Zeg deze 9 dingen niet tegen peutermoeders

Zeg deze 9 dingen niet tegen peutermoeders

Als peutermoeder heb je het soms zwaar te verduren. Natuurlijk, je kleintje is de leukste en liefste van de hele wereld en zien hoe hij zich ontwikkelt tot een groter kind is mooi, maar hoort daar ook dat eeuwige gediscussieer bij? En de ‘waarom’-vraag? En het antwoord ‘nee’? Hoe goed iemand anders het ook bedoelt, déze 9 dingen wil je absoluut niet horen als peutermoeder.

Geschreven door Josje

1. Het is maar een fase

Ja, dat weet ik zelf ook wel. Maar hoelang duurt deze fase? Wanneer eindigt ‘ie? Wanneer is ‘ie eigenlijk begonnen? En waarom heb ik hier geen handleiding bijgekregen?

2. Ik heb vannacht niet zo goed geslapen, zullen we onze afspraak verzetten?

Oké, vervelend voor je hoor, maar ik slaap al drie jaar niet echt goed. Dachten we van de baby sprongetjes af te zijn, heeft hij nu ineens last van nachtmerries en schrikt-ie ons wakker met z’n geschreeuw. Of staat hij ineens aan ons bed met het dwingende verzoek ‘in het grote bed’ te mogen.

3. Eet hij DIT als avondeten?

We hebben inderdaad ooit gezworen geen vissticks als avondmaal te serveren, maar om van het gezeur af te zijn én het gezellig te houden met visite, breken we die regels soms.

4. Heerlijk hè? Dat-ie volgend jaar naar school gaat!

Met regelmaat kun je je kleintje achter het behangplakken, maar je weet ook dat zodra hij naar de basisschool gaat, je kleintje steeds minder klein is. En dat doet dan toch een beetje zeer.

5. Mag hij op de iPad?

Nee, eigenlijk niet. Maar als ik een fatsoenlijk gesprek met iemand wil voeren of even een paar minuten voor mezelf wil hebben, dan geef ik hem soms wel de tablet. Beste. Uitvinding. Ooit.

6. Waarom praat je zo infantiel tegen hem?

Omdat dat gezellig is. Ja, mijn zoon van 3 gaat mee in de ‘toettoet’ (auto dus), wil een ‘tusje’ in plaats van kusje en als ik zeg dat ik van hem hou, dan zeg ik: ‘mama houtte hele vele te jou hè’.

7. Koop je nou weer speelgoed voor hem?

Ik weet dat ik voor het moederschap inderdaad gezegd heb dat mijn kind niet zo veel speelgoed zou krijgen en zéker niet als het van plastic is, maar hij wordt er zo blij van. En ik vind het zo leuk om hem te verwennen.

8. Is dit t-shirt van zijn vader van vroeger?

Ik weet dat alle kinderen er tegenwoordig bij lijken te lopen alsof ze zo van de catwalk afkomen, maar er bestaan nog steeds t-shirts met stripfiguren. En toen ik op een zwak moment vroeg wat hij dan wél aan wilde, wees-ie dit shirt aan. En dan kan ik moeilijk mijn zin doordrammen met een esthetisch verantwoorde beige ton-sur-ton outfit.

9. En eh: wanneer komt de volgende?

Zoals je ziet heb ik mijn handen vol aan een kind die peuterpuber geworden is. Ik zou echt niet weten waar ik de tijd voor een broertje of zusje vandaan moet halen en voordat het broertje of zusje er is, moet er eerst ook nog wat tijd met papa doorgebracht worden. En nee, ik weet ook niet waar ik die tijd en energie vandaan moet halen.

Ook je verhaal delen?

Heb jij ook een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s delen? Deel dan je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan, vermeld dit erbij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com