Ehm, moet dit? Gênante momenten tijdens de bevalling

Ehm, moet dit? Gênante momenten tijdens de bevalling

Bevallen is topsport. Er komen oerkrachten vrij, waarvan je niet wist dat ze bestonden. De adrenaline giert door je lijf en je hebt geen controle over bepaalde ‘processen’. Dat kan best gênant zijn. Maar echt, je kunt er niets aan doen. De verloskundige vindt het ook niet erg en is er helemaal op voorbereid. Dus laat het gaan en schaam je nergens voor.

Geschreven door Henriet

1. Help, ik plas in mijn broek!

Nee hoor, de vliezen zijn gebroken. Of de vliezen nu spontaan breken of dat de verloskundige ze breekt, het gevoel is hetzelfde. Er stroomt vocht langs je benen naar beneden. Je hebt er geen controle over, het gebeurt gewoon. Dat is helemaal niet erg, je ligt waarschijnlijk op een absorberend matje. Het wordt allemaal opgevangen en schoongemaakt. Hoef jij niets aan te doen.

2. Help, ik moet overgeven!

Tijdens de ontsluitingsweeën kan het voorkomen dat je moet overgeven. Dat is een normale reactie van je lijf tijdens de bevalling. Alles moet eruit wat in de weg zit. Schreeuw gewoon: ‘Een emmer, NU!’ en je wordt op je wenken bediend. Overgeven kan enorm opluchten en de ontsluiting bevorderen.

3. Help, ik moet poepen!

Dat is misschien wel het meest gênant. Tijdens de weeën voel je dat moet poepen. Je lijf wil ook daar vanaf. Weg met alle overtollige ballast, alles staat in het teken van de baby die eruit moet. Gewoon roepen dat je moet poepen. De verloskundige zal je geruststellen en de ontlasting opvangen en verwijderen.

4. Help, ik ben woedend op iedereen!

Normaal gesproken ben je heel netjes opgevoed. Je gebruikt geen schuttingtaal en blijft altijd beleefd. Maar tijdens de bevalling verander je in een scheldend viswijf. De pijn is zo hevig dat je jezelf niet meer bent en uit pure onmacht gaat vloeken. Je partner krijgt allerlei verwensingen naar zijn hoofd geslingerd en de verloskundige krijgt ook de volle laag. Geeft niks, ze zullen het je vergeven. Je partner snapt dat je nu even woedend op hem bent en de verloskundige is wel wat gewend.

5. Help, er komt nog wat uit!

Nee, je krijgt er niet onverwacht nog een kindje bij, maar de nageboorte moet er nog uit. Dat kan heel raar zijn. Je hebt net een wereldprestatie geleverd, je mooie kind ligt op je buik en dan voel je dat er nog wat uitkomt. Roep gewoon dat er nog wat aankomt en de verloskundige zal je ervan afhelpen.

Lees ook: 17x hilarische uitspraken tijdens de bevalling

Beeld: iStock.com