Thuisschool aan drie kinderen: Een gezellige chaos

Thuisschool aan drie kinderen: Een gezellige chaos

De thuisschool is in volle gang bezig en wordt met nog een paar weken verlengd. Hoe gaat het bij jullie? Hier is het een gezellige chaos.

Geschreven door Annette van den Berg

“Ohh mamaaaa, ik ben zóóóó moe van huiswerk maken… ik wil niet meer”, euh we zijn nog geeneens begonnen Finn. Kom op, recht op je stoel en vouwen met die hap. De juf wil straks een foto van een sneeuwpop van vouwblaadjes zien. Terwijl ik m’n groep-2’er probeer te motiveren om zijn knutselhuiswerk te maken, staat opeens mijn oudste naast me.

Luchtwoord

“Mama? Is zacht een luchtwoord?” Is wat een watte? “Een luchtwoord!” Wat is in vredesnaam een luchtwoord?! “Dat is een woord met een korte klank + cht, maar niet bij hij ligt, hij legt, hij zegt.” Huh, wacht even, ik snap er helemaal niks van? Geef je boek eens… Ik bekijk de opdracht en zie een of ander vaag plaatje van een gebouwtje staan dat verdrietig kijkt met een wolkje naast z’n been. Hier word ik niets wijzer van.

Jonah herhaalt nog een keer de regel van het luchtwoord. “Zie? Woorden met een +cht, behalve hij ligt, hij legt, hij zegt. Ohhh ja, dus dan is zaCHT ook een luchtwoord. Dank je mama”, en zonder iets gedaan te hebben, vliegt hij er weer vandoor met z’n boek vol vreemde woorden en termen waar ik nog nooit van gehoord heb.

Baby op de Zoom

Vanuit de woonkamer hoor ik mijn man met luide stem zijn middelbare schoolklas groeten. “Goooooodmorning everybody! Oeps, dat is mijn jongste zoon, die is blijkbaar erg nieuwsgierig om jullie allemaal te zien. Zwaai maar even Sean, dan gaan we nu weer naar mama toe…” Oeps keer twee: tussen alle huiswerkvragen door had ik helemaal niet in de gaten dat de jongste de kamer is uitgepiept en in z’n blote luier het alternatieve klaslokaal van mijn man is binnengewandeld. Gelukkig was de les nog niet echt begonnen.

“Mama?” Hoor ik Jonah weer roepen, terwijl ik Sean weer aan zijn geliefde puzzels zet. Finn staat inmiddels in de vensterbank naar de overbuurjongens op het raam te bonken. “Ik was even het filmpje aan het kijken van de juf op je telefoon en toen belde er iemand, ik weet niet wat ik moet zeggen, hier.” Ik pak mijn telefoon aan en zie dat deze al enkele minuten loopt. “Hallo, met Annette?” Het is mijn werk. Die hebben een mooie show te horen gekregen! Snel zoek ik tussen de lijm, vouwblaadjes, schriften en puzzels naar een leeg blaadje en een pen en maak wat notities voor m’n eigen werk. Dat wordt weer doorwerken vanavond, want ik vrees dat ik nu weinig gedaan krijg.

Een glas wij.. euh, vruchtensap

Nadat ik heb opgehangen, is het tijd om weer wat orde en structuur aan te brengen. Sean krijgt eerst een schone luier en gaat in de kinderstoel met een puzzel voor z’n neus. Zo kan hij niet meer een stel brugpiepers op een show trakteren. Jonah gaat verder met zijn dictee instructies beluisteren en Finn, vouw nou toch eens die sneeuwpop!!! “Goed iedereen weer op z’n stoel, bij de tafel huiswerk maken. Dan schenkt mama een glas wij… euh, vruchtensap voor zichzelf in.”

Beeld: iStock.com