De bevallingssoap: Ik brak tijdens het persen mijn schaambot en kon twee weken niet lopen

De bevallingssoap: Ik brak tijdens het persen mijn schaambot en kon twee weken niet lopen

Iedere zaterdag deelt een mama anoniem haar bijzondere bevallingsverhaal. Vandaag een heftig verhaal van een mama die last kreeg van een symfyseruptuur (breuk van schaambot) en dat is - in het geval van een bevalling - zeldzaam. ‘De kraamhulpen in het ziekenhuis namen mij niet serieus toen ik aangaf dat ik voelde dat er écht iets mis was.’

“Wij waren direct na de eerste poging al zwanger van ons eerste kind, kreeg met 16 weken last van veel harde buiken, kregen een slechte uitslag met de 20 weken echo (tussen ons huwelijk en huwelijksreis in) en liep een symfyseruptuur (breuk van schaambot) van 2,5 cm op tijdens het persen bij de bevalling. Ik kon daardoor mijn benen niet meer bewegen en de eerste twee weken met een loopkrukje in huis opnieuw moeten leren lopen."

Ik voelde dat er écht iets mis was

“Met name over het laatste gedeelte wil ik wat meer bekendheid geven. Het is een zeer zeldzaam gevolg van een bevalling die heel veel met me gedaan heeft. De kraamhulpen in het ziekenhuis namen mij niet serieus toen ik aangaf dat ik voelde dat er écht iets mis was. Er werd me verteld ‘dat dit gewoon bij de bevalling hoort’. Een bijkomende hersenvochtlekkage na het verkeerd prikken van de ruggenprik (dus ook geen effect van gehad) maakte alles nóg lastiger.

Uiteindelijk werd er twee dagen later een röntgenfoto gemaakt van mijn bekken en kwam er meer hulp en begrip vanuit de betrokken verpleging en artsen waarvan velen dit nog nooit eerder gezien hadden.”

De grijze wolk is nu roze

“Onze dochter blijkt nu slechts een kleine afwijking te hebben (een ader naar het hart anders lopen). Dit hadden we een half jaar geleden nooit durven dromen, nadat artsen het vermoeden hadden dat ze taaislijmziekte zou hebben en we net voor vertrek op huwelijksreis een vruchtwaterpunctie deden. Met als gevolg dat we op onze huwelijksreis gesprekken voerden over het wel of niet onderbreken van de zwangerschap bij een negatieve afloop.

Ik ben mijn man super dankbaar dat hij al die tijd onze dochter heeft verzorgd (ik kon dit niet) en ook mij elke dag geholpen heeft met het verplaatsen in huis en mijn persoonlijke verzorging. Na een moeilijke zwangerschap en start van het moederschap ben ik nu (dertien weken na bevalling) eindelijk aan het genieten van ons prachtig gezinnetje!

De komende maanden ben ik bij een bekkenfysio nog bezig met mijn herstel van de ruptuur, maar ik ben op de goede weg. De grijze wolk is veranderd een roze wolk en ik hoop snel weer écht alles te kunnen doen met onze prachtige dochter Puck en lieve man Merijn.”

Deel je verhaal

Heb jij ook een bevallingssoap meegemaakt? Stuur je verhaal (in ongeveer 500 woorden) naar redactie@wij.nl.

Beeld: iStock.com