Ben je bijna uitgerekend? Doe deze 15 dingen dan zeker nog

Ben je bijna uitgerekend? Doe deze 15 dingen dan zeker nog

De laatste weken van mijn zwangerschap verliepen bijna hetzelfde als alle maanden ervoor. Mijn ziekenhuistas was nog niet ingepakt, ik sliep veel te weinig en al m’n dagen, waarin ik eigenlijk wat uit moest rusten, waren volgepland. Een vriendin van mij gaf bij mijn tweede zwangerschap dit lijstje aan mij. Een checklist voor wat je allemaal kan doen als je bijna bent uitgerekend. Bij mij hielp het in ieder geval enorm!

Geschreven door Sophie

1. Trakteer jezelf

Als de baby er eenmaal is, zullen je handen veel in beeld komen bij alle foto’s. Trakteer jezelf daarom van tevoren op een manicure. Dat verdien je!

2. Pak een ’naar huis’-outfit in

Hoe leuk is het als je je pasgeboren spruit dat ene leuke pakje aan kan trekken? Vergeet er dus niet eentje mee te nemen als je in het ziekenhuis gaat bevallen.

3. Ga op een date … Of 4

Je weet nooit wanneer de eerst volgende keer is dat je weer eens samen met je partner alleen op stap kan. Mijn baby is nu 4 maanden en wij hebben nog geen tijd gehad om met z’n tweeĆ«n iets leuks te doen. Profiteer daarom van de laatste paar weken als duo.

4. Upgrade je telefoonopslag

Wanneer je baby er is, wil je het liefst een hele dag foto’s maken van alles wat hij/zij aan het doen is. Zorg daarom voor genoeg opslagruimte op je mobiel, zodat je geen leuke foto’s moet wissen als je net een filmpje wilt maken.

5. Bel een babyfotograaf

Het is ontzettend leuk voor nu en later om prachtige babyfoto’s te hebben. Deze worden meestal in de eerste twee weken na de geboorte gemaakt. Zorg daarom nu alvast dat je een fotograaf regelt, zodat je dat niet hoeft te doen als je moe en uitgeput bent. Zorg in ieder geval dat je deze 7 kostbare momenten van je kleine vastlegt of laat vastleggen.

6. Vraag om een voetmassage

Aan het eind van de zwangerschap zul je wel merken dat je voeten opgezwollen zijn. Ik vond het heel fijn als mijn partner mij op de bank een voetmassage gaf, maar je kan ook een voetmasseur bezoeken.

7. Investeer in een nieuwe yoga-outfit

Als je ergens niet aan wil denken na de bevalling, is het een strakke spijkerbroek en t-shirt. Koop een comfortabele outfit, waarin je je fijn voelt. Niemand die het je kwalijk neemt.

8. Maak nieuwe afspeellijsten

Zorg dat je vooraf verschillende afspeellijsten maakt. ƉƩn voor in het ziekenhuis, Ć©Ć©n voor de lange wandelingen met de baby en een rustige om de baby in slaap te wiegen.

9. Zet films en series klaar op Netflix

Aan het begin kan het voeden nog best wel lang duren en je zult ook vaak wakker liggen. Bij mij duurde het soms wel een half uur of langer. Die tijd kun je mooi opvullen met een goede film.

10. Bereid je voor op post

Je zult de postbode heel vaak tegen gaan komen als de baby net geboren is. Je ontvangt van iedereen kaartjes, cadeautjes en pakketjes. Van tevoren kun je al een adressenlijst maken voor de geboortekaartjes.

11. Test hoe je je baby kan vervoeren

Het is handig om de kinderwagen of het babyautostoeltje alvast uit te proberen. Het is verschrikkelijk als je ergens staat met een huilende baby en een kinderwagen die nog niet vooruit wil, geloof me. Zorg ervoor dat dit allemaal klaar staat als je thuis komt uit het ziekenhuis. En probeer ook alvast uit hoe het babyautostoeltje in de auto bevestigd moet worden. Dit scheelt ook een hoop gedoe straks.

12. Zorg voor een voorraad

Ga langs de supermarkt en gooi je mandje vol met eten dat niet zo snel bederft. Heel fijn om wat voorraad te hebben in de kast. Je kleine gaat jullie leven nogal omgooien en rustig eten of boodschappen doen, is er soms even niet bij.

13. Check je zorgverzekering

Check je zorgverzekering. Zorg dat ‘ie aansluit bij je nieuwe leven als moeder. Ook vergoedingen voor je kraampakket, poliklinische bevalling (ziekenhuis) en kraamzorg verschillen per verzekering. Fijn als je weet wat je te wachten staat straks en welke extra kosten je kunt verwachten.

14. Zorg voor genoeg me-time

Zorg dat je genoeg me-time inlast. Waardeer het alleen zijn en doe alles op je eigen tempo. Ik raad dit zeker aan om te doen, want als de baby er eenmaal is krijg je niet meer zoveel rust.

15. Pak je slaap

Pak in deze laatste fase genoeg slaap. Ga er op tijd in en slaap lekker uit. Ik had deze rust in ieder geval heel hard nodig en ging uitgerust mijn bevalling tegemoet. Dat scheelt echt enorm!

Succes met de laatste loodjes!

Ook je verhaal delen?

Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s (to be) delen? Deel je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com