In 9 stappen een DIY aankleedkussenhoes

In 9 stappen een DIY aankleedkussenhoes

Heb jij ook altijd al een mooie, originele aankleedkussenhoes willen hebben? Die precies past bij jouw kinderkamer en die dus nergens te vinden is? Zoek niet langer, maar maak het zelf. Je bent nog maar negen stappen verwijderd van jouw eigen mooie creatie. Dus let’s go!

Geschreven door Marit

Stap 1

  • Koop een leuke lapje stof op de markt of bij de stoffenwinkel (ook online). Je hebt een lapje nodig van 112 x 87 cm. Badstof en wafelkatoen worden het meest gebruikt, maar je kunt eigenlijk alle katoenen stoffen gebruiken. Stof is meestal 1,40 m breed en je kunt het per halve meter kopen.

Stap 2

  • Was je lapje! Stof moet je altijd eerst wassen, voordat je gaat naaien.

Stap 3

  • Waarschijnlijk heb je een grote lap stof, dus moet je een stuk van 112 cm x 87 cm knippen.

Stap 4

  • Knip uit de hoekjes 20 cm bij 20 cm. Spreekt voor zich! Gooi de hoekjes NIET weg! Hier kun je hele leuke speendoekjes van maken, die komen in deel 2.

Stap 5

  • Speld de vers te voorschijn gekomen hoekjes nu op elkaar, je speldt de goede kant van de stof op de goede kant van de stof! Als je de speldjes met het puntje naar links hebt, wanneer de stof onder ligt kun je het stofje het makkelijkste onder de naaimachine doorhalen.

Stap 6

  • Heb je alle vier de hoekjes gespeld? Dan pak je de naaimachine erbij! De draad van de spoel zit onder de stof en de draad uit de naald boven. Leg het te naaien stukje onder de naaimachine. Je naait altijd op ongeveer 1 cm van de rand en als je begint ga je eerst even een paar keer ā€œheen en weerā€(met de naaimachine in standje achteruit) om het draadje goed vast te maken. Verwijder het eerste speldje pas als het voetje van de naaimachine naar beneden staat. Verwijder de rest van de speldjes gaandeweg.

Stap 7

  • We gaan het onderste randje mooi afwerken met een zigzagsteek. Zet je naaimachine op zigzagsteek en leg het stofje onder de naaimachine. Je moet even afwachten hoe die loopt, maar probeer om de rand heen te zigzaggen zodat de stof niet meer gaat rafelen. De naden worden het mooiste als je ze breed uitvouwt!

Stap 8

  • Nu ga je een tunnel rijgel, waar straks het elastiek doorheen moet. Speld 2 cm af vanaf de onderkant. Werk van hoekje naar hoekje; als je bij het 2e hoekje bent sla je de stof dubbel op het speldje en speldt je het boven vast. Haal de onderste speldjes weg en ga zo verder. Controleer als je klaar bent goed of je alle onderste speldjes eruit hebt gehaald! Anders krijg je ze er NOOIT meer uit. Zorg dat je voetje aan de linkerkant staat van de stofvouw, je moet immers nog een elastiek rijgen. Zet je naaimachine weer in de normale stand! Ik begin op een naadje, zodat ik die al mooi gevouwen heb. Aan het einde moet je een opening van 1 a 2 cm overlaten waar je het elastiek doorheen kunt rijgen.

Stap 9

  • Rijg het elastiek door de tunnel. Je hebt dun elastiek nodig van 6 mm. Speld het uiteinde van het elastiek door het veiligheidsspeldje vast en steek het speldje door het opengelaten stukje in de tunnel, werk nu de hele tunnel af tot je weer bij het begin bent. Zorg dat het elastiek goed gespannen staat en leg er een knoopje in met een lusje! Span de hoes om het aankleedkussen heen en stel waar nodig het knoopje in het elastiek bij. Als hij goed zit, maak je er een vaste knoop van en knip je het elastiek af. Klaar ben je.

Veel plezier!

Deel je verhaal

Wil je graag ook een verhaal met andere mama’s (to be) delen? Stuur je verhaal op (500 - 800 woorden) naar redactie@wij.nl.

Beeld: iStock.com en privƩfoto's