou ja, de deur uit kunt rollen.

7. Geniet van de laatste momentjes met je kleintje in je buik

Cliché maar waar! Geniet van je bolle buik. Nu voel je je een zeekoe, maar straks zul je hem nog wel eens missen. Ik zeg dit nu met een beurse buik en gekneusde ribben, maar toch. Het blijft bijzonder! En hoe fijn dat je kleintje nu alles krijgt wat hij of zij nodig heeft zonder dat jij daar echt iets voor hoeft te doen, straks ren je met flesjes en poepluiers in de rondte.

8. Let it go

Letterlijk en figuurlijk. Het letterlijk loslaten betekent een los lichaam, spieren die kunnen ontspannen en jouw baby langzaam los kunnen gaan laten. Emotioneel loslaten en je baby meegeven dat het oké is om dit nieuwe avontuur aan te gaan. Maak contact en vertel hem of haar hoe je ernaar uitkijkt hem of haar voor het eerst te ontmoeten. Laat je kleine voelen hoe welkom hij is en ook dat hij zelf mag bepalen wanneer ‘ie er klaar voor is. Mama wacht het rustig af!

Lees ook: 9x hoe maak je je corona kraamweek onvergetelijk?

Beeld: iStock.com