Podcast tip van de redactie #8: Niet Vanzelf Zwanger
Podcasts! Wie luistert ze niet. Op de redactie zijn we fan, want het wemelt inmiddels van de goede en interessante podcastseries. Deze keer delen we de podcast waarin Daphne Mathhew open en eerlijke verhalen deelt van vrouwen die niet vanzelf zwanger kunnen raken. En zij heeft maar een doel: vrouwen die dit meemaken het gevoel geven niet alleen te zijn.
Over Niet vanzelf zwanger
Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen niet altijd gemakkelijk zwanger kunnen raken. Als je in zo’n situatie zit kan je je heel eenzaam voelen. Je kunt het gevoel hebben dat je er alleen voor staat. Ook kan zo een onbekende situatie beangstigend zijn, het is dan fijn als je verhalen kunt horen of lezen van andere vrouwen die in dezelfde situatie zitten of gezeten hebben. Daphne belandde zelf in deze situatie doordat zij vervroegd in de overgang kwam en ging online op zoek naar gelijkgestemden. Ook besloot ze om haar eigen verhaal te delen op haar Instagram account.
In haar podcast laat ze zowel experts als dames die in dezelfde situatie zitten aan het woord. Experts zoals Monique, die vrouwen begeleidt die in Alicante een vruchtbaarheidstraject aangaan, en Elke, die fertiliteitsarts is. Daphne heeft ook een aflevering gewijd aan wat je wel en niet moet zeggen wanneer iemand vertelt dat ze Niet Vanzelf Zwanger kunnen raken.
Waar te beluisteren?
De podcastserie bestaat uit 10 afleveringen die je kunt beluisteren op Spotify. Je kunt de podcast beluisteren via de link in de button. Wij hopen dat, als je in deze situatie zit, je steun kunt halen uit de verhalen van anderen in deze podcast.
Beluister de podcastOver de maker
Daphne kreeg te horen dat ze vervroegd in de overgang zat en hierdoor was zwanger worden niet vanzelfsprekend. Ze hield dit eerst voor zichzelf en haar dierbare naasten, maar ze wilde er verder nooit over praten. Ze vluchtte in haar sociale leven, haar opleiding, werk en haar sport om er maar niet mee bezig te zijn.
Ik dacht; je krijgt een tegenslag, je vraagt niet om hulp en lost het zelf op.
Het verdriet en de boosheid waren er wel, maar ze had er ‘geen tijd voor’. Ze stopte het weg, tot er een moment kwam dat ze ziek thuis kwam te zitten. Na een bezoekje aan de huisarts ging de knop om. Hij adviseerde haar om haar werk en sportclub te bellen om te zeggen dat het niet goed met haar ging en dat ze voorlopig niet aanwezig zou zijn. Ze ging aan de slag met een coach om haar leven weer op de rit te krijgen, op een goede manier. Ze leerde haar emoties weer te voelen en kreeg te horen dat ze haar verhaal over de vervroegde overgang gewoon mocht vertellen. En toen ze dat deed, kreeg ze alleen maar liefde en steun.
Andere vrouwen helpen
Vriendinnen knuffelden haar, bekenden vroegen haar naar haar traject, ze ontving bloemen en kaartjes, en ze voelde dat haar verhaal er mocht zijn. Haar zorgen over wat mensen ervan zouden vinden, waren niet nodig geweest en ze merkte dat het haar enorm hielp met de verwerking om er open over te zijn. Door erover te praten, kwam ze erachter dat ze zich al drie jaar had weggecijferd. Ze kwam er wel achter dat er weinig lotgenoten zo open over waren; dat viel haar tegen. Toen ze uiteindelijk een groepje gelijkgestemden vond, voelde dat als een opluchting. Nu wil ze andere vrouwen in vergelijkbare situaties helpen om open en eerlijk over hun ervaringen te praten.
Lees ook onze artikelen over wanneer zwanger worden niet vanzelfsprekend is en vruchtbaarheidsbehandelingen.