Waarom ik het voorleesmoment weer heb geïntroduceerd bij mijn peuter

Waarom ik het voorleesmoment weer heb geïntroduceerd bij mijn peuter

Het naar bed brengen van peuters is een ding, niet waar moeders? De ene keer willen ze wel naar bed, maar liggen ze nog uren tegen zichzelf te kletsen, de andere keer zijn ze absoluut níet naar boven te krijgen. Waar mijn kleine wél altijd meteen braaf gaat slapen? BIJ OPA EN OMA.

Geschreven door Marloes

Of het nou is dat ‘ie daar gewoon hartstikke moe is van alle indrukken de hele dag, ik wist het niet. Ik wist alleen dat het me mateloos stoorde dat de kinderen daar wel lekker naar dromenland vertrokken. Dus ik ben een keer aanwezig geweest bij het bedritueel en toen ineens viel het kwartje. Oma leest voor.

Bedtijdritueel

Dat voorlezen doe ik ook wel eens, maar niet iedere avond. Soms zing ik een liedje, soms kijken we even naar de dieren op de muur en soms lees ik dus wel eens voor, maar vaak genoeg kletsen we gewoon even en dan gaat ‘ie slapen. Bij oma niet. Daar wordt altijd voor gelezen. Of het nou een uur voorbij ‘bedtijd’ is of niet. En dat werkt dus blijkbaar heel goed. Bovendien is het nog gezellig ook.

Voorleesmoment voor bedtijd

Dus sinds kort heb ik het voorleesmoment voor bedtijd weer geïntroduceerd. Ik leg mijn kleintje op bed, ga naast hem zitten en lees een boekje. Hij kijkt mee naar de plaatjes en we lachen om grapjes. Ik merk dat echt werkt! Het is een moment van rust dat we samen creëren voor het slapen en ik merk dat hij daar echt beter van slaapt.

Andere voordelen van voorlezen

Naast dat mijn kleintje rustiger wordt van het voorleesmomentje dan van een spelletje op de iPad of even kletsen, is het ook nog eens goed voor de taalontwikkeling. Ze zeggen dat door naar mijn stem te luisteren, mijn kind taalklanken leert kennen. Dat begint al als baby: doordat jij als ouder tegen hem praat, gaan ze brabbelen en later dan ook echt praten. Kinderen die zijn voorgelezen hebben zelfs een grotere woordenschat, zo zegt de wetenschap. Kortom, meer dan genoeg redenen om voor te lezen aan je kleintje.

De zoektocht naar leuke boekjes voor mijn peuter

Eenmaal in de boekenwinkel duizelde het me van het aanbod. Wat is er eigenlijk veel zeg. Welk boek kies je? Wat is leuk? Ik bekeek ook de goedkopere (en duurzamere) optie: namelijk lid worden van de bieb. Voor kinderen tot 18 jaar is dit gratis. Ook zie je steeds vaker buurtbiebjes verschijnen. Ik vind ze erg leuk! Het nadeel hiervan is dat er soms net geen geschikt boek tussenstaat voor de leeftijd van mijn kind. Voor wie liever niet misgrijpt en tijd wil besparen, heb je tegenwoordig ook abonnementen in voorleesboeken, zoals WIJ Boekenplezier. Ideaal als je het mij vraagt. Je krijgt dan iedere maand vier nieuwe boekjes thuis gestuurd. Van voorlees- en prentenboeken kleurboekjes, stickerboeken en boeken met woord- en teloefeningen als je kind daar aan toe is. Je vult de leeftijd van je kind in en zo groeit het aanbod met hem mee. Zo blijft het interessant. Ook leuk: na aanmelding ontving ik een gratis welkomstpakket (excl. 6.95 verzendkosten) bestaande uit vier boekjes. En mijn kleine? Die vindt al die boekjes fantastisch.

Beeld: iStock.com