Verlanglijstjes en sinterklaaskado's: 'Dit jaar gaan wij het anders doen'
Het is weer zover. Met een dikke plof op de deurmat valt het grote speelgoedboek van die gehaaide speelgoedwinkels ons huisje binnen. De kinderen zijn wild enthousiast en verslinden de tientallen pagina’s vol speelgoed. Er bekruipt mij een naar gevoel wanneer ik naar de uitpuilende speelgoedmand kijk. Dit jaar gaan we het anders doen.
Met stiften in hun handen zitten ze in opperste concentratie over het speelgoedboek gebogen, hun namen te schrijven bij de items die ze willen hebben. Voor het eerst zie ik ze samen heel serieus overleggen, wie welk speelgoed al heeft en wat ze het beste kunnen doen wanneer ze allebei hetzelfde speelgoed willen. Binnen een mum van tijd ontstaat er een flinke verlanglijst die met glunderende ogen aan mij wordt gepresenteerd. Wanneer ik aangeef dat het een hele mooie lijst is, maar dat ze echt niet alles van “de Sint” krijgen, wordt er al snel een oplossing bedacht. “Geeft niet mama, dan zetten we wel nummers bij wat we het liefste willen hebben en tien cadeautjes heeft de Sint toch wel?”
Tijd voor meer bewustwording
Allereerst heeft “de Sint” dit jaar niet zoveel middelen dat hij aan alle wensen van het verlanglijstje kan voldoen, speelgoed lijkt ook wel elk jaar duurder te worden! “Maar de Sint heeft toch geld genoeg, mama?! Hij heeft een pakhuis vol!” Daarnaast is dat ook absoluut niet het signaal wat ik aan ze wil geven. Dat je je wensen maar op een lijstje hoeft te zetten en dat je het dan ook gegarandeerd krijgt. Nu ze langzaamaan steeds een jaartje ouder worden, merk ik dat het toch echt wel tijd wordt om ze nog bewuster te maken van ‘alles maar willen hebben’ tegenover ‘geven aan anderen’.
Oud speelgoed doorgeven
Met stijgende prijzen is een zak vol Sinterklaascadeaus voor de deur niet voor iedereen een mogelijkheid. En daarom gaan we het anders doen. Voor elk cadeautje dat op hun verlanglijstje staat moeten ze een oud speelgoedje inleveren. Dat kan iets zijn waar ze niet meer mee spelen, wat nog prima intact is en waar een ander kind nog wel veel plezier aan kan beleven. Dat goede speelgoed gaat dan naar een stichting of een kringloopwinkel die er weer een ander kind blij mee kan maken.
Een andere pakjesavond
Daarnaast is het voor de jongens een kans om eens bewust te kijken naar wat ze eigenlijk allemaal hebben en met hoe weinig van die spullen ze daadwerkelijk spelen. En als het dan eindelijk 5 december is, dan krijgen ze maar een paar items van hun verlanglijstje. Misschien wordt het een teleurstelling voor ze, maar ik hoop vooral dat ze leren om tevreden te zijn met wat ze krijgen en om ook te ervaren hoe fijn het is om wat aan een ander te kunnen geven. Oh, en als iemand nog een goed doel weet, deel hem dan vooral!
TIP! Download gratis onze schoenzet-kalender