'Schermtijd kan ernstige, blijvende oogschade veroorzaken bij kinderen'
Schermtijd, echt een woordje van deze tijd. Vroeger had ik dat nooit, maar toen waren er ook nog geen tablets, laptops en mobiele telefoons. Onze kinderen groeien nu op in een omgeving waarbij mobieltjes en andere schermpjes altijd binnen handbereik liggen. Niet zo gek dus dat zij hier ook graag mee in de weer zijn. Toch is het belangrijk om de schermtijd te beperken, zeker met schermen die zich op armlengte afstand van de ogen bevinden.
Zorgen om blijvende oogschade
Ouders en verzorgers zijn zich vaak niet bewust dat overmatig gebruik van mobiele telefoons en tablets ernstige en blijvende oogschade bij hun kinderen kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek onder ouders en jonge kinderen (5 t/m 12 jaar) en hun schermgebruik thuis. De uitkomsten zijn zorgwekkend. Meta Neeleman, directeur-bestuurder Oogfonds: “Wij willen ouders graag bewust maken van het feit dat langdurig gebruik van schermen op korte afstand kan leiden tot (hoge) bijziendheid. Als we niets doen, is bijziendheid in 2050 dé belangrijkste oorzaak van slechtziendheid.”
Je kind een scherm geven is makkelijk
Ik zie het om mij heen geregeld, mensen die hun kinderen ‘even een schermpje geven’, zodat ze zich rustig gedragen en je als ouder even je eigen ding kunt doen. In een restaurant zie ik wel eens ouders die hun kinderen bij het aanschuiven van de stoel direct een tablet in handen geven. Lekker rustig en makkelijk in een restaurant, maar waarom? Toen ik klein was konden we gewoon een kleurplaat kleuren, en dat is prima. Mijn kinderen krijgen ook een kleurplaat en geen telefoon. Nu snap ik heel goed dat je soms een makkelijke oplossing wilt om je kinderen rustig te houden. Liever dan dat je met een schreeuwend, zeurend of huilend kind in een vol restaurant zit. Als het hele restaurant bestraffend naar jou en je kind kijkt, is het ook geen fijne avond uit. Maar is het echt nodig om direct al een scherm te geven ter entertainment?
Teveel schermtijd
Naast dat kinderen het leuk vinden om op mobieltjes en tablets te spelen kunnen ze er ook dingen van leren met educatieve apps, maar te veel schermtijd is echt slecht voor hun ogen. Het blijkt dat veel kinderen tegenwoordig meer tijd besteden aan schermen dan ze zouden moeten.
Om je een beeld te geven:
Kinderen tussen 5 en 8 jaar besteden soms meer dan een uur per dag aan schermen, en sommigen zelfs tussen de 60-90 minuten.
Voor de 9-12-jarigen is het nog erger, 74% van hen brengt veel tijd door met schermen. En 26% zit zelfs meer dan 2 uur per dag voor dat scherm. Dat betekent minder tijd om buiten te spelen en plezier te hebben.
Hoe dan wel?
Als je het mij vraagt is schermtijd niet per se slecht. Er zijn zat apps en filmpjes die naast leuk ook nog eens leerzaam zijn. En ik vind het zelf ook leuk om een film te kijken of om te scrollen op mijn social media. Dus ja, dan ben ik zelf ook bezig met schermpjes. Mijn kinderen mogen alleen nooit op mijn telefoon en de tablet gebruiken wij hier alleen voor een filmpje tijdens lange ritten in de auto. Dan maak ik mij er ook schuldig aan; de tablet zorgt voor rust op de achterbank en dat is toch wel fijn als de sfeer na een rit van twee uur omslaat en je nog twee uur moet. Ik denk dat balans hierin belangrijk is.
Geef jij je kind uit school meteen een tablet en zit hij er de rest van de middag op te kijken? Dan heb je grotere kans dat je kind bijziend wordt, ook wel bekend als myopie. Myopie is een oogafwijking waarbij je van dichtbij objecten scherp kunt zien, maar objecten op afstand vaag lijken. De oplossing is dan om een min-bril te dragen.
En dan, is dat zo erg? Nee, het is niet erg als je kind een bril moet dragen, maar wel als dit komt omdat je kind teveel op een schermpje heeft gezeten en je dit had kunnen voorkomen lijkt mij. En als je kind op jonge leeftijd al bijziend is, dan heb je een grotere kans dat jouw kind op latere leeftijd sterk bijziend wordt of in het ergste geval zelfs blind.
20-20-2 regel
Met de komst van mobiele telefoons, laptops en tablets wordt er vaak te lang dichtbij gekeken en komen kinderen minder buiten. Om de ogen van kinderen te beschermen tegen schade wordt de 20-20-2-vuistregel aangeraden.
Na elke 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken en minimaal 2 uur per dag naar buiten.
Zelf merk ik dat ik met slechter weer ook niet graag twee uur buiten ben, en we dan meer binnen blijven dan buitenspelen, en ja, dan ook wel eens meer tv kijken. Want waar mijn kinderen normaal gesproken alleen tijdens het ontbijt voor school en tijdens het koken tv mogen kijken, staat met slecht weer de tv in de middag ook wel wat vaker aan. De tv staat wel op ongeveer 3,5 meter afstand van de bank, dus is een stuk minder schadelijk voor hun ogen dan dat zij op een tablet of telefoon zitten.
Tip! Kies jij er wel voor om je kinderen een spelletje of filmpje te laten kijken op een dichtbij-schermpje? Zet dan een timer zodat je het apparaat op tijd weer uit kunt zetten om de ogen van je kinderen te beschermen.
Om ouders te informeren over myopie, het gebruik van beeldschermen bij kinderen en hoe hier verstandig mee om te gaan, introduceert het Oogfonds de podcastserie ‘OverZien’ waarin zij kinderen en specialisten aan het woord laten.