10x waarom een geboorteplan je echt gaat helpen tijdens je bevalling

10x waarom een geboorteplan je echt gaat helpen tijdens je bevalling

Ik had allerlei ideeën bij mijn ‘perfecte bevalling’. Ik wilde thuis en in bad bevallen. Het leek me super fijn om in mijn eigen omgeving te zijn, zonder teveel prikkels van buitenaf. Samen met mijn partner in een prettige sfeer, muziek, warm licht en met behulp van mijn hypnobirthing technieken. Ik had verder nog niet echt stil gestaan bij de praktische zaken.

Door het maken van mijn geboorteplan kwam ik er al snel achter dat dit niet echt mijn wens was. Door vragen die mij gesteld werden, ging ik dingen uitzoeken, erover nadenken en praten. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat een ziekenhuisbevalling mij veel meer rust gaf. Dat is waar het uiteindelijk om gaat! Je kunt cijfers bekijken, je kunt voors- en tegens tegen elkaar afwegen en dat is ook allemaal helpend, maar uiteindelijk gaat het erom in welke omstandigheden jij je het beste kunt ontspannen.

In mijn omgeving hoor ik veel lady’s die roepen dat zij er geen maken; ‘Onzin! Het loopt toch nooit volgens plan!’ Ik snap hun gedachte, een bevalling is het ultimatum van controle loslaten. Toch ben ik ervan overtuigd dat een geboorteplan helpend kan zijn. Voor mij in ieder geval wel. En laten we het dan geen ‘geboorteplan’ noemen, maar een ‘geboortewens’. Whatever you want!

1. Het laat je nadenken over dingen waar je misschien nog nooit bij stil gestaan hebt

Waar wil je bevallen als alles ‘normaal’ verloopt? Wie wil je erbij hebben? Wat voor pijnbestrijding is er? Wat zijn hier de voor- nadelen van? In het heetst van de strijd roep je misschien dat je pijnbestrijding wilt. Ik kan mij voorstellen dat je hoofd er dan niet echt naar staat om nog uitgebreid na te denken over de risico’s, de voors- en tegens en welke vorm je dan uiteindelijk zal kiezen. Hoe lekker is het dat je dat van te voren al uitgezocht hebt? Jij of je partner kan dan duidelijk aangeven wat je wel en niet wilt!

2. Het is leerzaam

Ik heb veel dingen opgezocht en kwam terecht bij interessante vraagstukken. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk! Van navelstrengbloed opslaan tot supplementen maken van je placenta (ja, echt! Yummie, haha.)

3. Ze kennen jouw wensen

Wanneer ik geconcentreerd bezig ben met mijn zoon op deze wereld te zetten, zit ik waarschijnlijk niet te wachten op al die vragen. Laat me met rust! Dit zou goed kunnen resulteren in wat gevloek en nare opmerkingen in plaats van een goed gesprek. Om dat te voorkomen, is er een geboorteplan en deze kan mijn partner waarborgen. Hierdoor kan ik me richten op mezelf, mijn lichaam en de baby. Laat mij maar lekker in mijn bubbel!

4. Reminders

Op het moment suprême denk je waarschijnlijk niet aan eten, drinken, plassen enzovoorts. Toch kan die hap banaan die je met tegenzin in je mik gepropt krijgt, net dat beetje extra energie geven dat je nodig hebt zodat jij nog wat reserves hebt voor het echte werk: PERS babe, pers!

5. Je partner voelt zich ook nuttig

Mannen voelen zich vaak machteloos bij een bevalling. Ze horen misschien dingen als: “Snij het er maar uit!” “Never geen tweede meer!” of “Ik ga dood!” Om dan ongemakkelijk over je rug te wrijven en te zeggen hoe goed je het doet en een snauw te krijgen: “Ach houd toch je bek, wat weet jij daar nou van!” Door vooraf met elkaar te bespreken wat zijn rol kan zijn en dit te verwerken in je geboorteplan, heeft hij ook het gevoel dat hij iets kan doen. Praktische dingen, dingen die hij kan doen of zeggen, het begeleiden van oefeningen, reminders. Je doet het tenslotte samen!

6. Het gevoel

Het geeft mij rust dat ik de dingen goed besproken heb met mijn partner en de verloskundige en voor mijn gevoel goed voorbereid ben. Of dat op de dag zelf zal helpen, zal moeten blijken maar voor nu geeft met me een rustig gevoel. Dat is ook wat waard!

7. De verloskundige vraagt je op een gegeven moment toch om over dit soort dingen na te denken

Dus waarom zou je het niet nuttig maken voor jezelf? We hebben over een heleboel dingen ook wél invloed naast alles wat we los zullen moeten laten!

8. Visualiseren kun je leren!

Bij het maken van je geboorteplan, creëer je automatisch ook een bepaald beeld van je bevalling. Hoe het er precies uit gaat zien, weet je niet, maar hoe wil je dat het eruit gaat zien? Visualiseer dat, zie het voor je! Gedachtekracht is veel sterker dan de meeste mensen denken.

9. Zet er triggers in

Waar ga jij van aan? Bepaalde muziek, bepaalde opmerkingen of handelingen. Misschien de reminder voor welk doel je het doet, hoe het straks zal zijn wanneer jij de kleine voor het eerst ontmoet. Wat zorgt ervoor dat jouw innerlijke vuurtje gaat branden en je nog net even beroep kunt doen op dat laatste stukje kracht wat je misschien op dat moment nodig hebt.

10. Dus mijn tip …

Maak een geboorteplan voor je omgeving met alle praktische zaken, maar neem ook zeker jouw persoonlijke hulpmiddelen erin mee! Wat helpt jou? Wat kan je partner doen? En ga zo maar door. Succes powervrouw!

Lees ook: Hallo babybrein! ‘Ik voel, denk en praat minstens 80 procent over babydingen’

Beeld: iStock.com