Babynaam van de Week #1: Fleur

Babynaam van de Week #1: Fleur

Over babynamen raken we niet uitgepraat, want er is zoveel te ontdekken! Bedenk daarbij dat achter elke naam een verhaal schuilt. We lanceren daarom de nieuwe rubriek ‘Babynaam van de Week’, waarin we elke week een naam in de spotlights zetten. Hoe we tot de babynaam komen? Dat doen we samen met jullie! Elke dinsdag delen we in het WhatsApp-kanaal van WIJ een poll met drie namen. De naam met de meeste stemmen mag een week lang shinen. Deze week is dat de prachtige, Franse meisjesnaam Fleur.

Geschreven door Redactie

Meest gestemd op Fleur

De meisjesnaam Fleur - wel uitspreken met een Franse tongval, hé! - is de meest gestemde naam van de drie Franse namen. De elegante namen Elodie en Valérie maakten geen schijn van kans. Waarom we deze rubriek aftrappen met het thema Franse meisjesnamen? Dat komt omdat we verwachten dat in het nieuwe jaar 2025 Franse namen trending zullen zijn! Ontdek in dit artikel of Fleur misschien de perfecte keuze is voor jouw petite chérie?

Betekenis & herkomst van Fleur

Word je bij de naam Fleur ook zo fleurig? Misschien net zo vrolijk wanneer je een kleurrijk bloemveld voor je ziet? Dat is niet gek. De Franse meisjesnaam Fleur is afgeleid van Florentius of Flora, de godin van de bloemen en de lente. In de middeleeuwen kwam de naam Florentius al in verschillende varianten voor in de Lage Landen, maar tegenwoordig is Fleur de meest populaire variant. Als we het Franse woordenboek erbij pakken, betekent ‘fleur’ simpelweg bloem.

De herkomst van Fleur stamt af van het Latijnse woord ‘florens’, wat ‘bloeiend, bekoorlijk, in aanzien’ betekent.

Hoe vaak komt Fleur voor?

Om te achterhalen hoeveel Fleurtjes er zijn geboren in de afgelopen jaren, pakken we de WIJ namenteller erbij. Met deze teller kunnen we zien hoe vaak een babynaam voorkomt in de database van WIJ. Wat denk jij: is de meisjesnaam Fleur het afgelopen jaar populairder geworden of juist niet?

In 2024 zijn er tot nu toe 152 nieuwe Fleurtjes bijgekomen. De populariteit is daarmee iets afgezakt. In 2023 stond de teller op 183. Het hoogtepunt van Fleur was in 2015, toen waren er maar liefst 358 Fleurs geboren.

Wist je dat …

We vonden drie leuke wetenswaardigheden over de naam Fleur.

  • Meisjesnaam en pleknaam
    In België is er een stad genaamd Fleurus. Deze stad is bekend door de Slag bij Fleurus in 1794. Dit was een belangrijke veldslag tijdens de Franse Revolutionaire Oorlogen. Ook is er het symbool Fleur-de-Lis. Dit symbool wordt vaak geassocieerd met Franse koningen. Waarop dit symbool lijkt? Je raadt het al, een bloem.

  • Filmpersonage Fleur Delacour
    Bij de Potterheads rinkelt er vast al een belletje. In het vierde deel van de Harry Potter-reeks, Harry Potter en de Vuurbeker, komt de naam Fleur Delacour voorbij. Met haar blonde lokken staat ze bekend als een echte beauty. Later in het verhaal leer je dat deze getalenteerde heks veel meer is dan alleen mooi. Ze is slim, dapper en zorgzaam.

  • Bekende mensen met de naam Fleur
    Fleur Overgaag is comédienne, content creator, actrice en podcasthost. Ze is de laatste jaren vooral bekend van de socials waar ze met haar hilarische sketches wekelijks miljoenen views haalt. Op de atletiekbaan schittert de Nederlandse paralympische atlete Fleur Jong. Zij heeft al meerdere gouden medailles gewonnen op de Paralympische Spelen in zowel verspringen als sprinten.

Passende geboortekaartjes bij Fleur

Wordt Fleur de naam van jouw dochtertje? Groot gelijk heb je! Bij deze prachtige naam hoort natuurlijk ook een geboortekaartje waar je fleurig van wordt. Tip: bij WIJ Geboortekaartje ontvang je het eerste proefkaartje gratis.

WIJ Geboortekaartjes | Fleur

Stem je mee?

Jouw stem kan het verschil maken. Dus stem iedere dinsdag mee en misschien zie jij binnenkort jouw favoriete naam schitteren als Babynaam van de Week. Zo kun je deelnemen aan ons kanaal:

  • Ga naar het WhatsApp-kanaal van WIJ.
  • Klik rechtsboven op ‘Volg’. Vanaf nu ontvang je onze laatste berichten ook via WhatsApp!
  • Wil je meldingen ontvangen wanneer wij een update plaatsen? Zet dan de meldingen aan door in het kanaal rechtsboven op het klokje te klikken.

Meer weten? In dit artikel leggen we je alles uit over ons WhatsApp-kanaal.

Beeld: iStock.com/StockerThings