Waarom peuters denken dat ze superhelden zijn

Waarom peuters denken dat ze superhelden zijn

Peuters zitten vol energie en verbeeldingskracht en gaan graag op avontuur. Het lijkt soms alsof ze denken dat ze superhelden zijn die de hele wereld aankunnen. En wie kan het ze kwalijk nemen? Ze zijn tenslotte snel, sterk en kennen geen angst. Maar waarom denken peuters eigenlijk dat ze superhelden zijn?

Geschreven door Nadia

Het gedrag van een superheldpeuter leidt vaak tot grappige, verwarrende maar soms ook frustrerende momenten voor ouders. En soms ook voor zichzelf, als het superheldenleven wordt beperkt door de regels van papa en mama. Superhelden slapen natuurlijk niet, maar dat moeten peutersuperhelden toch regelmatig doen van hun ouders. En dan eten en drinken, willen ze eens ontdekken hoe dat warme bruine goedje in een kopje proeft, mag dat niet. ‘Koffie is niet voor peuters’ horen ze dan … Teleurstelling alom, want ze zijn geen gewone peuters, ze zijn superheldenpeuters en die mogen toch alles?

5 verklaringen voor superheldpeuters

Ik heb vijf mogelijke verklaringen waarom peuters zich als superhelden kunnen gedragen:

1. Peuters zijn ontdekkingsreizigers

Peuters zitten in een fase van hun leven waarin ze de wereld om hen heen verkennen en ontdekken. Als baby kregen ze er niet genoeg van mee en nu ze kunnen kruipen en lopen, gaan ze zelf op ontdekkingstocht. Daar hebben ze niemand voor nodig. Het leven is één groot avontuur en ze vinden het geweldig om te onderzoeken wat ze wel en niet kunnen. Ze zien zichzelf als heldhaftige ontdekkingsreizigers die het onbekende trotseren.

2. Peuters hebben een enorme verbeeldingskracht

Peuters hebben een enorme verbeeldingskracht: Deze kleine mensjes hebben een rijke fantasie en kunnen in hun spel allemaal fantastische avonturen beleven. Ze zien zichzelf als helden die de wereld redden en alles aankunnen. Een toren met blokken die op omvallen staat? Zij houden de toren tegen of schoppen hem juist omver als het een toren van de vijand, oftewel papa is. Een autootje dat vast zit onder de bank? Superheldpeuter komt ’m redden.

3. Peuters willen graag de controle hebben

Zij hebben graag de touwtjes in handen en hebben daardoor de neiging om hun wil door te drukken. Een ‘Nee’ of ‘We gaan nu onze jas aan doen’ worden dan ook niet graag geaccepteerd. Ze zien zichzelf als helden die de wereld kunnen controleren en horen niet graag een ‘nee’ die hun superhelden plannen dwarsbomen, én superhelden hebben geen jas nodig, die dragen tenslotte een cape.

Lees ook: Alles over de peuterpuberteit en omgaan met opstandig gedrag

4. Peuters willen meer dan ze werkelijk kunnen

Peuters zijn nog maar klein, maar voor zichzelf zijn ze al een stuk groter. Ze willen meer dan ze nu kunnen. Ze zien zichzelf als helden die al groot en sterk zijn en in staat zijn om allerlei taken uit te voeren. Ook zelf de trap af, achterstevoren op één been. Niets is te gek voor onze peutersuperhelden.

5. Superheldpeuters willen graag worden bewonderd

Peuters houden ervan om bewonderd te worden en vinden het fijn als iedereen naar hen kijkt. Ze zien zichzelf als superhelden die alle aandacht verdienen voor hun spannende kunsten en willen graag dat anderen hen bewonderen om wat ze kunnen. En dan bedoelen zij niet die eerste stapjes, maar wel dat ze via de bank op de kast kunnen klimmen.

Superheldpeuters zijn zo leuk

Stiekem is het heerlijk als je kind zich in zijn superheldenleven waant. Hun fantasie draait op volle toeren, ze zijn nog niet belemmerd door onze idealen en denken nog niet drie stappen ‘Wat als …’ vooruit. Ze doen wat ze willen, zijn stoer, volhardend en creatief. Het kan heel leuk zijn om te zien hoe jouw superheldenpeuter zich inleeft in zijn of haar eigen kleine wereldje. Eentje vol heldendaden en avonturen die leiden tot grappige en onverwachte momenten in het dagelijks leven. Wist je trouwens dat er naast superheldenpeuters ook relpeuters bestaan?

Dus laat je peuter maar denken dat hij of zij een superheld is. Geniet van de momenten waarop ze rondrennen in hun denkbeeldige capes en verzonnen maskers en laat ze hun fantasie de vrije loop. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er niet een superheld in huis hebben?

Beeld: iStock.com