8x waarom het tweede trimester het zwaarst is

8x waarom het tweede trimester het zwaarst is

Je leest vaak dat het tweede trimester van je zwangerschap de fijnste is. Je voelt je fitter, bent minder (of beter) niet meer misselijk, je gaat de baby meer voelen en je buik gaat groeien (en dan voelt het ineens echt!). Oké, er zit wat in. Ik kan je vertellen dat dat bij mij dus NIET het geval is. Het tweede trimester? Poeh, volgens mij juist het zwaarst van allemaal. Ik heb acht redenen bedacht waarom. Herken jij ze ook of heb je dit juist helemaal niet zo ervaren? Mocht je bij de laatste categorie horen: lucky you. Geniet!

Geschreven door Maria

1. Omdat je nog steeds vaak misselijk bent

Niet alleen verdwenen mijn misselijkheid en braken dus niet na 12 weken, mensen begonnen er ook steeds over. Ben je nog steeds misselijk? Dat is toch alleen in het begin? Hoe kan dat? Ja dat kan, shut up. Niet leuk!

2. Omdat je gaat groeien (en je dik voelt)

Groeien is zowel een zegen als een vloek. Het is natuurlijk top dat je groeit, maar je dik voelen is niet leuk. Daarnaast betekent groeien ook dat ik moest praten over mijn zwangerschap met willekeurige vreemden op straat. Ik hoorde mezelf steeds zeggen: ‘Ja, ik ben zwanger, nee, ik ben maar vijf maanden. Nee, nee, ik heb geen tweeling.’ Hoewel het lief bedoeld is, het is ook Irritant.

3. Omdat mensen je buik gaan aanraken

Mijn ervaring is dat mensen alle gevoel voor sociaal fatsoen verliezen, wanneer ze een zwanger persoon tegenkomen. Dus als je een hekel hebt aan willekeurige mensen die je aanraken, maak je borst maar nat.

4. Omdat je beseft dat je nog heel lang moet

Ik ben geen geduldig persoon. In het begin is alles nieuw, ben je blij en verrast, maar tijdens het tweede trimester besef je dat je nog maanden moet wachten, voordat je je baby ontmoet. Duurt lang!

5. Omdat het stressvol kan zijn

Ik vond mijn zwangerschap over het algemeen spannend, maar het tweede trimester was bijna te spannend. Ik was soms zo bezorgd. Ik ben het soort persoon dat alle symptomen, pijn of willekeurige gedachten op Google ging intikken. Een slecht idee en vooral idioot als je zwanger bent, want je bent altijd doodziek. Beloof me: niet doen!

6. Omdat je lichaam pijn begint te doen

“In het tweede trimester van de zwangerschap begon mijn lichaam echt pijn te doen. Mijn onderrug deed pijn. Mijn schouders en nek deden pijn. Door het gewicht van mijn baby deden mijn bekken en heupen pijn. Ook ontwikkelde ik ischias (zenuwpijn) en mijn voeten begonnen te zwellen. Help!”

7. Omdat je wakker blijft

“Toen ik in mijn eerste trimester zat, kon ik overal, altijd en soms zonder problemen in slaap vallen. Tijdens mijn tweede trimester kon ik de slaap vaak maar niet vatten. Ik voelde mij niet op mijn gemak in bed. Hoeveel zwangerschapskussens ik ook probeerde, het lukte mij niet om goede nachtrust te krijgen.”

8. Omdat werken zwaarder wordt

“Toen het tweede trimester aanbrak heb ik het verteld op mijn werk. Dat is fijn, want je hoeft niets meer geheim te houden, maar werken als je slecht slaapt … dat kan echt zwaar zijn. Het is echt een stuk vermoeiender dan de eerste weken vind ik. Dus … mag ik al met verlof? Helaas nog even wachten en doorbijten. We kunnen het!

Deel je verhaal

Wil je ook graag ook een verhaal met andere mama’s to be delen? Dat kan! Stuur je blog (500 - 800 woorden) naar redactie@wij.nl. Anoniem plaatsen is mogelijk.

Beeld: iStock.com