5x zo maak je je relatie babyproof
Is je eerste baby op komst? Joehoe! Van harte gefeliciteerd. Hopelijk zweef je, ondanks alles, toch lekker op die roze wolk. Uitdagingen liggen op de loer en die voel je vast ook. Het aankomende ouderschap kan zorgen voor de nodige spanningen in je relatie. Gelukkig kun je veel doen om je relatie ‘babyproof’ te maken. WIJ geeft vijf tips die jullie tiptop voorbereiden op de komst van je kleine spruit.
1. Vertel aan elkaar wat jullie verwachtingen zijn voor de baby er is
Eén van de meestvoorkomende redenen, waardoor het bij sommige koppels niet altijd helemaal botert na de komst van de baby, is dat het leven als ouder anders blijkt te zijn dan ze hadden verwacht. Heel anders.
Dit kan zorgen voor extra frustratie. De beste manier om frustratie en wrok te voorkomen, is door je verwachtingen op tafel te gooien voordat de baby er is. En dat hoeft helemaal niet in één gesprek te gebeuren. Het is juist goed om hier samen meerdere keren over te praten. Hoe willen jullie het aanpakken? Wat verwacht je ervan? Het lijkt heel erg voor de hand liggend, maar deze gesprekken zijn van onschatbare waarde voor jullie allebei. Het gaat jullie eerste maanden sowieso makkelijker maken. Echt, het werkt!
2. Druk duidelijk je behoeften uit
Jij en je partner hebben allerlei behoeften: fysiek, emotioneel en praktisch. Wees realistisch: je partner is geen mind-reader, dus zeg wat je nodig hebt en draai en er niet omheen.
Wees je ervan bewust dat je dingen op een respectvolle manier en toon vraagt, zoals: “Zou jij morgen wat vroeger willen opstaan, zodat ik even rustig kan douchen en ontbijten?” versus gewoon klagen: “Ik heb er genoeg van om geen tijd voor mezelf te hebben.” Het is eigenlijk zo simpel.
3. Spreek af dat je aan de bel trekt als het je teveel wordt
Soms zullen emoties, ondanks al je inspanningen, uit de hand lopen. Slaapgebrek alleen al kan je hypergevoelig maken. Combineer dat dan met een ontroostbare baby die iedere maaltijd uitspuugt, een schoonmoeder die iets te vaak wil langskomen en je bent klaar om te ontploffen bij het minste of geringste.
Laat het niet zover komen en trek op tijd aan de bel. Het is goed om hier van tevoren over te praten, zodat je elkaar beter begrijpt als zo’n moment zich voordoet. Wel doen hè!
4. Zorg dat jullie naast de baby ook bewust aandacht voor elkaar houden
Na negen maanden zwangerschap en de intensieve periode die daarna volgt, heb je misschien geen zin om je lichaam te delen. Dat is begrijpelijk. Bedenk, naast seks, dat er ook ander manieren zijn. Bijvoorbeeld samen in bed liggen terwijl je elkaar lang knuffelt. Of haal herinneringen op over hoe jullie elkaar ontmoet hebben of wanneer je wist dat je verliefd was op elkaar. En wat dacht je van een fijne massage? Kom maar door!
5. Lucht je hart regelmatig en spreek liefde en waardering uit
Het ouderschap zorgt voor extra zorgen in je hoofd, het maakt je misschien onzeker over veel dingen. Wat kan wel of niet? Spreek je zorgen naar elkaar uit. Lucht je hart. Vergeet niet dat jullie baby voor veel emotionele hoogte- en dieptepunten zorgt en dat dit heel opwindend kan zijn (hij glimlachte), maar ook zeker frustrerend (waarom gaat hij niet slapen). Je hebt er nu eenmaal geen controle over.
Waar je wel controle over hebt, is het uitspreken van liefde en waardering voor elkaar. Je weet dat jullie van elkaar houden, jullie hebben tenslotte het mooiste kind van de wereld gemaakt, maar spreek het wat vaker naar elkaar uit. Kortom, communiceer bewuster en vaker met liefde. Wie zendt, ontvangt. Nietwaar? Zet ’m op, take care en spread the love!
Lees ook: 19 blunders op het geboortekaartje die je echt wilt voorkomen