6 heerlijke maaltijden om in te vriezen voor je kraamweek
Als kersverse ouder wil je tijdens je kraamweek vooral genieten van je baby en niet te veel tijd in de keuken doorbrengen. Daarom delen we zes heerlijke en voedzame recepten die je gemakkelijk kunt invriezen. Deze maaltijden zijn perfect om van tevoren klaar te maken. Je hoeft ze alleen maar op te warmen wanneer je trek hebt. Zo wordt je kraamweek een stuk relaxter en kun je meer quality time doorbrengen met je baby.
Een goed gevulde vriezer is ideaal voor de eerste periode met je kleintje. Duik tijdens je zwangerschapsverlof een paar uurtjes de keuken in om dat voor elkaar te krijgen. Je zal jezelf dankbaar zijn!
Ga snel naar:
Lasagne
Van te voren maken en daarna alleen nog even hop, de oven in!
Wat heb je nodig voor lasagne?
- 500 gram gehakt (rund of half-om-half)
- 1 pot pastasaus (ongeveer 700 gram)
- 250 gram lasagnebladen (ongekookt)
- 500 gram ricotta of cottage cheese
- 300 gram geraspte mozzarella
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
Zo maak je de lasagne
- Verhit een beetje olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak het rul.
- Voeg de pastasaus toe aan het gehakt en laat het mengsel enkele minuten sudderen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een ovenschaal in met een beetje olie.
- Begin met een laagje saus op de bodem van de schaal. Bedek met een laag lasagnebladen.
- Verspreid een laag ricotta of cottage cheese over de lasagnebladen en strooi er wat geraspte mozzarella over.
- Herhaal deze lagen (saus, lasagnebladen, ricotta/cottage cheese, mozzarella) totdat de ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje saus en bestrooi de bovenkant met de geraspte Parmezaanse kaas.
- Bak de lasagne gedurende 25-30 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is en de lasagnebladen gaar zijn.
- Laat de lasagne volledig afkoelen en snijd in porties, wikkel elke portie stevig in plasticfolie en doe ze vervolgens in diepvriesbestendige zakken of bakjes.
Tips voor opwarmen:
- Ontdooi de lasagne een nacht in de koelkast.
- Verwarm in de oven op 180°C gedurende 20 minuutjes.
Bolognesesaus
Het invriezen van gekookte pasta vinden wij niet zo’n succes, maar sauzen invriezen is echt ideaal. Je kan in één keer een grote pan saus maken en die dan in porties invriezen. Zo hoef je in de avond alleen nog maar een pan heet water op te zetten waar je de pasta een paar minuten in laat koken. Dat lukt op de drukste dagen ook nog wel.
Een lekkere en makkelijke saus om te maken is de klassieke bolognesesaus. Dit recept is voor 12 porties, dus daar kan je wel even mee toe.
Wat heb je nodig voor bolognesesaus?
- 4 uien, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 kg gehakt
- 800 g wortels, fijngehakt
- 4 paprika’s, fijngehakt
- 4 blikken van 400 gram tomatenblokjes
- 280 g tomatenpuree
- 4 eetlepels Italiaanse kruiden
- 4 theelepels paprikapoeder
- 3 eetlepels sojasaus
- Optioneel: zout en peper naar smaak
Zo maak je de bolognesesaus
- Snijd alle groentes fijn.
- Fruit de ui en de knoflook even kort en voeg daarna het gehakt toe en rul het.
- Voeg de Italiaanse kruiden toe samen met de fijngesneden wortel en paprika en bak dit een minuut of 8 tot de groente zachter is geworden.
- Voeg de tomatenpuree toe en roer door.
- Doe als laatst de tomatenblokjes en de sojasaus erbij, roer goed door en proeven maar!
- Voeg naar smaak peper en zout toe en laat de saus een kwartiertje pruttelen.
Quiche Lorraine
Na een Italiaans gerecht, vliegen we de Franse richting op met een recept voor een Quiche Lorraine. Een quiche kun je natuurlijk vullen met alles wat je zelf wilt. Denk aan groentes, spekjes en kaas, maar zelfs fruit kan je erin doen. Wij geven je een recept voor een hartige quiche die prima in de vriezer kan.
Wat heb je nodig voor Quiche Lorraine?
- 1 kant-en-klare taartbodem of bladerdeeg
- 200 gram spekreepjes
- 1 ui, fijngehakt
- 3 eieren
- 250 ml slagroom
- 100 gram geraspte Gruyère, Emmentaler of belegen kaas
- zout, peper en nootmuskaat naar smaak
Zo maak je een Quiche Lorraine
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bekleed een quichevorm met bladerdeeg, prik gaatjes in de bodem en bak de quiche 15-20 minuten blind met keramische bonen of een andere blindbakvulling.
- Bak de spekjes uit en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Klop de eieren, slagroom, ui, geraspte kaas en spekjes door elkaar. Voeg peper, zout en nootmuskaat toe naar smaak.
- Giet het mengsel over de bodem en bak de quiche 40-45 minuten tot hij goudbruin en gaar is.
Verwarm de quiche - wanneer je hem wilt eten - 30 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C. Dek hem wel af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet verbrand. Quiches kun je ook op kamertemperatuur eten. Twee punten quiche zijn een portie dus van een quiche kun je ook meerdere keren eten, je kunt ervoor kiezen om de quiche per twee punten in te vriezen.
Pompoensoep
Soep is ook zo iets wat prima ingevroren kan worden. Je kunt het als lunch en avondeten gebruiken en is ook nog eens super gezond met al die groentes erin! Soepen op een romige basis zijn wat minder geschikt om in te vriezen omdat het zijn textuur verliest. Kies daarom voor soepen op basis van bouillon. Pompoensoep is een lekkere soep, ook hier weer een recept voor 12 porties.
Wat heb je nodig voor pompoensoep?
- 4 á 5 flespompoenen
- 12 eetlepels olijfolie
- 5 grote uien
- 6 knoflookteentjes
- 2 sinasappels
- 750 gram winterpenen
- 2 eetlepels gemalen komijn
- 3 liter water
- 3 groentebouillonblokjes
- Optioneel: (cayenne)peper en zout
Zo maak je de pompoensoep
- Schil en snijd de flespompoenen in grove stukken, doe hetzelfde met de winterpenen
- Pel de ui en knoflookteentjes en snijd in stukken. Bak dit met een beetje olijfolie een minuut of 7 op middelhoog vuur.
- Voeg de bouillonblokjes, het water en de gemalen komijn toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken.
- Check of de groenten zacht zijn en pureer alles met een staafmixer.
- Snijd de sinasappel door midden en knijp de sap eruit boven de pan.
- Voeg naar smaak wat (cayenne)peper of zout toe
TIP! Als je de soep hebt ontdooit kun je er nog knapperige croutons of pompoenpitjes in doen of een schepje crème fraîche erop. Dan is het net of je het vers gemaakt hebt!
Pizza
Pizza is iets wat je gemakkelijk besteld op drukke dagen, maar hoe lekker (en fijner voor de portemonnee) is het als je zelf een paar homemade pizza’s in de vriezer hebt liggen. Precies zoals jij hem lekker vindt!
Wat heb je nodig om pizza te maken?
- Pizzadeeg (kant-en-klaar)
- Tomatensaus
- Italiaanse kruiden
- Toppings zoals paprika, olijven, salami, kaas, mozzarella, ham, ananas, ui en basilicum
Zo maak je pizza
- Verwarm de oven voor op 220°C en bak alleen het deeg van je pizzabodem. Dit doe je maar een paar minuutjes zodat het deeg wel rijst maar niet bruin bakt.
- Laat de bodem volledig afkoelen.
- Smeer de bodem in het tomatensaus en beleg hem dan met de toppings van jouw keuze.
- Strooi als laatste wat Italiaanse kruiden en geraspte kaas over je pizza.
- Leg je pizza zo in de vriezer, na ongeveer 3,5 uur is hij volledig bevroren. Daarna wikkel je hem in met keukenfolie.
Frittata
Een frittata is lekker als lunch en als diner. Makkelijk om te maken, nog makkelijker als je hem alleen nog maar uit de vriezer hoeft te halen om op te warmen. Deze frittata kun je ook makkelijk gebruiken voor de laatste restjes groente die je nog in de koelkast hebt liggen. Gewoon versnijden en hup, erdoor!
Wat heb je nodig voor de frittata?
- 6 eieren
- 1/2 kopje melk
- 1 kopje geraspte kaas (bijvoorbeeld cheddar of mozzarella)
- 1 kopje groenten naar keuze (bijvoorbeeld spinazie, paprika, champignons, of tomaat)
- Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel olijfolie of boter
Hoe maak je de frittata?
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Snijd de groenten in kleine stukjes.
- Klop de eieren samen met de melk, zout en peper in een kom.
- Verhit de olijfolie of boter in een ovenbestendige koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de groenten toe en bak ze enkele minuten tot ze zacht zijn.
- Giet het eimengsel over de groenten in de pan.
- Strooi de geraspte kaas gelijkmatig over het eimengsel.
- Laat de frittata op het fornuis koken tot de randen beginnen te stollen, ongeveer 5-7 minuten.
- Plaats de pan vervolgens in de voorverwarmde oven en bak nog eens 10-15 minuten, of totdat de frittata volledig gaar is en de bovenkant goudbruin is.
- Haal de frittata uit de oven en laat deze helemaal afkoelen, snijd in punten en doe ik een diepvriesbestendig zakje of bakje.
Tot slot, nog wat tips
- Ben je klaar met kokkerellen? Laat de maaltijden dan goed afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in diepvriesbakjes en zakjes doet.
- Schrijf duidelijk op een etiket wat er precies in het bakje/zakje zit en hoeveel porties.
- Ingevroren is soep, saus en quiche is ongeveer 3 maanden houdbaar.
- Haal je portie ’s ochtends uit de vriezer en laat gedurende de dag ontdooien in de koelkast, dan kun je het in de avond gemakkelijk opwarmen.