9 dingen die je zeker moet doen voor je baby er is

9 dingen die je zeker moet doen voor je baby er is

Laten we één ding voorop stellen. Als je zwanger bent heb je nog geen idee hoe het gaat zijn als je kleine er eenmaal is. Helemaal als het je eerste is. Er zijn dingen die echt fijn zijn om te doen voor je baby geboren wordt. WIJ zet ze voor je op een rijtje. Succes!

1. De vriezer is je beste vriend

Vaak heb je wel voor een of twee avonden eten ingevroren als de grote dag nadert. Maar als je er de ruimte voor hebt, vries dan minimaal voor twee weken in. De eerste paar weken gaat het vaak nog wel goed. Je (schoon)ouders staan regelmatig met een pan macaroni op de stoep, en ook vriendinnen willen nog wel eens wat langsbrengen (wat zou je zonder ze moeten). Maar dan komt het moment dat je er alleen voor staat. De kraamhulp is naar huis, je man weer aan het werk en jij zit potentieel met een huilende baby die urenlang getroost moet worden. Dan is het verdomd fijn als je alleen een ovenschotel in de magnetron hoeft te douwen. Honey, diner is ready!

2. Niet het leukste, maar ga voor een deep clean

Als je baby er net is, heb je helemaal geen zin om de hele onder- en bovenverdieping te dweilen en eens goed de badkamer te soppen. Je kunt wel leukere dingen bedenken die je straks op je schaarse vrije momenten wilt doen. Het is in je laatste trimester natuurlijk ook al niet bepaald gemakkelijk om een volledige schoonmaak uit te voeren, dus dit is er wel eentje voor iets vroeger in je zwangerschap. Als alles dan écht schoon is, kun je best een tijdje voort met bijhouden.

3. Organiseer!

Je zal het altijd zien. Je bevalt net voor kerst, en zit vervolgens vlak daarna met een boom en versieringen die opgeruimd moeten worden. Of je huis staat nog vol met oude spullen van de vorige verhuizing. Of eigenlijk moet je nog belastingaangifte doen van de laatste drie jaar. Met andere woorden: maak het jezelf makkelijk en ontdoe je op tijd van overbodige rommel. Geef weg wat je niet meer nodig hebt en gooi weg waar niemand meer iets aan heeft. Ruimte in je huis is ruimte in je hoofd!

4. Plan wat maaltijden in

Je ingevroren maaltijden zijn op en eigenlijk verlang je ook wel weer naar een verse maaltijd. Het is natuurlijk niet nodig om al je maaltijden in te plannen vanaf het moment dat je baby geboren wordt. Maar het kan handig zijn om van een aantal gerechten alvast een boodschappenlijst met ingrediënten klaar te hebben. Niet omdat het nou zoveel werk is om een boodschappenlijstje te maken, maar vooral omdat het je nog wel eens ontbreekt aan inspiratie én omdat je spontaan last kunt hebben van een ‘mombrain’. Maak vast een lijst met gerechten die gemakkelijk te maken zijn (én gezond zijn) om de irritantste vraag te voorkomen die er is. Wat gaan we nú weer eten?!

5. Stock-up

Hier kunnen we kort over zijn. Er midden in de nacht achter komen dat je geen luiers meer hebt is NIET LEUK.

6. Date nights zijn geweldig, ook als je zwanger bent

Samen een baby krijgen is prachtig. Magisch. Je houdt spontaan nog véél meer van elkaar, wat leidt tot lieve knuffelsessies met z’n drieën in de huiskamer. HAHAHAHA. Natuurlijk ben je nog steeds gek op elkaar. Maar frustratie, tranen en irritaties liggen op de loer als ‘jullie kleine wondertje’ er eenmaal is. Pre-baby-bonding is écht een goed idee. Kijk niet een film en ga niet samen naar vrienden, maar práát eens goed met elkaar. Beloof elkaar dat jullie eerlijk gaan zijn als de baby er eenmaal is, en hoe jullie met frustraties om proberen te gaan. En lach samen. Jullie krijgen een baby. Het leven is best goed.

7. Laat je heerlijk pamperen

Neem een pedicure. Manicure. Peeling. Of laat je eens masseren (al dan niet door manlief). Geniet ervan dat je je handen nog even vrij hebt om te doen wat jíj wilt. Straks kwijlt iedereen over je baby heen en heeft niemand oog voor jou (sorry, dat is nu eenmaal hoe het is). Bijkomend voordeel van al dat pamperen: je staat beeldig op je after-bevallingfoto’s.

8. Maak foto’s, veel foto’s

Het geinige van zwanger zijn is dat je het (als het goed is) niet veel bent in je leven. En het is natuurlijk ook gewoon heel bijzonder. Dat er op een alien-achtige manier een mini-mensje in je groeit. Neem genoeg foto’s van deze bijzondere tijd. Want al word je misschien nog een keer zwanger, déze zwangerschap komt nooit meer terug.

9. Koop ook after-bevalling kleding

Inmiddels heb je misschien een zwangerschapscollectie waar de inkoper van Prénatal jaloers op is. Maar zorg ervoor dat je ook vast wat leuke outfits hebt voor als je buik niet meer zo dik is als toen je zwanger was, maar je ook nog niet in je oude broeken past. Kies een maat die ongeveer tussen je ’echte’ en ‘zwangerschapsmaat’ invalt. (Bij sommige winkels mag je nog tot een maand retourneren, ook erg handig).

Ook je verhaal delen?

Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s (to be) delen? Deel je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com