9x hoe maak je je corona kraamweek onvergetelijk?

9x hoe maak je je corona kraamweek onvergetelijk?

Een zwangerschap, bevalling en kraamweek zien er nu anders uit, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat het toch voelt als een feestje (zoals het hoort). Ja lady’s, ik hoor jullie denken: een feestje? Een zware bevalling, lekkende tetten, slapeloze nachten, kraamverband, poepluiers en andere grappen. Als we dat even voor lief nemen, is de kraamweek toch een feestje. We vieren tenslotte nieuw leven! Maarja, corona. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ondanks de maatregelen er toch een feestelijke kraamweek van kunnen maken?

Geschreven door Maartje van Harlingen

Alles is mindset

Naar mijn mening is het vooral mindset. Je manier van kijken. We kunnen ons richten op alle beperkingen of we kunnen kijken naar welke mogelijkheden er zijn en proberen daar zo creatief mogelijk mee om te gaan. Één ding is zeker: deze kraamweek doe je niet nog eens over, dit kind zet je niet nog eens op de wereld.

Dus het lijkt mij belangrijk dat je ook in deze aangepaste kraamweek met een glimlach terug kunt kijken. Natuurlijk mag het vervelend zijn dat het niet loopt zoals jij zou willen en ook dat zal je vast wel bijblijven, maar probeer dat niet de overhand te laten krijgen.

Het is mijn eerste, dus wat weet ik ervan? Toch ga ik een poging doen, want we moeten elkaar toch een beetje supporten nu!

1. Zorg dat je een flinke lading boodschappen laat bezorgen

Van alles waar je blij van wordt en trek in hebt. Misschien wel dingen die je in je zwangerschap niet hebt kunnen eten. In ieder geval happy food!

2. Kook alvast wat lekkere maaltijden om in te vriezen

Ga voor comfort!

3. Versier de boel alvast een beetje

Maak het gezellig in huis. Lichtjes, kaarsjes, misschien dit jaar extra vroeg een kerstboom of wat kerstversiering? Je zult veel tijd thuis doorbrengen, dus maak het knus.

4. Maak een lijst op Netflix met feel good movies

In mijn geval kerstfilms! Heerlijk! Tussen de poepluiers en huilmomentjes door lekker in bed met manlief en baby een filmpje kijken.

5. Wees dankbaar!

Je hebt nu alle tijd om als gezin aan elkaar te wennen en die tijd met elkaar door te brengen, hoe waardevol is dat?

6. Zie voordelen

Probeer daar ook de voordelen van in te zien. Rust, tijd voor herstel en zo verder. Ik hoor bijvoorbeeld van veel mensen om mij heen waaronder kraamverzorgenden dat de borstvoeding veel beter loopt en het herstel sneller gaat, omdat mensen veel meer tijd hebben om te rusten.

7. Zoek alternatieven

Wat kan wel? Raambezoek is een voorbeeld. Zelf lijkt me dit niks. Ik zie mensen al staan met een nat beschuitje met bevroren muisjes, kou te kleunen met een lauwwarm kopje thee. Als je de gelegenheid hebt, zou je in de tuin een gezellig plekje kunnen creëren met een vuurkorf, wat plaids en warme dranken enzo.

Nogmaals, mij lijkt het niets! Videobellen dan maar? Mogelijk is het een oplossing virtueel contact te hebben met de mensen in je omgeving. Een simpel kaartje door de bus blijft altijd leuk en feestelijk. Wie weet is het leuk als mensen naast de kaartjes wat leuks langsbrengen en voor de deur zetten, net Sinterklaas! Dan heb je toch steeds even dat verassingsmomentje.

In de kraamweek is er dan geen echte mogelijkheid tot visite, maar bedenk dat de weken erna het altijd jullie eigen keuze blijft, zo’n kraamweek vliegt voorbij. Kijk waar jij je prettig bij voelt. Mensen laten komen op voorwaarden dat zij eerst ontsmetten, een mondkapje dragen en op 1.5 meter afstand blijven, dus de kleine niet vast kunnen houden of misschien durf je het wel aan?

Bespreek dit goed met je partner en eventueel met je verloskundige of kraamverzorgende. Volg hierin je gevoel! Wel blijft het dan nog steeds zo dat het beperkt bezoek is gezien de maatregelen, maar het bezoek verspreiden is zeker niet verkeerd.

8. Niet alleen rust voor jou, maar ook voor de kleine

Voor de kleine is het ook goed om rustig aan de wereld te kunnen wennen. Lekker dichtbij papa en mama en meer heeft hij/zij eigenlijk nog niet nodig. Alle drukte van visite, cadeautjes en steeds in iemands anders armen liggen, zijn voor een pasgeboren baby ook een hoop prikkels om te verwerken. Natuurlijk hoef je hier geen overdreven keuzes in te maken, maar als het dan toch zo loopt, kunnen we daar zeker de voordelen van inzien.

9. Geniet geniet geniet!

Geniet van jouw kleine wondertje. Wat er ook in de wereld om ons heen gebeurt, blijf lekker even in die babybubbel. Het kan allemaal zwaar zijn, maar kijk dan eens diep in de ogen van jouw kleintje en besef dat wonderen nog steeds bestaan!

Lees ook: 11x dit staat je te wachten in het derde trimester van je zwangerschap

Beeld: iStock.com