Hypnobirthing: Waarom dit de beste voorbereiding is op mijn bevalling!

Hypnobirthing: Waarom dit de beste voorbereiding is op mijn bevalling!

Via een vriendin kom ik terecht bij iemand die hypnobirthing cursussen geeft. Ik wist al vroeg dat ik dit wilde doen, omdat het helemaal aansluit bij wat ik de afgelopen jaren geleerd heb en hoe ik zelf ook graag mijn klanten begeleid als coach. Ik zal met jullie delen waarom dit voor mij de beste voorbereiding is op mijn bevalling!

Geschreven door Maartje van Harlingen

Ik heb in het verleden regelmatig ruzie (oorlog) gehad met mijn lichaam. Het deed pijn, werkte niet zoals ik zou willen en liet mij voor mijn gevoel steeds weer in de steek. Vele ziekenhuisonderzoeken en alternatieve vormen van geneeswijzen verder, kwam ik er langzaam achter dat die ‘quick fix’ waarna ik op zoek was, niet bestond. Ik was slachtoffer van de situatie en hield mijn ‘problemen’ in stand door een machteloze houding aan te nemen. Goh wat vond ik mezelf zielig!

Streven naar een ‘quick fix’ helpt niet

Ik zie dit om me heen veel gebeuren. Mensen voelen zich slachtoffer van hun situatie, machteloos. Wanneer er dan iemand op je pad komt en zegt: ‘Ik kan dit voor je oplossen’, ben je kwetsbaar en grijp je dit waarschijnlijk met beide handen aan.

Natuurlijk willen we die ‘quick fix’, zodat we gewoon weer verder kunnen denderen! Zonder echt naar mijn gevoel te luisteren dacht ik steeds weer; ‘Oké, misschien is dit echt de oplossing voor mij!’ Dit heeft mij veel tijd, geld en teleurstellingen gekost. Er is tegenwoordig ook zoveel mogelijk! Van onze eigen westerse geneeswijzen tot alternatieve geneeswijzen en alles daartussen. Je kunt het zo gek niet bedenken! Veel van ons doen eraan mee, alleen beseffen we niet dat we de overtuiging in stand houden dat ons lichaam niet goed genoeg is en dat we iemand anders nodig hebben om dit voor ons op te lossen. Het kan altijd beter, sterker, groter, gespierder, vitaler en ga maar door.

Toen ik zwanger raakte, was dit niet anders. Al snel klopte ik aan bij een acupuncturist. De eerste afhankelijkheidsrelatie werd aangegaan. En waarom zeg ik afhankelijkheidsrelatie? Natuurlijk kan een acupuncturist goed werken voor je, alleen voor je daar echt iets over kunt zeggen, ben je minimaal vijf behandelingen verder.

Naar je lichaam luisteren

Daarnaast geloof ik erin dat wanneer je stopt, je terugvalt in je oude patronen, omdat het in de kern niet opgelost is, de klachten rustig weer terugkomen. Je raakt dan dus afhankelijk van de behandelingen. Maar klachten willen we niet, dus we gaan! Zo heb ik naast de acupuncturist nog diverse gezichten gezien in mijn zwangerschap.

We vergeten te luisteren. Er groeit een kind in mij! Datzelfde lichaam wat ik heb verafschuwd om alle pijntjes, is keihard aan het werk om ons het mooiste geschenk te geven! Wordt het niet tijd om naar mijn lichaam te luisteren en ermee samen te werken? Waar heb ik nu eigenlijk echt behoefte aan? Waar vraagt mijn lichaam om?

De keuze voor een cursus Hypnobirthing

Een goede coach of een goede (alternatief) arts, leidt je terug naar jouw eigen kracht. Jij ben de enige die blijvende verandering aan kan brengen in jouw lichaam en jouw leven. Niemand kan dat voor je doen. Degene die je dat wijs maakt, liegt (misschien niet bewust, hij of zij kan dit natuurlijk zelf echt geloven). Natuurlijk kan iemand je helpen je in die richting te sturen, maar uiteindelijk ben jij degene die het zal moeten doen.

Om die reden vond ik hypnobirthing een hele interessante zwangerschapscursus. Het helpt je beroep te doen op jouw eigen innerlijke kracht, de kracht van jouw lichaam, van jouw baby en de natuur. Nu hoor ik sommige vrouwen denken: jaja, lekker zweverig, maar dit is helemaal niet het geval! Het is juist heel praktisch. Met gedachtekracht, onze manier van denken en onze houding, kunnen we dezelfde situatie totaal anders beleven. De cursus geeft mij het gevoel het heft in eigen handen te kunnen nemen.

Voorbereid zijn op het moederschap

Het geeft niet de indruk dat een zwangerschap vlekkeloos hoeft te verlopen of dat een bevalling pijnloos zal zijn. Het maakt je er wel van bewust dat je mag vallen en opstaan, dat je het lastig mag vinden, dat het pijn mag doen maar dat we dat allemaal aankunnen.

Lees ook: Met of zonder pijnbestrijding bevallen

Het maakt zelfs dat we goed voorbereid zijn op het moederschap. We kunnen zoveel meer dan we denken. Ik hoef mijn kracht niet uit handen te geven, alles wat ik nodig heb, zit binnenin mezelf. Noem het nature power, noem het woman power, noem het mom power!

Werken als een echt team

Veel vrouwen denken dat hypnobirthing zweverig is, dat je thuis zou moeten bevallen, zonder pijnbestrijding maar dat is helemaal niet het geval. Wanneer jij in het ziekenhuis wilt bevallen met pijnbestrijding, is hypnobirthing net zo goed zinvol. Het gaat erom dat je erachter komt waar jij je het prettigst bij voelt, waar jij je het meest veilig en in je kracht voelt. En als dat in het ziekenhuis is, is dat helemaal oké!

Dus zwangere vrouw, besef je wel hoe ontzettend sterk jouw lichaam is? Hoe sterk jij als vrouw bent en hoe jouw lichaam, jouw baby en jij samen kunnen werken als een echt team? Voor mij is die wetenschap de beste voorbereiding op mijn bevalling!

Luistertip: De Verloscast #9 Hypnobirthing