Babynaam van de Week #2: Aiden

Babynaam van de Week #2: Aiden

Over babynamen raken we niet uitgepraat, want er is zoveel te ontdekken! Bedenk daarbij dat achter elke naam een verhaal schuilt. Daarom wordt er elke week een naam in de spotlight gezet in de rubriek ‘Babynaam van de Week’. Hoe we tot de babynaam komen? Dat doen we samen met jullie! Elke dinsdag delen we in het WhatsApp-kanaal van WIJ een poll met drie namen. De naam met de meeste stemmen mag een week lang shinen. Deze week is dat de stoere, Engelse jongensnaam Aiden.

Meest gestemd op Aiden

And the winner is … Aiden! De stoere Engelse jongensnamen Jax en Bowie bleven duidelijk achter in de stemmen. Waarom het thema deze week Engelse jongensnamen is? Dat komt omdat, net als in voorgaande jaren, Engelse namen ook in 2025 trending zullen zijn! Benieuwd naar de story achter de naam Aiden? Lees snel verder.

Betekenis & herkomst van Aiden

Als je op zoek bent naar een stoere naam voor jouw bink, dan is Aiden zeker een naam die je kunt overwegen. De betekenis van deze jongensnaam is ‘klein vuur’. Aiden is afgeleid van Aidan met de A, die op zijn beurt weer van de Ierse naam Aodhán is afgeleid. Aiden met de E wordt vaker gebruikt, dan met de A.

En dan heb je naast de E of A nog een optie: je kunt de I vervangen door een Y. Zo wordt Aiden bijvoorbeeld Ayden. Je kunt alle kanten op met deze jongensnaam. Welke schrijfwijze vind jij het leukst?

Hoe vaak komt Aiden voor?

Met behulp van de WIJ namenteller kunnen we bekijken hoeveel Aidens er volgens onze database in Nederland zijn geboren de afgelopen jaren. Wat denk jij: is de jongensnaam Aiden hot & happening in Nederland?

Aiden wordt in ieder geval met open armen ontvangen door veel ouders. In 2024 zijn er 86 Aidens geboren, wat minder is dan in 2023. Toen werden er 108 jongens met deze naam verwelkomd. Het hoogtepunt voor Aiden was in 2017, met 156.

Wist je dat …

Dat de naam Aiden bij een sportieve jongen past, is wel duidelijk. Zo was er de voormalige Australische cricketspeler Aiden Blizzard, die trots deel uitmaakte van het Tasmanian Tigers-team. En als we de cricketbal even verruilen voor een voetbal, komen we bij Aiden McGeady en Aiden Butterworth. McGeady, geboren in Schotland, is een Ierse voetballer die in juni 2004 zijn debuut maakte voor het Ierse nationale elftal. Butterworth was daarentegen een voormalige Engelse profvoetballer.

WIJ Geboortekaartjes | Aiden

Stem je mee?

Jouw stem kan het verschil maken. Dus stem iedere dinsdag mee en misschien zie jij binnenkort jouw favoriete naam schitteren als Babynaam van de Week. Zo kun je deelnemen aan ons kanaal:

  • Ga naar het WhatsApp-kanaal van WIJ.
  • Klik rechtsboven op ‘Volg’. Vanaf nu ontvang je onze laatste berichten ook via WhatsApp!
  • Wil je meldingen ontvangen wanneer wij een update plaatsen? Zet dan de meldingen aan door in het kanaal rechtsboven op het klokje te klikken.

Meer weten? In dit artikel leggen we je alles uit over ons WhatsApp-kanaal.

Beeld: iStock.com