Hoera 2 jaar: dit zijn de ultieme cadeaus voor je kind

Hoera 2 jaar: dit zijn de ultieme cadeaus voor je kind

Mag jouw kind zich binnenkort officieel een peuter noemen? Alvast gefeliciteerd! Wil jij je 2-jarige verrassen met een ultiem verjaardagscadeau? Met deze cadeautips, passend bij je kinds speeltype, tover jij gegarandeerd een glimlach op het gezicht van je kleine.

Geschreven door Redactie

Welk speeltype is je kind?

Allereerst: ga eens na welk speeltype jouw kind is. Dat is handig om te weten, omdat dat al heel veel richting geeft in het soort speelgoed dat je kind leuk vindt of gaat vinden. Afhankelijk van zijn karakter, interesse en manier van spelen kun je vier speeltypen onderscheiden. Rauwers, Douwers, Schouwers en Bouwers. WIJ heeft bij ieder speeltype passende cadeaus gezocht. Zo zit je dus altijd goed.

Rauwers

Niet kunnen stilzitten of stil zijn, op zoek naar actie en avontuur en als échte peuter-waaghals gaat ‘ie door het leven. Herken jij je kind hierin? Dan valt hij onder de speeltypen ‘Rauwer’. Handig om te weten: de tijdsduur van het spel moet kort zijn, niet ingewikkeld en na vijftien minuten is ‘ie met dat speelgoed uitgespeeld.

De ultieme cadeaus voor een Rauwer

Knipperende lampjes en geluidseffecten vinden Rauwers ge-we-ld-ig! Een loeiende brandweerauto of een speelgoedkleed met LED verlichting zal zéker in de smaak vallen. En oh, wat zullen ze lief ermee spelen zeg. Voor de muzikale peuters is een muziek pianomat leuk om te geven. Wie weet treedt hij in de voetsporen van Mozart.

Uit voorzorgsmaatregelen handig om erbij te kopen: oordoppen. Wel zo attent voor de rest van het huishouden. Dat toeterende of loeiende geluid kan op een gegeven moment écht door merg en been gaan.

Rauwers vinden het ook heerlijk om rond te kunnen razen. Daarom is een knuffel voetbal een goed cadeau om te geven. Naast dat het schattig eruit ziet, is het ook nog eens goed voor de motoriek. Samen met papa of mama voetballen, geweldig toch?! Heeft ‘ie al voetballen genoeg? Dan is vingerverf een goede vervanger. In plaats van de benenspieren worden de hand- en vingerspieren versterkt. Pas maar op later met duimworstelen.

Douwers

Douwers zijn eigenwijs, fantasierijk, hebben een brede interesse en gaan graag op ontdekkingstocht. Ze vinden het interessant om te achterhalen hoe iets werkt, wat je er nog meer mee kunt doen en waarvoor het te gebruiken is. Daarom is het belangrijk dat het speelgoed meerdere mogelijkheden heeft. Anders is de kans groot dat het speelgoed na één keer spelen niet veel aandacht meer krijgt.

Ultieme cadeaus voor een Douwer

Creatief speelgoed valt goed in de smaak bij Douwers. De mogelijkheden bij creatief bezig zijn oneindig. Aan kleurboeken heeft een Douwer nooit genoeg. Of het nou van Nijntje, Bumba of in welk thema dan ook, je zit met kleurboeken hoe dan ook áltijd goed.

Aan fantasie komen ze niet te kort. Ze verzinnen graag eigen verhalen en leven daarin helemaal op. Cadeaus waarmee ze een verhaal kunnen verzinnen zijn perfect om te geven. Bijvoorbeeld een knuffelpop of speelgoedinstrument.

Daarnaast staan Douwers bekend als denkers. Een geheugenspel is leuk om te geven of een spel waarbij ze kleuren en vormen leren. Einstein begon ook zo, dus wie weet …

Schouwers

Alleen of samen met vriendjes spelen, het maakt Schouwers niet uit. In beide gevallen vermaken ze zich prima. Schouwers staan bekend als goede verzamelaars. Ze houden van mooie, leuke en bijzondere dingen en hechten aan hun speelgoed. Als fantast gaan ze door het leven. Speelgoed waarbij geen meerdere personen nodig voor is, vindt dit speeltype geweldig. Ze spelen het liefst alleen in hun eigen hoekje of kamer.

Handig om in het achterhoofd te houden: Schouwers houden niet van te veel toeters en bellen. Houd het simpel dus.

Ultieme cadeaus voor een Schouwer

Bij speelgoed waar niet per se meerdere personen nodig zijn, kun je denken aan een knuffel, speelgoedauto, krijtbord, puzzel of boekje.

Bouwer

Als haantje de voorste nemen Bouwers de leiding. Ze bouwen graag hun spel op. Ieder poppetje en elk vriendje krijgt een plek, rol en verhaal. Bouwers vinden het belangrijk om te kunnen laten zien wat ze in hun vermogen hebben. Met speelgoed waar een zichtbaar eindresultaat is, zullen ze uren zoet mee zijn.

Ultieme cadeaus voor een Bouwer

Een begin en eindresultaat is goed te zien bij constructiespeelgoed en creatief speelgoed. Kleiset is een goed cadeau om te geven aan een Bouwer, of kleurpotloden voor hun kleurplaten. Het eindresultaat zullen ze apetrots aan je zien. Wie weet maken ze er nog een hele optreden van, gezien ze daarvan houden. En ook hiervoor kun je gepaste cadeaus kopen. Wat dacht je van een prinsessenjurk of supermanpak? Zo schattig! En als kers op de taart: een microfoon.

Lees ook: De 10 speelgoedregels

Beeld: iStock.com