Wordt jouw kind wakker van het brandalarm?

Wordt jouw kind wakker van het brandalarm?

Blijkbaar is het een dingetje: kinderen schijnen niet of nauwelijks te reageren op het geluid van een brandalarm. We hebben dit zelf aan den lijve ondervonden toen midden in de nacht plotseling een snoeihard inbraakalarm afging …

Geschreven door Annette

Het is toch bizar dat je op je tenen de babykamer uitsluipt en zodra je per ongeluk die ene traptree laat kraken zijn ze meteen klaarwakker. “Mama!” Het kleinste geluidje lijken ze op te pikken en mijn man en ik leven op de bovenverdieping in een stille bubbel waar we alleen maar handsignalen naar elkaar durven maken. Als je een geluidje maakt, zitten ze alledrie meteen rechtop in bed.

Het inbraakalarm

Daarom was ik ook stomverbaasd toen ’s nachts een keer het inbraakalarm afging. Zelf schrok ik met een hartverzakking wakker en moest mijn oren dichthouden tot mijn man het alarm had uitgeschakeld. Vals alarm.

Geweldig, nu is het hele huis weer wakker en de kinderen zijn zich vast en zeker ook rot geschrokken. Tot onze grote verrassing sliepen alledrie de jongens door als roosjes en hadden ze niks gemerkt. Hoe dan?!

Kinderen worden niet wakker van doorsnee alarmgeluiden

Ik moest meteen weer aan die nacht denken toen ik op de radio een item hoorde over kinderen die niet wakker worden van een brandalarm. Ja, dat hebben we gemerkt. Als ze eenmaal in hun diepe slaap zijn blijkt het dat veel kinderen niet wakker worden van de doorsnee alarmgeluiden.

De brandweerman op de radio grapte dat je beter een brandalarm kunt installeren met de stemopname van de ouders die het kind roepen. Daar reageren ze wel op. Ik zal het onthouden als de wekker voor school weer gaat morgen.

Misschien moeten we die ttrrrring, toch maar omwisselen voor een “JONAH KOM JE BED UIT! NU!”-opname. Kijken hoe snel ze dan naast hun bed staan.

Lees ook:We vermoeden dat uw kind hoogbegaafd is

Beeld: iStock.com