Thuisschool begonnen: Wat lukt, dat lukt. Wat niet lukt, jammer dan, we hebben ons best gedaan

Thuisschool begonnen: Wat lukt, dat lukt. Wat niet lukt, jammer dan, we hebben ons best gedaan

‘De kerstvakantie zit er weer op en de thuisschool is weer geopend! Na twee weken allebei plat te hebben gelegen met corona, zijn we eigenlijk wel toe aan een echte vakantie, maar de komende weken wordt het zoeken naar een goede balans tussen huiswerkbegeleiding, thuiswerken en nog even goed uitzieken.

Mijn man en ik tegelijkertijd ziek met corona, terwijl er drie jonge kinderen thuis tegen de muren opklimmen. Geloof me: dat is een flinke uitdaging! Omstebeurt duiken mijn man en ik het bed in om verder uit te zieken, de pakjes paracetamol vliegen erdoorheen en voor de kinderen is er een lichtpuntje: onbeperkt videospelletjes spelen!

Afstand bewaren tot huisgenoten faalt jammerlijk

Alsof corona nog niet genoeg is, krijgt de jongste ook uitgerekend deze week een nieuwe kies door. Elke nacht is het huilen - hij is echt ontroostbaar - en staan we hem om de beurt op om hem te wiegen, in slaap te kriebelen of liggen we in het peuterbedje naast hem. Die opdracht van de GGD om “afstand te bewaren tot de andere huisgenoten” faalt dus ook jammerlijk. We gaan er allemaal, samen doorheen!

Terwijl wij hondsberoerd zijn en ons niet kunnen herinneren wanneer we voor het laatst zo ziek waren, gaan de jongens er fluitend doorheen. Een dagje een hoest, wat hoofdpijn en even wat keelpijn, maar na drie dagen zijn ze er helemaal overheen en vragen ons elke dag: “mogen we vandaag weer bij de buurjongens spelen?” Sorry jongens, nog even geduld.

Huiswerkpakketten ophalen

Eindelijk, het laatste weekend van de kerstvakantie komt mijn reuk en smaak weer een beetje terug en zijn we over de ergste klachten heen. Wat blijft, is een hele zware vermoeidheid en een beetje een verward hoofd. Op zondagavond vliegen de appjes van de basisschool me al om de oren. Er worden allerlei brieven en instructies en linkjes gestuurd over het huiswerk voor de komende week en de huiswerkpakketten liggen klaar om opgehaald te worden. Er kan worden ingeschreven om te videobellen met de juffen, er staan filmpjes op YouTube en op het Ouderportaal puilt het uit van de nieuwsbrieven.

Docent, ouder én werknemer

Ik zie door de bomen het bos niet meer. Mijn eigen werk hoop ik deze week ook weer op te pakken, terwijl mijn man met zijn lessen voor de middelbare school ook weer begonnen is. Hij heeft de slaapkamer van de oudste ingericht als digitaal klaslokaal en we horen zelfs beneden het enthousiaste geroezemoes van brugklassers via de webcam. Ik denk dat we een paar pittige weken voor de boeg hebben!

Heel veel succes aan alle mede-ouders die vanaf vandaag ook weer vol aan de bak moeten en tegelijkertijd de rol van docent, ouder én werknemer te moeten zien balanceren. Door de nasleep van het coronavirus ben ik er makkelijker in geworden. Wat lukt, dat lukt. Wat niet lukt, jammer dan, we hebben ons best gedaan.

Beeld: iStock.com