5x zeg deze dingen niet meer tegen je dreumes. Mama Carola vertelt waarom!

5x zeg deze dingen niet meer tegen je dreumes. Mama Carola vertelt waarom!

Waarschijnlijk is dit Ă©Ă©n van de moeilijkste fases in een kinderleven, althans, zo voelt het wel als ouder. Kinderen tussen de 1 en 3 jaar. Die hebben zĂł een eigen willetje, maar snappen nog niet wat je tegen ze zegt en kunnen je nog niet vertellen wat ze nu echt voelen of wat hun dwars zit. Daardoor ontstaat veel ruis op de lijn. Maar wat zeg je dan wel en hoe kun je dat dan het beste doen? Deze vijf dingen kun je beter niet tegen je dreumes zeggen. Ik vertel je waarom …

Geschreven door Carola

1. Kom, het valt wel mee, dat komt wel goed!

Als je kind zich pijn heeft gedaan, omdat hij net is gevallen, of ergens bloedt, dan moet je niet zeggen dat het wel meevalt en dat je kind zich niet moet aanstellen. Jij weet dat je kind het wel overleeft, en dat het niet zo erg is, maar voor hem is dit de eerste keer dat het zich pijn doet, of een keer ergens bloed uit ziet komen. Dus geef hem wat speciale aandacht, zeg dat je begrijpt dat het pijn doet en geef hem een mooie pleister. Dan is het echt weer goed.

2. Huil nou maar niet …

Je hoeft niet tegen je kind te zeggen dat het moet stoppen met huilen, dat gaat wel vanzelf als je je kind weet gerust te stellen en begripvol sust. Geef hem in elk geval niet het gevoel dat het huilen op zich iets ergs is, want dat is niet zo. Je kind mag best huilen en uiting geven aan zijn emoties. Oké, op de grond liggen te schreeuwen midden in de supermarkt is natuurlijk wat anders, maar voor de rest, is het beter om de reden van het huilen uit te vinden en aan te wijzen.

3. Waarom doe je dat?

Tja, soms weet je kind zelf ook niet waarom! Gewoon, omdat het leuk is om de deur open te duwen, of je zusje in haar oog te prikken! Nee, hij gaat je geen uitleg geven en het zal jou ook geen voldoende antwoord kunnen geven. Probeer liever uit te leggen wat de gevolgen zijn van een actie, ook al begrijpt je kleine dit nog niet.

4. Je hoeft niet bang te zijn

Alleen omdat jij het zegt, is niet voldoende uitleg voor een dreumes. Je moet zien te doorgronden waar hij precies bang voor is, zodat je hem kunt geruststellen en kunt vertellen dat papa en mama hem beschermen.

5. Wacht maar tot papa thuiskomt!

Dit is niet de manier om issues op te lossen. Zorg dat jij je kinderen in toom kan houden op ieder moment en dat daar waar nodig bijstuurt. Dreigen dat je papa op ze los gaat laten is niet leuk. En dat zal papa ook niet vinden overigens. Jij kunt dit zelf en bent de baas mama en daarmee vorm je een liefdevolle sterke basis voor je kind.

Ik wens je het allerbeste en doe wat goed voelt!

Lees ook: Dit zijn de 5 domste vragen die ik aan mijn kind stel

Beeld: iStock.com