Kraambezoek tijdens coronatijd: 4 dingen die wél kunnen en veilig zijn

Kraambezoek tijdens coronatijd: 4 dingen die wél kunnen en veilig zijn

‘Ik ben zwanger’, vertelde mijn tweelingzus een half jaar geleden met blosjes op haar wangen. Wat volgde was hysterisch gegil in de keuken, een dansje, een traan en vooral een hoop onverstaanbaar gekakel. Je moet weten dat wij absoluut onafscheidelijk zijn. We zijn soulmates, letterlijk. Kwam dit nieuws onverwacht? Niet helemaal, en waren we blij: JA! De hele zwangerschap leefde ik intens met haar mee. Toen brak plots corona uit en zij beviel thuis. Geen kraambezoek is het devies en zo vond ik mezelf een dag later huilend van trots op haar stoep terug. We zwaaiden door het glas. Dag lieve zus en allermooiste babymeisje.

Geschreven door Benthe

Op afstand en met digitale middelen hadden we tijdens haar zwangerschap dagelijks contact. Spannend was het, haar partner heeft een vitaal beroep en ging dus regelmatig de deur nog uit. Nagelbijtend op de bank, wat als? Maar gelukkig raakten ze niet besmet, verliep de bevalling goed en was zij nu dus de trotse moeder van het mooiste wezentje op aarde. Maar man, wat is het gek en onnatuurlijk om elkaar dan niet te even knuffelen, niet even naar binnen te wandelen om de nieuwste telg van de familie te bewonderen.

Dat zette mij aan het denken, want wij zijn natuurlijk niet de enige familie die hier mee te maken heeft. Daarom delen mijn zus en ik graag tips over wat je wel kunt doen met je kraambezoek in deze gekke tijd. Keep in mind: houd het vooral leuk en fijn voor jezelf!

1. Doe aan raamvisite: zwaai en show je newborn

Je hebt het vast al voorbij horen komen, maar raamvisite is nu de shit. Het voelt een beetje gek en communiceren bij dubbel glas is een uitdaging. Tip: bel elkaar met Whatsapp dan hoor je elkaar tenminste goed. Mijn zus had in de tuin een bankje gezet, zo kon de visite even zitten. Spreek wel tijden af met je raamvisite, want anders loop je het gevaar dat je een soort etalagepop wordt. De kans bestaat dat er meer mensen achter elkaar komen of op hetzelfde tijdstip. Doseer het een beetje en houd het kort, alleen dan blijft het leuk.

2. Videobezoek: lang leve de webcam

Je hebt misschien helemaal geen zin om met bepaalde mensen een raambezoekje af te spreken, prima natuurlijk. Houd het vooral leuk voor jezelf. Videobellen voelt dan misschien beter. Wees duidelijk over wanneer mensen je kunnen videobellen en als het niet uitkomt, laat die telefoon vooral lekker overgaan. Houd het simpel en de gesprekken niet te lang. Ook videobellen kan best intensief zijn. Het leuke aan videobellen is wel dat je dit met meerdere personen tegelijk kunt doen. Veel efficiënter natuurlijk. En hoe leuk is het om je bevallingsavontuur aan je complete vriendinnengroepje te vertellen? Precies.

3. Bellen: oldskool, maar zo fijn

Het klinkt mega oldskool, maar gewoon bellen zonder beeld is nog steeds super fijn. Je hebt niet altijd zin om met je hoofd voor een webcam te verschijnen (dit geldt zowel voor de moeder als voor kraambezoek) en dus is een telefoongesprekje ook helemaal prima. Ook hier: maak afspraken over wanneer je wilt bellen. Videobellen is nu een hype, maar je hoeft hier niet aan mee te doen. Bepaal wat jij fijn vindt en doe dat gewoon.

4. Stuur kaartjes en laat kraamkado’s bezorgen

Wat door mijn zusje heel erg gewaardeerd wordt, zijn alle lieve kaartjes en brieven die ze krijgt. Ja, je leest het goed. Brieven. Ook kreeg zij tekeningen door de bus van kinderen. Heel simpelen ze vond het zo leuk om iets tastbaars te krijgen. Ook kreeg ze bonnen voor een afhaalmaaltijd. Daarbij steun je de lokale ondernemers en kunnen de kersverse ouders thuis van een lekkere maaltijd genieten. Een win-win en geniaal gevonden!

Tot slot, nog een tip voor kraambezoek: laat je kraamkado bezorgen als verrassing. Bestel online en laat dit afleveren bij het adres van de kersverse ouders. Stop er wel een kaartje bij, anders weten ze niet van wie dit kado afkomstig is. Mijn zus zit nu met een levensgrote Nijntje knuffel en ze heeft geen idee van wie. Mocht de zender dit nu toevallig lezen. Namens mijn zus: onwijs bedankt hè!

Beeld: iStock.com