Hé mommy to be: denk je ook aan jezelf? 7 redenen waarom!

Hé mommy to be: denk je ook aan jezelf? 7 redenen waarom!

Opgroeien in een maatschappij van doorjakkeren, presteren en vooral niet opgeven. Alle ballen hoog moeten houden. Huishouden, werk, sociale contacten en ga zo maar door. We zijn het zo gewend!

Geschreven door Maartje van Harlingen

Op een bepaald moment gaat het allemaal niet zo makkelijk meer. Voor de één is een korte rustperiode voldoende, voor de ander moeten er drastisch dingen veranderden. In mijn geval was dat het laatste. In deze periode leerde ik mezelf op nummer één te zetten. Niet vanuit egoïsme, maar vanuit liefde voor mezelf en de mensen om me heen. Ik kan er niet voor een ander zijn wanneer ik zelf niet ‘opgeladen’ ben. En geloof me, dan wil je me ook helemaal niet in je buurt hebben!

Ik heb veel veranderd en geleerd en hoe cliché het ook klinkt, ik begon mezelf meer te waarderen en vond een vorm van zelfliefde. En dan …

Dan word je mama!

Een goede test. Want mama zijn is ergens onlosmakelijk verbonden met jezelf op nummer twee (drie … vier …) zetten geloof ik? Ineens draag ik verantwoordelijkheid over een klein mensje in mij. Al snel betrap ik mezelf op de gedachte: Als de kleine het maar goed heeft. Ineens deden mijn klachtjes en uitdagingen er niet meer zo toe. Het is voor mij opnieuw een uitdaging geworden om weer even flink aandacht te besteden aan deze mommy to be. Maar ik doe het en dat voelt goed, echt. Doe jij met me mee? Ik geef je zeven redenen.

1. Geef je grenzen aan

Er gebeurt lichamelijk en emotioneel (iets met hormonen?) zoveel, dat je nu eenmaal niet kunt blijven doordenderen zoals je vroeger misschien wel deed. Als je dit niet gewend bent, kan dat best een uitdaging zijn. In deze periode van harde buiken, bandenpijn, rug en bekkenpijn moet ik (zowel in het belang van de kleine als die van mezelf) vaker ‘nee’ zeggen. Nee zeggen is één, maar het ook kunnen accepteren en je niet kapot frustreren is een tweede!

2. Vraag hulp!

Ik had van de week vijftien kilo hondenvoer besteld en heb de pakket bezorger gevraagd het binnen neer te zetten. Wauw, wat een overwinning (vond ik). Ik vond het altijd zo mutserig klinken: want ik ben zwanger. Poepoe … Ik zie moeke al puffend en wel bevelen geven vanaf een afstandje.

Een vriendin van me is van de week mee geweest naar de markt. Al die tassen heen en weer zeulen in die hitte. Het voelde onwennig en ik voelde me wat bezwaard, maar toen ik me er eenmaal bij neergelegd had, was ik vooral blij en dankbaar! En geen rugpijn!

Vaak denken we dat we alles zelf moeten doen omdat we dat nu eenmaal gewend zijn, maar er zijn zoveel mensen die willen helpen! Een collega, een vriend of vriendin, een buurvrouw, je (schoon)moeder, een broer of zus. Het is oké om hulp te vragen!

3. Wees lief voor jezelf!

Zoals ik al schreef, frustratie! Mijn lichaam is sneller zwaar, moe, kan niet goed tegen de warmte en heeft mijn zorg meer nodig dan ooit. Ik heb regelmatig de neiging me daarover te frustreren. Maar boos worden op jezelf en op je lichaam werkt alleen maar tegen. Verwen jezelf! Neem een lekker bad, koop iets leuks of lekkers voor jezelf.

4. Laat je verwennen

Hé girl! Als het een keer in je leven mag, is het nu! Misschien kun je maar moeilijk aan het idee wennen dat er ook eens voor jou gezorgd mag worden. Jij draagt een kleintje, waar een hoop energie naartoe gaat, er groeit nieuw leven in je buik. In deze tijd mag iemand anders ook wel eens voor jou zorgen! Speel je zwangerschapskaart!

5. Zo belangrijk: jouw MIJ-moment!

Echt een momentje voor jou. In je eigen wereldje, iets waar je van oplaadt. Een hobby, iets waar je van geniet. Voor mij is dat bijvoorbeeld een wandeling (oké inmiddels wandelingetje) in de natuur, lezen, schrijven, lekker vers koken en mezelf een keer extra verwennen met bijvoorbeeld het boeken van een zwangerschapsmassage of een acupunctuurbehandeling. Het is misschien een investering maar het helpt jou en je lichaam om deze periode zo vitaal mogelijk door te komen! Ook het volgen van een interessante workshop of cursus, iets wat je altijd al wilde leren kan een optie zijn!

6. Vergroot je eigenwaarde!

Jezelf op nummer één is de beste positie om nu en straks goed voor de kleine te kunnen zorgen. Hij of zij heeft er niets aan als mama uitgeput, geprikkeld en sacherijnig is, omdat mama vindt dat ze alle ballen hoog moet kunnen houden en zichzelf daarbij compleet vergeet.

7. En vooral: maak het jezelf makkelijk!

Verzin 101 manieren om het jezelf makkelijk te maken! Simpele voorbeelden kunnen zijn: In het weekend extra eten maken en invriezen, zodat je na je werk lekker met je benen omhoog kunt. Hulp vragen, je boodschappen laten bezorgen enzovoorts.

Ergens weten we dit misschien allemaal wel, maar toch is het goed om jezelf er af en toe even aan te herinneren. Zo simpel als het is, zo snel vergeten we het. Er wordt niet alleen een klein, nieuw mensje geboren. Er wordt ook een mama geboren. Het kan best even zoeken zijn naar een balans tussen wie je was toen je nog geen moeder was en wie je gaat zijn als je straks mama bent! Verlies jezelf niet uit het oog, jij bent net zo belangrijk als de kleine!

Lees ook: 13x is dit normaal nu ik zwanger ben?!

Beeld: iStock.com