De verloskundige: Zij die veel meer is dan iemand die mijn baby checkt!

De verloskundige: Zij die veel meer is dan iemand die mijn baby checkt!

Het liep allemaal net even anders dan normaal … Maar wat is dan eigenlijk normaal? Met zo’n eerste zwangerschap wist ik toch al niet wat me te wachten stond. Ze hadden me van alles wijs kunnen maken!

Geschreven door Maartje van Harlingen

Net toen de coronacrisis in volle gang was, kwam ik erachter dat ik zwanger ben. Ik zeg wel eens: ‘Mijn zwangerschap/baby loopt exact tegelijk op met de coronacrisis’. Zolang als wij in Nederland te maken hebben met corona, zolang ben ik zwanger. Het blijft een gek idee! Ik dacht dat dit allemaal wel weer overgewaaid zou zijn tegen de tijd dat ik ga bevallen. Nu is het bijna zover en moet ik nadenken over de maatregelen rondom mijn bevalling en kraamweek.

Zwanger tijdens eerste coronagolf

Iedereen moest maatregelen treffen, zo ook mijn verloskundigenpraktijk. Maar los van de maatregelen, wist ik niet precies wat ik kon verwachten van een verloskundige. Ja, natuurlijk de echo’s, controles en de begeleiding bij de bevalling. Maar verder?

In die eerste periode wisten we nog niet precies wat ons te wachten stond en waren we streng. Ik zag vrijwel niemand en de afspraken met de verloskundige waren waar dat kon telefonisch. Waar ik met mijn familie en vrienden het heugelijke nieuws wilde vieren, moesten we thuis blijven en afwachten. Ik voelde me in de periode best eenzaam. Ik kon naar mijn idee niet echt ergens terecht met mijn vragen en onzekerheden. En dat waren er nogal wat!

Heb ik wel de goede keuze gemaakt?

Toen ik dan eindelijk mijn eerste afspraken/echo’s in real life had, mocht mijn partner niet mee. Ik vond het een gek idee, dat ik dit alleen moest doen. Je stelt je zoiets toch anders voor … Wel hadden ze een videoscherm geregeld, zodat mijn partner van buitenaf mee kon kijken. Super dat ze daarin meedachten, maar het voelde allemaal onpersoonlijk.

Had ik wel de goede keuze gemaakt voor deze grotere organisatie of zou dit echt alleen door de corona omstandigheden komen? Ik hou juist zo van dat persoonlijke. Ik hoorde van vriendinnen over kleinere praktijken, waar je meer persoonlijk contact hebt en daardoor je verloskundige beter leert kennen. Ik hoorde over hartjesspreekuren, om jezelf gerust te kunnen stellen wanneer je onzeker bent. Ik hoorde over goede gesprekken en fijne begeleiding.

Ik wou alles zelf doen

Toch besloot ik te blijven bij de organisatie waar ik mij ingeschreven had, omdat ik mijn intake en eerste echo al gehad had. Tenslotte liepen er een aantal van mijn vriendinnen ook bij deze praktijk en waren dik tevreden. Uiteindelijk bleek hoe groot mijn eigen aandeel hierin was! Door de hele situatie, wilde ik hen niet extra belasten of lastig vallen. Ik zocht alles zelf uit en vond dat ik zelf moest dealen met mijn onzekerheden.

Toen ik hier uiteindelijk met wat mensen in mijn omgeving over sprak, zeiden ze: “Bespreek dit eens met de verloskundige, daar zijn ze voor!” Daar zijn ze voor? Ik heb nooit geweten dat ik met al die vragen en onzekerheden bij mijn verloskundige terecht kon. De eerste keer dat ik hierover sprak met mijn verloskundige, voelde ik mij dan ook mega ongemakkelijk. Heeft ze hier wel tijd voor? Zijn dit domme vragen?

Zo meelevend en meedenkend!

Maar hier begon mijn hele beeld te veranderen. Wat een opluchting! Zo meelevend en meedenkend. Mijn verloskundige bleek veel meer te zijn dan iemand die mijn baby checkt. Ik heb inmiddels al zoveel goede gesprekken met hen kunnen voeren, ze stellen mij echt gerust en denken in alles mee. De hartjesspreekuren kunnen niet doorgaan vanwege de corona, maar ik mag altijd langskomen wanneer ik onzeker ben. Niets is te gek, van praktische tips tot psychische support!

Er komt zoveel op je af wanneer je (voor het eerst) zwanger bent. Ik dacht dat ik dat allemaal alleen moest regelen en struinde heel internet af. Maar uiteindelijk kwam het steeds weer aan bod bij de verloskundige. “Heb je hier of hier al over nagedacht?” of “Heb je deze folder al gelezen?” Ze begeleiden je echt stap voor stap, je hele zwangerschap door. En ik moest alles zelf maar uitzoeken.

Inmiddels heb ik alle dames leren kennen en heb ik alle vertrouwen in hun begeleiding. En zou ik bij een eventuele tweede, zeker teruggaan naar deze praktijk! Dus bij deze een ode aan de verloskundige, zij die veel meer is dan iemand die mijn baby checkt!

Lees ook: Waarom wordt er zo’n horrorbeeld geschetst van het moederschap?!

Beeld: iStock.com