Vlekken in kleding door bellenblaas? Dit kun je doen

Vlekken in kleding door bellenblaas? Dit kun je doen

Als je denkt aan vlekkenmakers op kinderkleding is bellenblaas vast niet het eerste waar je aan denkt. Toch heb ik de grootste hekel aan deze vlekken, omdat je ze vaak van te voren niet ziet en zodrá je ze ziet is er geen weg terug …

Geschreven door Nadia

Je kleintje rent enthousiast achter kleurrijke bellen aan, in een poging ze lek te prikken, of straalt van trots omdat hij eindelijk zelf grote bellen kan blazen. Een heerlijk tafereel. Bellenblazen is, als je het mij vraagt, een van de leukste buitenactiviteiten. Het kost weinig moeite en kinderen zijn er een tijdje zoet mee. Maar als hun bellenblaasflesje omvalt, is het meteen huilen geblazen en is de pret snel voorbij.

Ik hou van bellenblaas - of niet meer

Ik was dol op bellenblaas voor mijn kinderen, tot ik erachter kwam waar die vreemde grijzige vlekken in hun kleding vandaan kwamen. Vanaf dat moment was mijn liefde voor bellenblaas snel verdwenen. Nu gooi ik bellenblaas het liefst meteen door de afvoer en lach ik als een boer met kiespijn als mijn kinderen ergens weer een nieuw flesje krijgen.

Waarom ontstaan vlekken door bellenblaas?

Misschien snap je niet, net als ik eerst, hoe bellenblaas voor vlekken kan zorgen.

Het is toch gewoon zeep?

Maar nee, de kant-en-klare bellenblaas die je in de winkel koopt, is niet alleen zeep. Er zit ook glycerine in, zodat je kind grote bellen kan blazen zonder dat ze meteen knappen. En daar gaat het dus mis. Als de bellen op kleding spatten, lijken ze eerst geen vlek achter te laten. Maar tijdens het wassen reageert de glycerine met het wasmiddel, waardoor de grijzige vlekken tevoorschijn komen. Daarom zie je de vlekken pas na het wassen. En op dat moment is er al geen weg meer terug. Er staat wel een vlekkenwaarschuwing op de bellenblaas, maar in mini-lettertjes die niemand leest.

De oplossing: 4x doen

Nadat ik erachter kwam dat de grijze vlekken door bellenblaas kwamen wilde ik een oplossing voor dit probleem. Bellen blazen blijft gewoon heel leuk.

1. Oude kleding aan. Het vervelende is dus vooral dat je de vlekken van te voren niet kan zien. Misschien is je kind op een partijtje geweest in een nieuwe outfit en hebben ze daar lekker lopen bellenblazen. Heeft je kind een half flesje over zijn shirtje gemorst, maar weet je hier niks van. Na een wasje kun je deze kleren weggooien.

Als mijn kinderen bellenblaas krijgen, moeten ze dus oudere kleding aan. Ik heb voorgaande jaren namelijk genoeg kleding moeten weggooien, omdat er grijze vlekken in zaten. Toen wist ik nog niet waardoor dit kwam …

2. Grondig spoelen met koud water. Als de glycerine een reactie geeft met je wasmiddel moet je dus zorgen dat die twee niet met elkaar in aanraking komen. Als ik dus weet dat mijn kinderen ergens met bellenblaas hebben gespeeld spoel ik de kleding grondig uit met koud water. Helaas is dit nog steeds niet altijd genoeg zeg ik er eerlijk bij. Een wasprogramma met koud water en zonder wasmiddel kan ook helpen.

3. Geen kleding aan. Is het lekker weer? Laat je kinderen gewoon in hun ondergoed in de tuin met bellenblaas. Spoel ze daarna even af, anders heb je alsnog de vlekken in hun kleding.

4. Eigen bellenblaas maken. Je kunt natuurlijk ook je eigen recept zonder glycerine maken. Dit giet je dan gewoon in het flesje wat je hebt en dan gooi je de kant-en-klare bellenblaas weg.

Ingrediënten:

  • 1 kopje water
  • 1/2 kopje afwasmiddel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels suiker

Instructies:

  • Meng het water en afwasmiddel in een kom.
  • Voeg bakpoeder en suiker toe en roer voorzichtig.
  • Laat het mengsel een paar uur staan voor gebruik.

Toch bellenblaasvlekken? Dit kun je doen

Als er grijze vlekken tevoorschijn komen in witte kleding dan heb je nog een kans van slagen. Maak de kleding nat en hang het in de volle zon om te drogen en te bleken. Zon bleekt namelijk vlekken, en met witte kleding kan dat prima.

Maar met gekleurde kleding of kleding met een printje wordt het een ander verhaal. De tips die ik op internet heb gevonden hebben bij mij geen enkel kledingstuk kunnen redden. Dus voorkomen is beter dan genezen!

Beeld: iStock.com/pinstock