11x dit staat je te wachten in het derde trimester van je zwangerschap

11x dit staat je te wachten in het derde trimester van je zwangerschap

Als mijn buurvrouw vraagt of alles goed gaat (want ik zie er kennelijk een beetje uitgescheten uit) dan weet ik dat er een nieuwe fase is aangebroken: het derde trimester!

Geschreven door Maartje van Harlingen

Bh-loos, in mijn onesie, zonder make-up met een knot bovenop mijn hoofd, laat ik mijn hond uit. Ook ben ik gewapend met mijn bekkenband. In mijn grijze joggingpak met daaronder mijn dikke buik, noemen mijn partner en ik mij een teletubbie. Mijn buurvrouw heeft daar ‘een uitgescheten teletubbie’ van gemaakt.

1. Een echte wandeling kun je het niet meer noemen

Mijn vader zei pasgeleden dat mijn hondje wat aangekomen was. Ik snapte er niets van. Ze eet echt niet meer dan normaal hoor! Later viel het kwartje … Normaal maak ik lange wandelingen in de natuur met haar, nu is het enerverende hoogtepunt van de dag een rondje om het huis!

2. Eindeloze trek, maar geen ruimte

Al mijn hele zwangerschap heb ik overal trek in. Alleen wat ik een paar weken geleden naar binnen werkte, dat past dus niet meer! Mijn hoofd heeft weliswaar een ander idee dan mijn lichaam. Na een vette hap protesteert mijn hele lichaam en dan toch doen hè?

3. Slapeloze nachten

‘s Ochtens niet uit bed kunnen komen en ‘s avonds plafonddienst. Piekeren, mijn to-do list tien keer afwerken, maar bovenal een hele drukke baby! Nu heb ik vrijwel de hele dag een drukke baby in mijn buik, maar ‘s avonds en ‘s nachts kan er gerust nog een schepje bovenop. Auw!

4. Dus overdag moe

No words needed.

5. Nesteldrang

Ondanks de vermoeidheid toch echt heel veel willen doen! Weet je wel wat er allemaal nog moet gebeuren voordat de beeb er is? Wie weet kijkt hij achterin de keukenkastjes, bovenop de koelkast, neemt hij een kijkje of alles wel gesorteerd is op zolder en in de schuur en wil hij een ritje maken in onze gepoetste auto!? De babykamer moet toch nog even extra gestyled worden, het kan altijd nog net iets schattiger!

6. Puffen in een mondkapje

Ineens dus nog naar allerlei winkels willen voor dingen in huis, styling van de babykamer enzo. Leuk, alleen vraagt men tegenwoordig in veel winkels een mondkapje te dragen en dat in combinatie met de benauwdheid in het derde trimester is echt niet altijd een feestje.

7. Bubbel

Bij al mijn vriendinnen merkte ik dat ze zich die laatste weken meer terugtrokken. Ik hoorde niet zoveel meer en begreep het niet per se. Inmiddels wel! Ik zit nu compleet in mijn eigen bubbel van schoonmaken en nestelen, to-do lijstjes en rust pakken. Ik zie jullie over een tijdje wel weer hè?

8. Bizarre dromen

Ik zal niet in detail treden.

9. Dingen los moeten laten, maar dit heel hardnekkig dus niet doen

Ik ben nogal dwangmatig in huis. Ik vind het heerlijk om een fris en netjes huis te hebben en geloof het of niet, maar ik geniet van poetsen. Hoofd op nul en gaan! Alleen gaat het allemaal iets minder makkelijk. We hebben dus besloten eens in de twee weken een schoonmaakster te laten komen en het verder zelf bij te houden. Die is dus gisteren geweest, maar ik kan het niet loslaten. Ik was daarna gerust nog een half uur bezig met alles weer op zijn plaats te zetten, wassen en vooral net niet tevreden zijn (dat kan ik beter!). Kortom, ik vind het niet zo prettig als mensen aan mijn spullen zitten en zich bemoeien met mijn huishouden. Ik heb mijn vaste structuren en hou me hier graag aan vast. Ja, zeg maar niets. Hier is winst te behalen! Zeker als de kleine er straks is, dat wordt nog wat.

10. Eindeloos weken in een net te koud bad

Voor al die kwaaltjes is een bad echt heerlijk! Ik ga dan ook regelmatig in bad. Heerlijk de kaarsjes aan, muziekje op, boek erbij, een momentje voor mij en de kleine. Alleen een beetje jammer dat ze adviseren het bad niet warmer dan 37 à 37.5 graden te doen. Brrr!

11. De concentratie van een doperwt

‘Dat heb ik al verteld hoor’ en dan vol overtuiging roepen dat dat echt niet zo is en vervolgens denken: of misschien ook wel, weet ik het!

Het derde trimester is voor mij vooral heel nieuwsgierig zijn naar onze kleine man! Ik kan me geen voorstelling maken van hoe het straks allemaal zal zijn. Spannend, maar ik verheug me er enorm op! Voor alsnog besef ik nog totaal niet dat hij er op een gegeven moment dan ook echt is. Ik denk dat ik zo iemand ben die tijdens de weeën bezorgd vraagt: ojee wat is er aan de hand? En mijn man me dan moet herinneringen aan het feit dat ik dus ook daadwerkelijk een kind op deze wereld ga zetten. Oja!

Beeld: iStock.com